Гривню обвалили у ручному режимі, вивівши з країни 13 мільярдів доларів, - Тимошенко у Чернівцях

Гривню обвалили у ручному режимі, вивівши з країни 13 мільярдів доларів, - Тимошенко у Чернівцях

04.03.2019, 17:42

Під час спілкування з редакторами буковинських ЗМІ Юлія Тимошенко пояснила причину заниження курсу гривні по відношенню до американського долара.

- Оцінюючи купівельну спроможність національної валюти журналісти інколи вираховують так званий індекс борщу чи салату олів’є. Економісти керуються іншими розрахунками. Економічний, а не побутовий індекс будь-якої світової валюти визначають за так званим індексом Біг Мака, який порівнює купівельні спроможності валют на базі вартості стандартного Біг Мака. Це порівняння робить всесвітньовідоме і авторитетне економічне видання The Economist. У кожній країні закуповують усі інгредієнти, необхідні для Біг Мака, а потім порівнюють вартості. Таким чином щороку визначають справжні курси національних валют. За даними The Economist,  реальний курс за купівельною спроможністю повинен бути в розмірі 9,68 гривень за долар. Це той адекватний курс гривни, який би мав бути на сьогодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривню в Україні обвалили штучно за зразком 2008 року, - Гриценко у Чернівцях

- Те, що зробили з гривнею  на початку правління цього президента, не має нічого спільного з ринком. Гривню обрушили у ручному режимі для того, щоб Національному банку України можна було п’ять років будувати фінансову піраміду, яка називається депозитний сертифікат. Нацбанк грубо запозичує гроші під 18% річних за умовно стабільного курсу валюти. Ця фінансова піраміда накопичила борг на рівні 84% ВВП. Усі запозичення у світі під державні гарантії і на держпотреби робляться під 1.5 – 3%, а в нас — 18%. Таким чином, через цю піраміду, з України вивели 13 мільярдів доларів, в тому числі золотовалютних резервів.

- Наслідком такого різкого обвалу курсу гривні стало п’ятирічне розкручування інфляції і можливість тримати дуже високу ставку по запозиченням.  Інфляція – це маніпуляція із курсом гривні, що здійснюється залежно від того, коли купують і продають депозитні сертифікати НБУ. Валюта, яка надходила до Національного банку по валютному залученню держави, за підсумками року отримувала від 20 до 50 відсотків. Це неймовірні прибутки.

- Таким чином з людей викачували гроші. За все це вони будуть відповідати. Ми знаємо цю махінацію, ми знаємо, що робили з Національним банком. Коли буде змінено його керівництво гривня потрошку почне оживати і займе гідне місце у колі національних валют. Зараз гривня є однією із найбільш недооцінених валют світу, - сказала Юлія Тимошенко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада готується до маніпуляцій із виборчими бюлетенями, - Юлія Тимошенко під час зустрічі з редакторами буковинських ЗМІ

Фото БукІнфо

1


КОМЕНТАРІ (2)

З України весь час гроші вивозять, і думаю, Порошенко збагатився не гірше, ніж його попередник

avatar

Женя

05 березня 2019 00:47

якщо брати до уваги досягнення пороха, то антирейтинг очолюватиме насамперед та ситуація в Україні, до якої він її довів. Гривня цьому залізний аргумент

avatar

Українець

05 березня 2019 00:49