Гривню в Україні обвалили штучно за зразком 2008 року, - Гриценко у Чернівцях

Гривню в Україні обвалили штучно за зразком 2008 року, - Гриценко у Чернівцях

22.02.2019, 18:35

На прохання журналістів Анатолій Гриценко пояснив механізм обвалу національної валюти у 2014 році, внаслідок чого гривня знецінилася в три з половиною рази.

- Насправді це не макроекономічне питання, а глибоко людське і кримінально-аморальне. Це не економіка, - сказав Анатолій Гриценко. 

- Валити гривню почали в 2014 році. На момент завершення Майдану співвідношення гривни до долара було вісім до одного. Зараз на рівні 28 гривень за долар, тобто в три з половиною рази обвалили національну грошову одиницю. Вона не сама обвалилася – її обвалили.

- Хто відповідальний за стабільність гривні? Національний банк України спільно з урядом. Найбільше гривну обвалили в період, коли головою НБУ був Степан Кубів. Відповідальність має прізвище.

- Яким чином обвалили? Ви це бачили в режимі онлайн. Безбашено здійснювали рефінансування приватним банкам, начебто для підтримки платоспроможності. Тут же, за одну добу, через фіктивні судові рішення виводили її, купуючи валюту, за кордон. І ніхто за це не відповів.

- А потім продовжили рятувати приватні банки, але зливали інформацію так, що за останні дні збільшувалася кількість вкладників буквально на 4-8 мільярдів кожному, і за це теж ніхто не відповів. Період Гонтарєвої відзначився меншими масштабами.

- Чи поніс Кубів відповідальність? Ні! Він працює в уряді на ключовому посту. Це неприпустимо!

- А оця безкарність почалася ще в 2008-2009 роках. Тоді так само на фоні кризи голова НБУ Володимир Стельмах у зв’язці з тодішнім Президентом України Віктором Ющенком гралися з курсом гривни. Офіційні дані про рефінансування за той період, а це наші з вами гроші, які були передані приватним банкам, не повернули 77 мільярдів гривень. Тоді зважений курсу був 7 гривень за долар. А вкрали тоді 11 мільярдів доларів. Ті, хто дав цю можливість, і ті,  хто вкрав, прізвища відомі. Нікого не притягнули до відповідальності.

- Безкарність 2008/2009 років у більших масштабах повторилася в 2014-2015 роках, коли долар стрибав до 35 гривень. Ясно, хто мав би за це відповідати. Економічних передумов для такого обвалу не було. Війна – це 15-20 відсотків впливу на економіку. Але впливає вона і на експорт, і на імпорт. Але обвалу у 3,5 рази не було. Всі живі здорові. І нікого не притягнули. Це те, що я кажу про процвітання корупції. Така економічна модель веде до колапсу країни.

- Людям все одно: безвіз – не безвіз, але коли гривна до долара знецінилася втричі, тоді людина просто не може нікуди виїхати, - сказав Анатолій Гриценко.   

1