І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

13.07.2016, 21:37

Давнє свято Чернівців «Петрівський ярмарок», завдяки якому Буковину знають далеко за кордоном і яке приваблює туристів, вперто намагаються поставити на бізнес-основу

Alexey Medin
Нагнал я "тумана" своими ахтунгами про СПБ? Даю необходимые пояснения. Позицию по отношению к Петровской ярмарке Сергей на своей странице достаточно подробно описал. Решение оргкомитета поднять стоимость участия в три раза мастеров не обрадовала. Многие вообще не приехали (не вышли), кто-то пошел по пути кооперации - 2-3 человека на одну палатку (это 2х2 м!!!) Как бы то ни было, знал о решении Сергея участия не принимать и был несколько удивлен, когда поддавшись на приглашение Виталия Москалюка он вышел в воскресенье со своей продукцией на Кобылянскую. Как сказал сам Сергей - цель - напомнить о себе, а не коммерция. Но выставка-продажа длилась не долго. Подошли две милые дамы и предложили оперативно свернуться, иначе будут приняты административные меры воздействия по линии департамента благоустройства. Ясное дело, без дискуссии не обошлось( ну кто знает СПБ - додумает) Услышали много про порядок регистрации, подачи заявления с просьбой предоставить бесплатное место народному мастеру, торговле в неустановленных местах и тд. и тп. Самое интересное, что они реально начали кому-то звонить (полицию вызывать ???). Пришлось занять позицию адвоката, после десятиминутного общения разошлись мирно. Стол собрали , с Кобылянской удалились. Настроение и комментарии Петровича описывать не буду. Я понимаю, и в вопросах торговли должен быть порядок, и бюджет городу наполнять надо... Но вызывает удивление, что в качестве чуть ли не единственного злостного нарушителя был выбран НАРОДНЫЙ МАСТЕР. Чего-то тут неправильно,господа! Банальную фразу "художника может обидеть каждый" трудно не повторить. Не собираюсь давать советы городским властям, оставляю простор для мыслей неравнодушным в комментариях. Да и Сергей, думаю, выскажется.

 І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

«Доведеться змінювати продукцію, аби бодай відбити свої гроші»

 Іван Бледа, учасник ярмарку, Чернівці

Місце, за яке заплатив 800 гривень, «порадувало» відсутністю світла та біотуалету. Не розумію, чим обґрунтоване таке підвищення вартості за участь в ярмарку. Адже торік ціна була 300 гривень, тепер 800. А ще підприємцю, аби поярмаркувати, треба заплатити за дорогу тощо. Зрозуміло, що підприємці хочуть брати участь, але доведеться змінювати продукцію, аби бодай відбити свої гроші. Адже ярмарок гарний, відвідувачів є багато...


 І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

«Чи приїдемо ще – не знаю…»

 Юрій, бджоляр, Ковель

Був шокований, за палатку заплатив 700 гривень. Мабуть, міській казні дуже не вистачає грошей. Платимо за чернівчан, щоб їх побачити, поспілкуватися, презентувати свою продукцію. Якщо міська влада вважає, що ярмарок стільки коштує, змушені платити. Чи приїдемо ще – не знаю…

 І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

«Нема чого з майстрів такі гроші дерти!»

 Ольга Палій, майстриня плетених виробів

Неймовірно дорого цього разу обійшлася участь у «Петрівському ярмарку». Палатки старезні. Дощ пішов – усе намокло. Мало того, за два дні жодної речі не продала. Тож наступного року, якщо будуть такі ж побори, на цей ярмарок ні ногою.

Мене дуже цікавить, чому вирішили прирівняти майстрів ручної роботи і тих, хто продає китайські речі? Це дві цілком різні історії, нема чого з майстрів такі гроші дерти!

Вважаю, що у нашому місті має бути спеціально відведене місце для справжніх майстрів. Власне, у цьому ж і є туристична привабливість наших Чернівців.


І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

Брали би приклад із сусідньої Румунії

 Сергій Богопольський, гончар

Не помилився... 700 гривень (!). Стільки складав так званий обов’язковий внесок за ятку на цьогорічному «Петрівському ярмарку». Це сума, яка вбиває не лише бажання брати участь у дійстві, але і цифра, яку неможливо закласти у вартість виробів для того, щоб вийти бодай в «нуль».

У нас знищують традиції ярмарку, зміст, бажання людей брати участь у цьому «святі»... Шкода, образливо, принизливо!!!

Ліпше брали би приклад із сусідньої Румунії. Нещодавно був там на щорічному фестивалі гончарів-керамістів, своїми виробами представляв Україну. Там не лише безкоштовно надали місце, житло та харчування, але і відшкодували гроші на дорогу.

 

Джерело: https://pogliad.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

Був шокований. В минулому році вся продукція була . майже на половину дешевша, розпочинаючи від бринзи та закінчуючи вишиванками, чи звичайною дерев,яною ложкою.

Продавши деяток кілогамвів бринзи, прибуток автоматично збільшився на 500 гривень, по відношенню до минулого року. То чому громада не иає права підняти вартість торгового місця. В районах ту саму бринзу продають по минулорічних цінах. медовуху в минулому році купував по 30, в цьому році спатив 75. Ціна за торгове місце дуже адекватне, всі місця були зайняті.

З приводу Народного майстра ??? Можливо. що таким, як він, потрібно пропонувати окреме місце, за мінімальо-символічну ціну, можливо Театральну площу. можливо Центральну. Все можна вирішувати, а не зразу шукати винуватих.

А в загальному ярмарок вдався, навіть при тому що дощ прийшлось перечікувати в під,їзді.

avatar

Покупець

13 липня 2016 20:22

Напишу про другое. Пошла на ярмарку. Думала, что куплю что-то по приемлемой цене. Купила босоножки внучке, которые уже на второй день порвались. Юбка в магазине в Черновцах стоит 320 гривень, на ярмарке 510, блузка в магазине по ул. Небесной сотни стоит 270 гривень, на ярмарке 950. Зачем нам ждать целый год мастеров и переплачивать за товар. Кому выгодны такие продажи и товары, за которые мы переплачиваем в два, а то и в три раза?

avatar

Ирина

13 липня 2016 21:11