Ігор Добровольський: Триєдина складова щодо підвищення ефективності регулювання зовнішньої торгівлі (ексклюзивне інтерв’ю)

Ігор Добровольський: Триєдина складова щодо підвищення ефективності регулювання зовнішньої торгівлі (ексклюзивне інтерв’ю)

18.05.2015, 19:18

Державну фіскальну службу України, зокрема і її митні органи нещодавно знову очолили нові керівники. Це відповідно Роман Насиров та Костянтин Лікарчук. Їм належить протягом трьох місяців провести суттєве реформування доручених структурних підрозділів.

Наразі я звернувся до першого заступника начальника Чернівецької митниці ДФС Ігоря Добровольського із кількома запитаннями, на які він люб’язно погодився відповісти.

 — Ви, як перший заступник начальника митниці, безпосередньо куруєте роботу митниці щодо наповнення Держбюджету. Зовнішньоекономічна діяльність є однією із ключових складових ефективності у цьому напрямку. Чи не так?

 — Так, фіскальна функція митних органів – одна з основних функцій, що покладені на митниці. Адже митні органи забезпечують до 40 відсотків дохідної частини бюджету країни. Саме ефективність у сфері справляння та адміністрування податків і зборів є ключовим показником у всій площині нашої діяльності. Це інструмент стабілізації та розвитку державної економіки.

Наповнення Держбюджету, як то мито, ПДВ та акциз, що стягуються митницею із зовнішньоекономічних операцій, становлять левову частку усіх надходжень. Ці платежі є прямим віддзеркаленням не лише нашої роботи щодо перерахування до скарбниці держави, а й збалансованості та успішності роботи підприємців та суб‘єктів ЗЕД.

Наші зусилля максимально зосереджені на розвитку партнерських відносин із бізнесом. Щоденно ми відпрацьовуємо три основні вектори  роботи: достовірність декларування товарів, декларування дійсної митної вартості, як основи для оподаткування та класифікацію товарів. Це є триєдина складова підвищення ефективності регулювання зовнішньої торгівлі. І, як наслідок, безумовного виконання показників надходжень до бюджету. Результати саме у цих напрямках є прямо пропорційними відрахуванням до доходної частини бюджету.

— Позаду вже понад 4 місяці нинішнього року.  Проілюструйте, будь ласка, підсумки роботи Чернівецької митниці упродовж цього періоду конкретними результатами, зокрема й тими, що стосуються зовнішньоекономічної діяльності.

— Упродовж чотирьох місяців 2015 року Чернівецькою митницею забезпечено надходження до Державного бюджету  у сумі 392,5 млн.грн. податків та митних зборів, що склало 127,2 відсотка виконання доведених показників. Загальновідомо, що на травень, як і на початок року, припадає чимала кількість вихідних та святкових днів. Проте, уже за півмісяця травня ми переказали понад 57 млн.грн.

Загальний товарообіг склав понад 115 млн. дол. США. Імпортовано в Україну товарів на суму 66,3 млн. дол. США. Експорт з України  перевищив 50 млн. дол. США.

 — Дякую за розмову. Користуючись нагодою, прийміть найщиріші привітання й побажання успішної праці напередодні Вашого ювілею – 55-річчя від дня народження.

— Відповідно щиро вдячний і вам за добрі побажання.

Вів розмову Василь ГЕЙНІШ.

1