Григорій Ванзуряк: 'Серйозним упущенням Закону „Про люстрацію” є те, що він не  торкається керівного складу на районному рівні'

Григорій Ванзуряк: "Серйозним упущенням Закону „Про люстрацію” є те, що він не торкається керівного складу на районному рівні"

26.01.2015, 18:09

Інтерв'ю на часі

 Григорій Ванзуряк: „Авторитет визначають конкретні діла, а не позування зі сторінок газет”

 У насиченому графіку роботи зустрітись із головою Глибоцької районної ради Григорієм Ванзуряком було нелегко, а тому наша розмова відбулась зранку минулої суботи

— Як відомо, цьогорічні бюджети на місцевому рівні формуються і будуть днями затверджені на нових засадах. Будь-ласка, детальніше поінформуйте, як це здійснюються на Глибоччині.

— Хочу сказати, що цей бюджет є перший і свого роду експериментальний та виживанням нової моделі формування бюджетів на місцях згідно із змінами Бюджетного та Податкового кодексів. Наразі вже помітні певні недоліки, неузгодження, але, звісно, є й позитивні зрушення.

Щодо нашого району, то із 25 сільських та селищної рад самодостатніми для укладання кошторису у рамках нової системи маємо 10 територіальних громад. Решта, думаю, доведеться дооб'єднуватись на добровільних засадах, аби мати свої бюджети. Водночас, дещо зможемо підтримати їх і з районного бюджету. Вже наступного року такого дотування з району зазначені територіальні громади не матимуть. Сьогодні ж вони у свої бюджети закладають кошти з податків і доходів з фізичних осіб, акцизів, з транспортних засобів, на землю.

Натомість районний бюджет плануємо затвердити на сесії райради 30 січня, а його орієнтовна сума становить 190 млн. грн.

— Чи вдасться, Григорію Степановичу,  дещо вирішити цьогоріч на соціальному зрізі, зокрема добудувати деякі освітні і медичні заклади, облаштувати дороги в районі.

— Конкретно щось прогнозувати важко, бо якщо раніше певні кошти на такі потреби додавались з області та району, то тепер все вирішується самотужки територіальними громадами на місцях.

Власне маємо ще деякі надії на фінансову підтримку проектів розвитку інфраструктури з джерел Євросоюзу.

— Хотів би торкнутись і питання кадрового потенціалу. Наскільки професійний рівень керівників відповідальних структурних підрозділів влади, установ і організацій відповідає нинішнім потребам. Можливо і назвете тих, хто з молодих спеціалістів заявив вже про свою здатність у владних органах на теренах краю.

— На мій погляд, серйозним упущенням Закону „Про люстрацію” є те, що він не  торкається осіб керівного складу на районному рівні.

Водночас, знаходити нових людей із належною професійною допомогою та досвідом керівництва для державних установ із нинішніми мізерними зарплатами практично годі говорити. А тому намагаємось бодай якоюсь мірою впливати на зміцнення кадрового потенціалу у межах наших владних повноважень.

Мені імпонує, що у молоду когорту фахівців влились начальник Державної податкової інспекції у Глибоцькому районі Володимир Петкович, який свого часу зазнав переслідувань за свої політичні переконання з боку попередньої влади. А також нещодавно призначений начальник Глибоцького відділу СБУ Віталій Мазій.

— Глибоччина одна з перших на Буковині, представники якої відправились воювати в зону АТО на Сході України. Водночас громадяни всіма можливими благодійними акціями направляла волонтерів з амуніцією, продуктами харчування та іншими необхідними речами безпосередньо до воїнів на передовій боротьби із терористами та російськими агресорами. Гадаю, можете і в цьому аспекті зробити певні підсумки.

— Насамперед відзначу те, що у нас поряд з Координаційним центром при райраді дуже ефективно діють і громадські організації, як приміром „Козацька варта”. Вони збирають кошти, необхідну допомогу і все це направляють зі своїми волонтерами на передову у зоні АТО. Скажімо, у дні Новорічних та Різдвяних свят серед глибоцьких воїнів, які ведуть рішучу боротьбу з терористами та російськими агресорами знаходився радник голови райради Володимир Шевченко, який привіз їм гуманітарний вантаж із Глибоччини. Додам, що з початку дій АТО для наших вояків в районі зібрано коштів та необхідних речей на 3 млн. грн.

— Навідмінно від попередніх очільників влади, які безаперечно бажали бачити себе на перших сторінках газет, екранах телевізорів за будь-яких найменших подій. Даруйте, навіть при відкритті теплих вбиралень у школах та дитсадках. Ви уникаєте таких позувань. Це Ваша теперішня принципова позиція.

— На моє тверде переконання, авторитет у людей потрібно заробляти конкретними ділами, вирішенням актуальних питань громад, а не самовдоволеним позуванням на перших сторінках газет та екранів телевізорів. Останнє викликає у простих громадян тільки огиду, зневагу до керівних очільників.

— Щож дякую за розмову, а оскільки вона відбулась у переддень Ваших сорокових роковин від дня народження, то від імені тих людей, які Вас знають і поважають прийміть традиційне побажання: „Многая літа!”

— Вдячний і я за добрі побажання.

Вів розмову Василь ГЕЙНІШ.

На фото Григорій Ванзуряк (перший праворуч)

1


КОМЕНТАРІ (1)

глибока

avatar

http://bukpravda.cv.ua/news/medytsyna/item/22034-в-одному-з-районів-буковини-двоє-молодих-лікарів-о

26 січня 2015 21:07