Хто в Чернівцях безкоштовно отримує квартири?

Хто в Чернівцях безкоштовно отримує квартири?

24.03.2017, 15:35

Місцева влада в Україні розпоряджається не тільки бюджетом, комунальними підприємствами, установами та організаціями, а й майном. Адже громада володіє також землею, житловими та нежитловими приміщеннями. Кому ж чернівецькі чиновники роздають це добро та ще й безкоштовно?

З'ясувалось, що квартири отримують не тільки черговики, родини загиблих вояків АТО, а й чиновники міської, обласної ради, судді, правоохоронці тощо. 

Також відомо, що міська рада не надавала нежитлові приміщення для відновлення під житло.

У відповідь на запит щодо того, хто отримував ордери на житлові чи нежитлові приміщення у 2015-2016 роках у Чернівцях, у міській раді повідомили, що “виконавчим комітетом були прийняті рішення про видачу 32 ордерів на житлову площу”. І надали таблицю зі вказаними ПІБ осіб, які отримали ордери, та посилання на відповідне рішення виконкому. Але...

ОФІЦІЙНО

У відповіді на інформаційний запит в Чернівецькій міській раді повідомили, що у зв’язку з ліквідацією виконавчих комітетів районних у місті рад, які вели квартирний облік за місцем проживання, всі облікові справи в кількості 8403 передані до виконавчого комітету Чернівецької міської ради для прийняття рішення виконавчого комітету міської ради щодо взяття на квартирний облік та об’єднання в одну чергу. При прийнятті рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради щодо взяття всіх черговиків, які перебували на квартирному обліку у виконкомах районних у місті радах, можливим буде надання інформації щодо черговиків, які перебувають на квартирному обліку.

Проаналізувавши дані з таблиці та рішення виконкому, ми виявили, що інформація, надана у відповіді на запит, частково не відповідає дійсності (ось таблиця). Адже, відповідно до рішень виконкому, було видано 34 ордери. В таблиці, що міститься у відповідь на інформаційний запит, йдеться про Наталію Поставчук, яка нібито отримала ордер на службове житло, однак рішення виконкому щодо неї ми не знайшли, а  у відповіді вказане рішення зовсім про іншу особу. Щодо іншої отримувачки ордеру, яка двічі зазначена у списку тих, кому видали документ на квартиру, Наталії Лакусти, то, дійсно, таких рішень було два, і одне з них стосувалось уточнень, а не нового ордеру. А загалом, у рішеннях виконкому виявилось на чотири особи більше тих, кому дісталось безкоштовно житло.

ЦИФРИ

У 2016 році в Чернівецькій області прийнято в експлуатацію 221,6 тисячі метрів квадратних загальної площі житла, з яких за рахунок будівництва нових житлових будинків – 200,3 тисячі, за рахунок розширення та реконструкції існуючих – 21,3 тисячі. Порівняно з 2015р. загальна площа прийнятого в експлуатацію житла зменшилась на 42,0%. Однак у Чернівцях обсяги прийнятого в експлуатацію житла збільшились на 7,7%. (Відповідно до даних Управління статистики в Чернівецькій області).

Отож, протягом 2015-2016 років квартири отримали 34 особи. 23 квартири роздали в 2015 році, а в 2016 — лишень 11. І це при тому, що обсяги будівництва житла в Чернівцях зросли.

Найбільше - сім квартири - отримали освітяни, по шість — родичі загиблих в АТО та чиновники інших органів влади, судді, п'ять — пільговикичотири — працівники Чернівецької міської ради і по три — працівники ЖРЕПів та невідомі особи або такі, щодо яких важко чітко ідентифікувати підстави отримання ордеру на житлоОрдери отримали 15 чоловіків і 19 жінок. У рішеннях виконкому щодо деяких осіб не вказується номер у черзі або ж чіткі підстави надання житла.

ПРАЦІВНИКИ ТА КЕРІВНИЦТВО ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

У 2015 році квартири отримали семеро освітян. Зокрема, Мирон Палійчук, заступник директора Чернівецького військово-спортивного ліцею-інтернату, отримав ордер на п’ятикімнатну квартиру житловою площею 88,50 кв.м по вул. Білоруській, 77-А (літ. В). Вказану квартиру було відновлено під житло заступником директора за власні кошти. Чоловік на квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі з 28.11.2007 р. за № 3306, в списку першочерговиків за № 964 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1. У Реєстрі речових прав на нерухоме майно, витяг з якого можна отримати за 23 грн. (про те, як це зробити, “Ні корупції” розповідає на тренінгах, а презентацію та покрокову інструкцію можна побачити тут), на Мирона Палійчука зареєстровано тільки вказане майно від квітня 2016 року.

Оксана Курилюк, лаборантка Державного професійно-технічного навчального закладу «Чернівецький професійний ліцей автомобільного сервісу», отримала двокімнатну квартиру житловою площею 35,50 кв.м по вул. Сторожинецькій, 60. Квартира відомча. Жінка, прізвища якої не було в списку, наданому у відповідь на запит, перебувала на квартирному обліку у виконавчому комітеті Першотравневої районної у місті ради в загальній черзі з 27.05.2009 р. № 1880 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

Дмитро Прокопів, учитель історії та правознавства Чернівецької гімназії № 5, отримав трикімнатну квартиру житловою площею 46,30 кв.м по вул. Білоруській, 77-А (літ. В). Вказану квартиру було відновлено під житло вчителем за власні кошти. На квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі Дмитро Прокопів перебуває з 22.01.2014 р. За № 4201, в списку першочерговиків за № 1380 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

Світлана Никоряк, вчителька математики Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 38 отримала ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 17,30 кв.м по вул. Учительській, 11. Вказану квартиру було відновлено  Світланою Никоряк за власні кошти. Вона перебуває на квартирному обліку у виконавчому комітеті Садгірської районної у місті ради в загальній черзі  з 21.04.2010 р. за № 1218, у списку першочерговиків за № 284 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

Марія Герасим’юк, директорка Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 11, отримала ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 15,40 кв.м по вул. Учительській, 11. Вказану квартиру було відновлено під житло за власні кошти. На квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі з 16.07.2010 р. За № 3778, у списку першочерговиків за № 1175 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

Владислав Коваль, учитель правознавства Чернівецького ліцею № 1, отримав ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 15,40 кв.м по вул. Учительській, 11 (відновлено під житло за власні кошти). На квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі вчитель перебуває з 29.10.2008 р. за № 3495, у списку першочерговиків за № 1053 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

Наталія Лакуста, вчителька української мови та літератури Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 16, отримала ордер на трикімнатну квартиру житловою площею 49,20 кв.м по вул. Білоруській, 77-А (літ. В). Жінка на квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі з 22.01.2014 р. за № 4199, у списку першочерговиків за № 1378 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

РОДИЧІ ЗАГИБЛИХ ГЕРОЇВ В АТО

Шість родин загиблих Героїв АТО отримали житло, а саме: Марина Пелехата (чоловік В'ячеслав), Олена Крисовата (син Ігор), Ольга Лук'янюк (син Костянтин), Петро Піцул (син Віктор), Світлана Побережник (чоловік Сергій), Роман Соловій (батько Микола).

ЧИНОВНИКИ РІЗНИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ, СУДДІ (КРІМ МІСЬКОЇ РАДИ)

У 2015 році квартири отримало двоє чиновників (Дмитро Мельничук та Тетяна Телешацька), а всі решта — у 2016 році. Всі квартири службові, відомчі.

Дмитро Мельничукпрацівник УСБУ в Чернівецькій області, отримав ордер на трикімнатну службову відомчу квартиру житловою площею 39,50 кв.м на проспекті Незалежності. Даних щодо перебування на чергах немає. Так само відсутня інформація про вказану квартиру в офіційній відповіді Чернівецької міської ради.

Так само немає інформації в таблиці міської ради про Тетяну Телешецьку, заступницю керуючого справами, начальницю організаційного відділу виконавчого апарату Чернівецької обласної ради. Вона отримала ордер на двокімнатну квартиру житловою площею 62.1 кв.м. по вул. Головній, 29. На квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради з 28.01.2004 р. в загальній черзі за № 2656, у контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1. Квартира відомча. В реєстрі речових прав на нерухоме майно за вказаною чиновницею не вказано зареєстрованого майна.

Андрій Андроняк, заступник начальника відділу із запобігання надзвичайним ситуаціям Управління підполковник служби цивільного захисту УДСНС в Чернівецькій області, отримав службову двокімнатну квартиру житловою площею 28,30 кв.м на вул. Небесної Сотні.

Віталій Чорний, капітан поліції батальйону патрульної поліції Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, отримав ордер на службову однокімнатну квартиру житловою площею 24,70 кв.м по вул. Українській, 49. Як повідомляли ЗМІ, Віталій Чорний 15 років пропрацював в органах внутрішніх справ та двічі воював у зоні АТО - під Щастям та в Сєвєродонецьку. Про перебування на квартирній черзі в рішення виконкому не йдеться.

Оксана Струбіцька, суддя судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Чернівецької області, отримала ордер на службову двокімнатну квартиру житловою площею 32,00 кв.м по вул. Рівненській. Інформації про перебування на квартирній черзі немає.

У реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстрованого майна на вказану суддю не знайшли. Хоча в декларації вказане майно в Заліщиках.

Іван Пурич, співробітник Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області, отримав службову двокімнатну квартиру житловою площею 30,60 кв.м. (вулиця в рішенні не вказана, так само як перебування на квартирному обліку). Квартира відомча. Інформація про вказане житло не була надана у відповіді на інформаційний запит.

ПІЛЬГОВИКИ

У квітні 2015 року рішенням виконкому Івану Кінашу, учаснику бойових дій в Афганістані, було видано ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 18,60 кв.м по вул. Рівненській, 10. Чоловік перебував на квартирному обліку у виконавчому комітеті міської ради з 25.03.2008 року в списку позачерговиків за № 30, в окремому списку воїнів-інтернаціоналістів за № 1.

Реабілітований Андрій Калинка отримав у 2015 році ордер на двокімнатну квартиру житловою площею 30,9 кв.м. так само у квітні. Він перебував на квартирному обліку у виконавчому комітеті міської ради з 30.01.1986 року в списку першочерговиків за № 1.

Постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії Ігор Дячок також у 2015 році отримав ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 19,4 кв.м. по вул.Рівненській, 10. Він перебував на квартирному обліку у виконавчому комітеті Першотравневої районної в місті ради з 28.11.2001 року в списку позачерговиків за № 113, в окремому списку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до першої категорії за № 1.

Майя Одайник, багатодітна мати, у вересні 2016 року отримала трикімнатну квартиру житловою площею 65,00 кв.м по вул. Рівненській, 10. В рішенні виконкому йдеться, що жінка на квартирному обліку у виконавчому комітеті міської ради в списку позачерговиків з 21.04.2010 року та в окремому списку громадян, які користуються правом позачергового одержання жилих приміщень як багатодітна сім’я (п'ятеро і більше дітей) за № 1 У 30-річної Майї Одайник 10 дітей - 4 хлопчики і 6 дівчаток. Старшому сину 14 років, наймолодшій дитині - 8 місяців.

У квітні 2016 року Василь Бойко, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії, отримав ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 19,70 кв.м по вул. Рівненській, 10. На квартирному обліку за місцем проживання перебуває з 27.02.2002 р. в списку позачерговиків, в окремому списку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до першої категорії за № 1.

ЧИНОВНИКИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

У 2015 році квартири отримали троє чиновниць і в одна в 2016 році. 

Так, у 2015 році Світлана Устінова, головна спеціалістка управління освіти Чернівецької міської ради, отримала ордер на трикімнатну квартиру (відновлено під житло за власні кошти) житловою площею 49,00 кв.м по вул. Білоруській, 77-А (літ. В). Вона перебувала на квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі з 26.08.2005 р. за № 2926 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

Того ж року Тетяна Мендришора, фахівчиня ІІ категорії Централізованої бухгалтерії управління освіти Чернівецької міської ради, отримала ордер на однокімнатну квартиру (відновлено під житло власним коштом) житловою площею 17,40 кв.м по вул. Учительській, 11. Жінка перебувала на квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної у місті ради в загальній черзі з 19.06.2013 р. за № 4053 та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 2.

У листопаді 2015 року ордер отримала Лариса Садовнік, заступниця начальника загального відділу Чернівецької міської ради. Вона отримала однокімнатну квартиру житловою площею 17 кв.м. по вул. Щербанюка Олександра, 13-А. На квартирному обліку за місцем проживання з 22.09.2004 р. (не вказано номера) та в контрольному списку черговиків за місцем роботи за № 1.

У березні 2016 року двокімнатну квартиру житловою площею 31,50 кв.м (адреса в рішенні не вказана, а у відповіді на запит — вул. Українська, 22) отримала Любов Цибух, начальниця відділу обліку майна Чернівецької міської ради. Вона перебувала на квартирному обліку за місцем проживання з 28.09.2005 р. в загальній черзі (номер не вказаний) та з 17.12.2008 р. в списку першочерговиків (номер не вказаний), у контрольному списку за місцем роботи за № 1.

ПРАЦІВНИКИ ЖРЕПІВ

Три квартири отримали працівники житлових ремонтно-експлуатаційних підприємств міста. Так, службову трикімнатну квартиру житловою площею 44,70 кв.м по вул. Борщівській, 2 отримав у лютому 2016 року Сергій Мельник, слюсар-сантехнік ЖРЕП №6.

У 2015 році ордери на квартири отримали слюсар-сантехнік ЖРЕП №11 Олександр Головатий (однокімнатна службова квартира житловою площею 20,6 кв.м) та двірниця Зухра Пітуля (двокімнатна службова квартира житловою площею 19 кв.м). Деталей про перебування вказаних осіб на квартирному обліку немає.

НЕВІДОМІ

У 2015 році троє людей, яких не знає Google і не чітко представлені підстави щодо отримання житла, отримали ордери на житло. Декого з них можна віднести до пільговиків, можливо, хтось отримав квартиру як черговик.

Валентина Горик (на квартирному обліку за місцем проживання перебуває з 19.11.2014 р. в загальній черзі, не вказано номера, одинока) отримала ордер на однокімнатну квартиру загальною площею 18,80 кв.м, житловою площею 15,60 кв.м на вул. Дзержика Корнелія без комунальних послуг, яка не відповідає санітарно-технічним нормам до підходу черги. Жінку зобов'язали привести до ладу вказане житло.

Ганна Турецька (на квартирному обліку у виконавчому комітеті Шевченківської районної в місті ради з 06.02.1974 року в загальній черзі за № 1 та з 25.03.2009 р. в списку першочерговиків за № 1090), отримала ордер на однокімнатну квартиру житловою площею 20,20 кв.м по вул. Рівненській, 10.

І ще однією жінкою, яка отримала житло, є Віра Федоряк (на квартирному обліку у виконавчому комітеті Першотравневої районної в місті ради з 16.06.1982 року в списку позачерговиків за № 1). Вона отримала ордер на двокімнатну квартиру житловою площею 30,60 кв.м по вул. Рівненській, 10.

Ще у 2013 році я писала про те, хто отримував квартири за волею тодішнього виконавчого комітету. Тоді мені відмовили у наданні інформації в Чернівецькій міській раді, й довелось через скарги вибивати необхідні дані. Серед щасливчиків було багато прокурорів, сумнівних осіб, людей, які були далекі від того, щоб мати підстави на отримання житла. Наразі ж відповідь на запит надали, але такий, що частково не відповідає дійсності і потребує додаткової перевірки. Що ж стосується осіб, які отримали квартири, то у списку відсутні представники прокуратури, є лишень один суддя.

Тим часом з нетерпінням чекаю відповіді на інший інформаційний запит, що стосується наданих безкоштовно земельних ділянок.

З усіма документами можна ознайомитись тут

Надія Вірна для “Ні корупції!”.

Джерело: http://nikorupciji.org/

1


КОМЕНТАРІ (5)

Оприлюднено персональні дані, що є грубим порушенням законодавства про захист персональних даних! При всій повазі до п. Бабінської-Вірної - але в цьому випадку вона сама грубо порушила закон.

avatar

???

24 березня 2017 16:01

У випадку розпорядження бюджетними коштами, комунальним майном тощо, дані про отримувачів не є персональними (ЗУ Про доступ до публічної інформації). Також поняття персональних даних чітко визначено в законі "Про захист персональних даних". 

avatar

Надія Вірна

24 березня 2017 17:40

При всій повазі до Вас, оприлюднення адрес та повністю імен-прізвищ вважаю неетичним (якщо навіть прогалини в законі це дозволяють). Було б правильним, якби в своєму наступному коментарі Ви вказали свою адресу.

avatar

???

24 березня 2017 19:44

дурдом! оприлюднила персональні дані порушила закон! поняття зеленого немає що будівельники не передают квартири а 10 і 4 проценти від комерційно ї і жилої площі і то є теж закон! наробила купу помилок !це капец яке воно тупе))))))) невмієш неберисє

avatar

Роман

24 березня 2017 20:15

да эта грантожерка бонбонная даже сввою фамилию боится вказать потому что в суде отвечать за лож надо,а вы о каком то адресе прописки или проживания. эти грантобонбонные неработающие активиздят только. а где верное работает? сколько и где налогов уплатила? ноль! только и умеет что за бонбон обгадить людей . оно сперша когда про других что то вякает пусть о себе все напишет а то спряталась за каким то (верная) и мычит из-за кустов. смешно

 

avatar

к ??? 24 березня 2017 19:44

25 березня 2017 07:20