Грибний сезон. Профілактика отруєнь грибами

Грибний сезон. Профілактика отруєнь грибами

20.07.2017, 15:05

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує буковинцям дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:

1. Не купуйтегриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

2. Не купуйтета не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.

3. Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4. Не вживайте сирих грибів.

5. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

6. Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.

7. Кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

9. Не допускайтевживання грибних страв дітьми, вагітними іжінками, котрі годують груддю, та особами похилого віку.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  медичного закладу. При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

1