Григорій Ванзуряк: плюс об'єднання громад на Буковині – можливість розпоряджатися грошима

Григорій Ванзуряк: плюс об'єднання громад на Буковині – можливість розпоряджатися грошима

06.10.2016, 19:49

Голови ОТГ кажуть, з нового року громади, крім проблем, отримали і низку привілеїв

Із об`єднанням на плечі громади звалилася, крім нових повноважень, ще й частина нових податків. Так, люди неоднозначно сприйняли об`єднання, бо боялися. Та нині, впевнений голова Глибоцької об`єднаної громади, все відбувається тільки на користь громаді.

- Це можна пояснити на одному прикладі, - зазначає голова ОТГ Григорій Ванзуряк. – Наприклад, бюджет об`єднаної громади у січні склав 32 мільйони гривень, зараз значно більше. З них 16 мільйонів – субвенція з державного бюджету на функції, які держава передала об`єднаній громаді. Решта – власні надходження із зібраних податків на цій території. З цих податків утримується сама селищна рада, житлово-комунальне господарство, частина освіти – дошкільна ланку. З цих податків ми можемо забезпечити додаткові витрати. Цього року профінансували 1 мільйон 200 тисяч гривень на капітальний ремонт дороги обласного значення. 10 років її не ремонтував облавтодор. Люди не розуміють, якого вона значення, але бачать, що вона у поганому стані. Аби вирішити цю проблему, ми виділили кошти на ремонт. Плануємо додатково здійснити ремонт ще однієї ділянки дороги на 300 метрів. Субвенція на розвиток громади найменша на Буковині, і ми її вирішили використати на створення сімейної медицини та дали по 100 тисяч кожному населеному пункту – там здійснили ремонти доріг. У той час, як бюджет, наприклад, Михайлівки, складає кількасот тисяч гривень, з яких більша частина йде на утримання самого апарату, а решта на дрібні потреби. Село на додаткові витрати коштів не має. І як йому розвиватися? А цього року лише на апарат вони отримали значно більше.

Щодо апарату у селах, то він залишився фактично таким, яким і був. Єдине, що змінилося – з`явився староста замість сільського голови. Він має дещо менше повноважень. Наприклад, не має права підпису та не затверджує бюджет. Однак він разом із депутатами входить до складу виконкому.

- Кількість депутатів від села залежить від кількості виборців. Однак інколи й одна людина може «просувати» певні ідеї, - переконаний голова Глибоцької ОТГ.

Власне, хай би там що, а Глибоцька об`єднана громада довела, що розвиватися можна за будь-яких умов. Головне - знати свої права та не боятися діяти.

http://decentralization.gov.ua/

1


КОМЕНТАРІ (2)

усі хочуть розпоряджатися грошима - ніхто не хоче заробляти їх працею.

avatar

гроші

06 жовтня 2016 17:33

во морду відкормив на грошах громади.  Дебіл дебілом

avatar

Правда

06 жовтня 2016 22:14