Гумор, як зброя в гібридній війні, або як висміяти Росію:  буковинець Максим Кияк підготував дослідження для центру НАТО

Гумор, як зброя в гібридній війні, або як висміяти Росію: буковинець Максим Кияк підготував дослідження для центру НАТО

22.03.2017, 16:47

Буковинець Максим Кияк став єдиним українцем і одним із шести дослідників, котрі підготували фундаментальне міждисциплінарне дослідження про роль і вплив гумору у пропаганді та контрпропаганді під назвою «Stracom Laughs: in Search of Analytical Framework».

Сам процес підготовки тривав майже п`ять місяців і завершився нещодавньою урочистою презентацією результатів у Латвійському національному університеті та безпосередньо публікацією самого дослідження. Куратором проекту виступила професор Латвійського національного університету пані Занета Озоліна.

За словами самого Максим Кияка, «було доволі складно психологічно досліджувати використання гумору саме в Україні, коли чи не щодня внаслідок російської агресії у твоїй країні гинуть люди та відбуваються бомбардування. Але, разом із цим, приходило й усвідомлення того, наскільки потужним і, якщо хочете, серйозним засобом є гумор, і того, як українцям вдалося вміло використовувати цей засіб. Адже, на мою думку, гумор є одним із найкращих ліквідаторів ворожих інформаційних атак».

Поява цього дослідження особисто для Максима Кияка є значниим досягненням і свідченням визнання його у Європі як фахівця. Протягом усього періоду функціонування центру стратегічних комунікацій НАТО Максим Кияк є другим українцем, котрий підготував дослідження для цієї структури. Першим був колишній міністр закордонних справ, пан Володимир Огризко.

Дане дослідження, на думку Максим Кияка, слугує також і ознакою того, що тема України у світі цікава та затребувана. Адже, жодна інша країна у світі сьогодні не має навіть близько подібного досвіду протистояння російській агресії на всіх фронтах як Україна. І, відповідно, жодна інша країна не може похизуватись таким різноманіттям і різнобарв`ям прикладів застосування гумору під час гібридної війни. "Про унікальний досвід України дізнаються тепер ще більше фахівців, політиків, керівників західних держав і звичайних людей по всьому світу»,- стверджує співавтор доповіді.

Важливим моментом дослідження є його унікальна методологія та рекомендаційна частина. Воно вже стало найбільш резонансним серед усіх попередніх доробків центру стратегічних комунікацій НАТО. Дослідження активно читають і аналізують у найбільших аналітичних центрах світу та у владних кабінетах країн НАТО.

Викликало воно і чималу хвилю істерії у російських медіа. Марія Захарова, Олександр Масляков, Михайло Галустян, Іван Ургант, Олександр Дугін – це лише незначна частина тих, хто встиг висловитись щодо нього. Встигли його обговорити і на більшості російських політичних ток-шоу. При цьому, росіяни звужують тематику самого дослідження лише до вивчення КВН як фактору пропаганди, хоча воно складає лише 15% всього матеріалу. Цікаво, що саме матеріал, котрий стосується вивчення КВН готувала дослідниця, яка сама протягом багатьох років була його учасницею. Ще один із розділів дослідження за авторства Сігіти Струберги стосується теми дискредитації західних лідерів у російських вечірніх комедійних ток-шоу.

«Подібна реакція з російського боку є яскравим свідченням того, що ми, як група дослідників, поцілили у Ахіллесову п`яту. Але нічого. Поборемо, переборемо і пересміємо!»,- зазначає Максим Кияк.

Центр стратегічних комунікацій НАТО є офіційною структурною одиницею Північноатлантичного Альянсу та займається питаннями комунікацій, публічної дипломатії, інформаційно-психологічних операцій. Знаходиться у м. Рига (Латвія)

Електронну версію самого дослідження можна знайти тут: http://stratcomcoe.org/stratcom-laughs-search-analytical-framework

1


КОМЕНТАРІ (1)

Читали і високо оцінили. Попри "несерйозність" (на перший погляд) назви, в тексті досить чітко показано, як гумор працює для цілей пропаганди і формування суспільних стереотипів. І щодо незрівнянно вищого рівня креативності українських гумористів - дуже слушно відзначено.

Мастрід, коротше кажучи.

avatar

Allan

22 березня 2017 15:54