Григорій Тіміш: „Мало по малу освоююсь в ролі народного депутата, намагаюсь не бути тут сторонньою людиною”

Григорій Тіміш: „Мало по малу освоююсь в ролі народного депутата, намагаюсь не бути тут сторонньою людиною”

21.01.2015, 11:59

Ексклюзивне інтерв'ю

 Григорій Тіміш: „Інтереси простих громадян, територіальних громад — то мої найперші інтереси”

 Маючи невелике „вікно” між пленарними засіданнями у Верховній Раді України народний депутат Григорій Тіміш приїхав додому в Купку, а заодно побував у Глибоці, де люб'язно погодився відповісти на кілька моїх запитань.

 — Почнемо з того, Григорію Івановичу, в який блок і фракцію Ви тепер входите?

— Фракція, до складу якої я входжу — це Блок Петра Порошенка, а в ньому ще сформована група „Удар”, де разом зі мною 39 нардепів.

— Водночас, Ви, мабуть, засідаєте і в одному з комітетів Верховної Ради. Власне, як почуваєте себе в ролі нардепа, адже це Ваша перша каденція?

— Так, я працюю у комітеті Європейської інтеграції, котрий очолює Ірина Геращенко.

Щодо того, як почуваю себе в ролі народного депутата, то скажу, що мало по малу освоююсь, намагаюсь не бути тут сторонньою людиною.

— Знаю, що Ви один із прихильників реформування органів виконавської влади. Передусім скасування інституту державних адміністрацій і передачі всіх їх повноважень органам місцевого самоврядування. Всупереч обіцянкам Президента представниками ВР цей процес затягується. Чи вдасться нарешті його пришвидшити?

— Дійсно, я ще до приходу у Верховну Раду був принциповим прихильником скасування державних адміністрацій на всіх рівнях і передачі їх повноважень органам місцевого самоврядування. Процес цей непростий, бо треба здійснити реформаторську схему змін до бюджету і податкового законодавства, відповідних територіальних об'єднань. І все ж, сподіваюсь, що до осені цього року ми зможемо на законодавчому рівні вирішити проблему.

— Образно кажучи, народження і затвердження Держбюджету-2015 проходило у вельми важких пологах. І все ж цей бюджет дасть можливість, на Вашу думку, вижити простим українцям з мінімальними пенсіями та зарплатами у нинішньому році?

— Той варіант бюджету, за який ми проголосували наприкінці грудня минулого року вважаю жахливим. Хоча багато нами вносилось пропозицій, передусім на підтримку кошторисів місцевих рад. Дещо таки вдалося запровадити стосовно змін, але загалом Держбюджет-2015 нагально потребує значного доопрацювання, що будемо і робити до 15 лютого. І хотів би насамперед звернутись до тієї категорії громадян з мінімальними статками, аби не втрачали надію. Принаймні ми, депутати, неолігаргічних кланів, інтереси простих людей, територіальних громад відстоювати будемо до кінця, навіть попри всі нинішні складнощі у державі.

— Побутові умови у Києві влаштовують Вас, оскільки за нинішніх умов, напевне, не вельми розкошуєте? До слова, скільки депутатів ВР з Буковини, як часто вдається збиратись разом?

— Згідний з вами — розкошувати не доводиться. Втім, як для мене, і спартанськими побутові умови не назвати. Проживаю у номер готелю „Київ” — це кімнатка дев'яти квадратних метрів із душем і вбиральнею. Оплачує проживання Верховна Рада. Теперішня зарплата нардепа складає 6500 гривень, а на руки, скажімо, у грудні отримав 4800 гривень. Проте маю можливість за рахунок ВР у межах Києва скористатись послугами таксі або службовим автомобілем парламенту. Зрозуміло, у депутатських справах.

Ще 6000 гривень виділяється на місяць для помічників народного депутата , з яких йде оплата 2-х помічників, котрі працюють зі мною за договором. Ще 12 помічників допомагають на громадських засадах.

У депутатському корпусі ВР 8 скликання є 17 депутатів-уродженців Буковини, а до групи „Буковина” входять 7 з них. Найчастіше спілкуюся з Марією Матіос, Іваном Рибаком, Оксаною Продан, Миколою Федоруком, Максимом Бурбаком, Богданом Онуфріком та Сергієм Рудиком. Ці люди близькі ,обрані від демократичних сил, вони в основному представляють демократичну більшість. Рідко бачимося хіба що на пленарних засіданнях і в комітетах.

— Звісно, читачів, а серед них багато з тих, хто голосував за Вас на виборах, цікавить те, коли, як і де можна потрапити на прийом народного депутата Григорія Тіміша. Чи маєте у Глибоці, зокрема кабінет, де працює хтось із Ваших помічників-референтів, які його контактні телефони?

— Моя громадська приймальня  розташована  на третьому поверсі торгівельного комплексу «Лідер» в приміщенні офісу районного осередку «УДАР В. Кличка». Тут кожного понеділка, середи та п'ятниці з 9 до 13 години приймає громадян помічник Георгій Васильович Боднарюк. До нього можна також звернутись за мобільним телефоном: 0969703239. Він же надасть інформацію про те, коли я зможу особисто зустрітись у Глибоці з виборцями. Я  відкритий до спілкування ніколи не звик ховатися від виборця, мій телефон той же що був 0951545758.

— Дякую за розмову і прийміть від нас всіх найкращі побажання плідної депутаської діяльності.

Із народним депутатом бесідував Василь ГЕЙНІШ.

На фото: під час київського маршу миру та солідарності проти тероризму і пам'яті жертв теракту у Волновасі. 

1