Григорій Тіміш: Через зволікання Державної фіскальної служби з будівництвом  пунктів міжнародного пропуску Чернівецька область втратить понад 50 млн грн

Григорій Тіміш: Через зволікання Державної фіскальної служби з будівництвом пунктів міжнародного пропуску Чернівецька область втратить понад 50 млн грн

16.05.2015, 18:55

Народний депутат України від 203 в/о Григорій Тіміш, член парламентської фракції Блоку Петра Порошенка (група УДАР), з трибуни Верховної Ради України закликав не зривати виконання договору з ЄС щодо побудови пунктів міжнародного пропуску в Чернівецькій області на суму близько 3,5 млн. євро. Свій виступ, під яким підписалися всі народні депутати України від Чернівецької області, голова облорганізації ПП «УДАР Віталія Кличка» пан Тіміш попросив вважати депутатським запитом.

-       Як народний депутат від Чернівецької області вітаю вас з тим, що угода про малий прикордонний рух між Україною і Румунією нарешті запрацювала. Не готовий вам зараз сказати, чи відбулося це де факто, адже залишилося чимало неузгоджених технічних питань.  У будь-якому разі, Чернівецька область намагається активно використовувати інструменти міжнародного співробітництва, що дозволяє залучити додаткові позабюджетні кошти для реалізації важливих проектів.

 -       Зокрема, у рамках програми транскордонного співробітництва реалізовується проект з облаштування міжнародних автомобільних пунктів перетину Державного кордону Красноїльськ і Дяківці у рамках програми сусідства. Бюджет даної програми 3,5 млн євро. На території області він впроваджується Державною фіскальною службою України.

 -       Служба автомобільних доріг Чернівецької області додатково готова вкладати кошти. І вже навіть є проекти щодо продовження будівництва  автошляхів на території Чернівецької області, які б з’єднали ці два пункти пропуску. Це дозволило б суттєво покращити автомобільне сполучення між цими міжнародними пунктами пропуску.

 -       Реалізація цього проекту дозволила б відкрити пункти пропуску Красноїльськ і Дяківці, як міжнародних пунктів. Згідно з умовами міжнародного договору, підписаного урядами України та Румунії в 2014 році.

 -       Але, отримавши кошти, Державна фіскальна служба вже протягом півроку так і не спромоглася розпочати роботи з реконструкції міжнародних пунктів пропуску та будівництва доріг в Чернівецькій області.  Тендер на виконання робіт був проведений ще минулого року, але й досі не оголошено переможця. І це при тому, що до жовтня 2015 року Україна має здати виконання щонайменше 70-80%  умов договору. Якщо ми не встигнемо, гроші доведеться повернути ЄС.  Тим часом підприємство, яке могло б зробити ці роботи, досі не визначено.

 -       Станом на поточний момент жодних робіт на пунктах пропуску не розпочато. Хоча необхідні кошти перебувають на рахунку Державного казначейства.  Існує загроза, що Україна втратить як мінімум  2 млн  192 тисячі євро, це приблизно 50 млн грн. Це досить значна сума, яку не потрібно шукати уряду, а вони вже чекають на казначейському рахунку.

 -       Але чомусь їх не рухають!

1