Хто врятує Чернівці від горе-архітекторів?

Хто врятує Чернівці від горе-архітекторів?

31.08.2017, 19:26

Починаючи з 2012 року громадські організації міста розпочали діяльність по поверненню історичної назви площі Пресвятої Марії, яку безпідставно до «600-річчя» Чернівців назвали площею Турецької криниці. Ми про це писали не раз.

Одним із документів, на які посилались громадські організації як свідчення того, що на площі знаходилась церква Успіння Пресвятої Богородиці у ХVІІІ-ХІХ століттях, була гравюра австрійського художника Фрідріха Кнаппа під назвою «Князівська крайова церква Успіння Марії. Водохреща у 1860 році». Ця гравюра розміщена в книжці (ілюстрація №14) австрійського історика Раймунда Фрідріха Кайндля «Історія Чернівців», яка вийшла до «500-річчя» Чернівців у 1908 році по замовленню Чернівецького магістрату. На цій гравюрі в центрі площі зображений Митрополит Євген Гакман, який проводить обряд Водохреща, і дерев’яна церква Успіння Пресвятої Богородиці. Також на гравюрі художник відобразив церковну криницю (пізніше за нею закріпилась назва «Турецька»), і будинок, який досі зберігся по вулиці Турецькій, 32. Але тепер тут будують готельний комплекс (на фото) за проектом архітекторки Лариси Вандюк таким чином, що цей будинок буде входити в комплекс. А міг би бути музейний комплекс історії Чернівців! «Прикрашає» готельним комплексом площу товариство «Граніт плюс».  Хто замовник, поки невідомо. За проектом архітектора старовинний будинок разом з новим накриють одним дахом. Поступово тут викуповують квартири, мешканці виселяються – і таким чином цей будинок просто перестає бути пам’яткою, якою він завжди був як свідок тих років, коли на площі була церква. Старовинний будинок припиняє своє існування з благословення горе-архітекторів.

Чи розглядався цей проект на містобудівній раді? Чи знає про це Спілка архітекторів? Чи знає Українське товариство охорони пам’яток історії та культури? Дивує й позиція самої архітекторки Лариси Вандюк, яка повинна знати, що до історичної пам’ятки не можна добудовувати новий будинок, адже таким чином нищиться унікальне обличчя нашого міста.

На цій площі багато порушено під час реконструкції. На тому місці, де була церква, можна було збудувати церковну каплицю, але побудували бездарну круглу аркаду з фонтаном. Церковна криниця теж повністю змінила свій вигляд і перестала бути власне криницею, а повністю виглядає на ісламську каплицю. Нововведення приводять до того, що площа змінює своє старовинне архітектурне обличчя.

Цей будинок – свідок усіх подій, які відбувалися на площі Пресвятої Марії (при Австрії – «Marien Plaz», при Румунії – «Piata Sf. Marii»). Завдяки йому громадські організації змогли довести, що згадана гравюра відображає Водохреща саме на цій площі. А зараз він беззахисний.

Ілля МАР’ЯНЧУК

Газета «Відродження» № 18 від 31.08.2017 р.

1


КОМЕНТАРІ (6)

Стосовно системи публічних закупівель ProZorro, Закон України “Про публічні закупівлі” за номером 922-VIII був прийнятий 25.12.2015 року та має за мету забезпечення розвитку відкритої конкуренції і прозорих державних закупівель. Задача, яка стоїть перед Системою — унеможливлення корупційних складових при здійсненні закупівель державними установами.

Закон “Про публічні закупівлі” встановлює та регулює основи закупівлі товарів, виконання робіт чи надання послуг, що потребують територіальні громади, державні підприємства або органи управління через систему публічних закупівель Прозорро.

На офіційному сайті Чернівецької міської ради знаходимо інформацію, що на замовлення управління культури Чернівецької міської ради проводяться  ремонтні роботи фасаду будівлі музичної школи №1 на вул.Т.Шевченка, 22.  Закупівлю робіт вартістю  147 940 гривень здійснили через cистему Prozorro.

Будівля – об’єкт цінної забудови, розташована в межах ХІІ зони регулювання забудови Центрального історичного ареалу.

  

Фахівці відділу охорони культурної спадщини спільно з представниками управління містобудування та архітектури департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради та працівниками ТОВ ПБФ «Схід» провели обстеження будівлі за вказаною адресою. Під час проведення ремонтних робіт, за багаторічними нашаруваннями тиньку, шпаклівки та фарби, виявили первісний рельєф та декоративне оздоблення фасаду.

Фахівці зафіксували деталі і фрагменти збереженого декору, а також надали рекомендації щодо подальшого проведення ремонтних робіт зі збереженням та відновленням цих елементів.

Ніби все логічно і цілком в межах діючих норм і правил, всі заспокоїлися. Проте час минає, а фасади історичної будівлі зруйновані ще більше і як виконуються рекомендації фахівців  - наразі невідомо.

З наближенням чергового навчального року або святкування Дня міста логічним постає питання - а коли ж будуть завершені всі ремонтні роботи і з якою якістю фірма- переможець тендерних закупівель урочисто здасть об’єкт в експлуатацію відповідно до наданих гарантій?

Знаходимо: ТОВ Пожежна будівельна фірма «Схід» зареєстрована за адресою: Бульвар Північний ім.Пушкіна, 1-А  м.Івано-Франківськ і отримала замовлення на виконання поточного ремонту фасаду будівлі Комунальна бюджетна установа «Музична школа №1 м.Чернівців» на заявлену суму 147949 грн. При цьому замовник робіт пропонував  суму на тендерних закупівлях – 199 900 грн. Ніби очевидна перемога - економія коштів  на суму 50 тис грн.!  Але на чому економимо? Який досвід роботи на фасадах мають «пожежники» з сусіднього міста, які сертифікати і ліцензії, аби вигравати тендери? Чи, можливо, вимоги щодо відновлення втраченого декору не виставлялися замовником і поточний ремонт фасаду передбачає гладеньку штукатурку без зайвих деталей, адже дешевше буде і всім радість?

Питання риторичне. Чернівці надзвичайно гостинне і толерантне місто, проте спроможне відстояти своє власне обличчя і подбати про себе. Далі буде.

avatar

На чому економимо?

31 серпня 2017 21:08

Называть архитектора Вандюк бездарностью .....может только бездарность и профан .Вандюк один из самых грамотных архитекторов города . Площадь Турецкая так и осталось в памяти нарда .  Все в городе говорять площадь турецкая .над наименованием площади  и ее презентацией работала целая группа талантливых людей ..профессора..архитекторы..строители..общественность ..Говорить сегодня  так как позволил себе автор этой статьи  по крайней мере тупо ,глупо и попахивает чистой заказухой . Только благодаря этой дуре калмыковой и каримовой переименовали площадь ..хочу многим напомнить что до кайндля черновцы существовали и тоже имели свою историю .не нужно считать по кайдлю начало истории Черновцов ..это безграмотно и еще раз  повторюсь ..статья заказуха ...скорей всего попов которые очень хотят забацать там доходное место тобто еще одну церквушку для валерика сиротюка ..туриста из Кут. Для этого и поменяли наименовании площади.

avatar

бездарно

01 вересня 2017 07:18

С 2012 общественность города ....кто эта общественность , можно по конкретнее ...какието заказные проходимцы во главе с калмыковой  и каримовой ипарочка попов ...да забыл ..привезли из сел с десяток бездельников ...и это общестенность города ???

avatar

громадкисть

01 вересня 2017 07:58

Дрімучому совкові під ніками "бездарно" та "громадкисть", який не розуміє української мови.

Фахівці говорять, що Лариса Вандюк - хороший архітектор, але, цитую Іллю Мар'янчука для дрімучого совка: "На тому місці, де була церква, можна було збудувати церковну каплицю, але побудували бездарну круглу аркаду з фонтаном". І. Мар'янчук не назвав Л. Вандюк "бездарностью".

А помилки бувають і в хороших архітекторів.

avatar

В. Козьмик

01 вересня 2017 12:06

може для вас велика честь цітувати іллю м . для мене це материал заказуха .  . попи не дремлят . там дуууже ласомний кусок для бидла  . бачу коментарі попали в десятку .вам волю дай усе місто буде  в каплицях та попи жебраки на мерсах . до речі чернівчанам та гостям міста дуже подобаеться ТУРЕЦЬКА ПЛОЩА . 

avatar

в.козьмик

01 вересня 2017 14:50

На офіційному сайті Чернівецької міської ради знаходимо інформацію, що на замовлення управління культури Чернівецької міської ради проводяться ремонтні роботи фасаду будівлі музичної школи №1 на вул.Т.Шевченка, 22. Закупівлю робіт вартістю 147 940 гривень здійснили через cистему Prozorro.
Будівля – об’єкт цінної забудови, розташована в межах ХІІ зони регулювання забудови Центрального історичного ареалу.
Фахівці відділу охорони культурної спадщини спільно з представникамиуправління містобудування та архітектури департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради та працівниками ТОВ ПБФ «Схід» провели обстеження будівлі за вказаною адресою. Під час проведення ремонтних робіт, за багаторічними нашаруваннями тиньку, шпаклівки та фарби, виявили первісний рельєф та декоративне оздоблення фасаду.
Фахівці зафіксували деталі і фрагменти збереженого декору, а також надали рекомендації щодо подальшого проведення ремонтних робіт зі збереженням та відновленням цих елементів.
Ніби все логічно і цілком в межах діючих норм і правил, всі заспокоїлися. Проте час минає, а фасади історичної будівлі зруйновані ще більше і як виконуються рекомендації фахівців - наразі невідомо. 
З наближенням чергового навчального року або святкування Дня міста логічним постає питання - а коли ж будуть завершені всі ремонтні роботи і з якою якістю фірма- переможець тендерних закупівель урочисто здасть об’єкт в експлуатацію відповідно до наданих гарантій?
Знаходимо: ТОВ Пожежна будівельна фірма «Схід» зареєстрована за адресою: Бульвар Північний ім.Пушкіна, 1-А м.Івано-Франківськ і отримала замовлення на виконання поточного ремонту фасаду будівлі Комунальна бюджетна установа «Музична школа №1 м.Чернівців» на заявлену суму 147949 грн. При цьому замовник робіт пропонував суму на тендерних закупівлях – 199 900 грн. Ніби очевидна перемога - економія коштів на суму 50 тис грн.! Але на чому економимо? Який досвід роботи на фасадах мають «пожежники» з сусіднього міста, які сертифікати і ліцензії, аби вигравати тендери? Чи, можливо, вимоги щодо відновлення втраченого декору не виставлялися замовником і поточний ремонт фасаду передбачає гладеньку штукатурку без зайвих деталей, адже дешевше буде і всім радість?
Питання риторичне. Чернівці надзвичайно гостинне і толерантне місто, проте спроможне відстояти своє власне обличчя і подбати про себе. 

avatar

Беня

01 вересня 2017 20:53