Художниця Аліна Коник: 'Я не просто дівчина, яка розмальовує стіни будинків'

Художниця Аліна Коник: "Я не просто дівчина, яка розмальовує стіни будинків"

22.07.2021, 20:32

"Багато людей довідалися про мене, як про дівчину, що розписала будинок у Чернівцях, а виставкою картин хочу показати, що я не просто ремісник", - художниця Аліна Коник.

22 липня 2021 року в Чернівецькому обласному художньому музеї відкрилася перша персональна виставка буковинської художниці Аліни Коник "Cognitis"/"Знайомство"/

Аліна Коник малює з дитинства. Вона художниця-універсалка: використовує олійні фарби, акварель, вугілля, графіт, пастель тощо.
 
- Багато людей довідалися про мене, як про ту саму славнозвісну художницю, яка розписала будинок у Чернівцях. Я зарекомендувла себе, як хороший ремісник, - сказала під час представлення виставки Аліна Коник. - Але насправді мені є значно більше, що сказати людям власною творчістю. Упродовж минулого року я створила ці цикли картин, якими переосмислювала і саму себе, як митця. Виставкою картин я хочу показати, що я не просто хороший ремісник, дівчина, яка розписала будинок біля Чернівецької ОДА. Виставлені картини переважно з українською тематикою, яка надихала мене на творчість. Вони або прямо виражають щось українське, або віддалено це нагадують. Глибинна сутність, зміст моєї творчості - це популяризація справжньої глибинної української культури і викорінення шароварщини. 
 
 
Художниця розповіла, що процес малювання може тривати роками, а деколи вона може завершити картину упродовж кількох годин. Раніше  малювала портрети на замовлення, розписувала вітрини та стіни у закладах. Але зараз відчула, що хоче і може працювати задля власного задоволення. Робота не завжди повинна бути складною у виконанні. Цінність сучасного мистецтва не тільки в естетиці, але й передусім в нових ідеях, які воно пропонує. 

 Сучасне мистецтво запрошує глядача до діалогу, говорить про актуальні явища та проблеми суспільства. Щоб зрозуміти те, що відбувається в самому мистецтві, спочатку потрібно розуміти ці суспільні процеси. Далеко не всі художники можуть пройти таке випробування на міцність дійсністю. Але все одно варто не боятися експериментувати, кидати виклик і говорити мовою мистецтва про складні речі.

Мистецтвознавець Чернівецького обласного художнього музею докладно охарактеризувала роботи Аліни Коник (докладніше на відео), а пристуні на відкритті майстри і колеги художниці побажани їй подальшого творчого поступу і визнання. 

 Виставка триватиме до 2 серпня.
 
На зображенні може бути: 1 особа
Можливо, це художній твір 4 людини та у приміщенні
Можливо, це художній твір 2 людини, люди стоять, квітка та у приміщенні
Можливо, це художній твір 1 person
 
Можливо, це художній твір 1 особа, стоїть та у приміщенні
Можливо, це художній твір 1 person
Можливо, це художній твір 2 people
Можливо, це ілюстрація 1 person
Можливо, це ілюстрація 1 person
Можливо, це ілюстрація one or more people
Можливо, це художній твір 1 person
Можливо, це художній твір 1 person
На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять, квітка та у приміщенні
Можливо, це художній твір 1 особа, стоїть та у приміщенні
Можливо, це художній твір 2 людини, люди стоять, квітка та у приміщенні
Можливо, це художній твір 2 людини, люди стоять, квітка та у приміщенні
Можливо, це ілюстрація 1 особа, стоїть та у приміщенні
Можливо, це художній твір 3 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 1 особа, стоїть, еустома та у приміщенні
1