Гроші на вітер чи гроші з повітря, або хто буде сплачувати штрафи за відсутність дозволів з екологічних питань?

Гроші на вітер чи гроші з повітря, або хто буде сплачувати штрафи за відсутність дозволів з екологічних питань?

05.06.2013, 22:54

Чи потрібно отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферу суб’єкту господарської діяльності взагалі, і зокрема? Таке питання виникло у буковинських підприємців після низки перевірок екологічною інспекцією на наявність відповідних дозволів. Відповідно до вимог Закону України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, який видається територіальним органом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів.

Згідно з пп. 242.1.1 п. 242.1 ст. 242 Податкового кодексу об’єктом та базою оподаткування екологічним податком є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Наприклад, коли підприємство використовує автономну систему опалення (котли або конвектори), то об’єктом оподаткування екологічним податком є обсяги забруднюючих речовин, що утворюються й викидаються в атмосферне повітря при згорянні палива (газу, мазуту тощо), та є платником екологічного податку (незалежно від отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення). Як показує практика, сплата екологічного податку і наявність дозволу, речі для підприємця не завжди в дійсності взаємопов’язані. Досить часто суб’єкт господарської діяльності, не маючи дозволу на викиди забруднюючих речовин, сплачує екологічний податок із розрахунку спожитого газу чи мазуту за максимальними тарифами. Характерною така ситуація є для дрібних підприємців, що здійснюють обігрів приміщень конвектором, подібного до того, який використовують для обігріву житлових приміщень. Звідси й виникає паралель - не сплачує за домашнє стаціонарне джерело, а відтак не сплачує і за виробниче чи комерційне.

 Що ж спонукає СГД порушувати норми чинного законодавства? Адже дозвіл, як відомо, видається дозвільними центрами на місцях безоплатно. Але пакет документів, який необхідно підготувати для отримання дозволу, коштує грошей. Ось тут на авансцену виходять приватні фірми-ліцензіати, які запропонують Вам весь спектр послуг. Вартість послуг становить «небагато» - 3-13 тис. грн. за одну стаціонарну площадку (котел, конвектор тощо) в залежності від регіону. Коли Ви не готові викласти кругленьку суму ліцензіату і отримати законний дозвіл на 5 років, доведеться сплатити штраф за причинені державі збитки в розмірі не менше 1,0 тис. грн. Коли розглянути схему: суб’єкт господарської діяльності (заява на отримання дозволу) - дозвільний центр (видача дозволів) – департамент екології і туризму (видача дозволів) – фірми-ліцензіати (пакет документів на отримання дозволів) - екологічна інспекція (контроль за наявністю дозволів) – суб’єкт господарської діяльності (оплачує все, що перелічене вище), то стає зрозуміло, що «танцюють всі,  а музику замовляє той, хто платить». Лише кошти йдуть в різні кишені. Сплачувати послуги приватним структурам чи штрафи на користь держави – рішення приймає суб’єкт господарської діяльності. А поки що здійснити перевірку економічної обґрунтованості тарифів - поле діяльності для Антимонопольного комітету.

Ігор Кухарчук

Голова правління Центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу

Державна екологічна інспекція у Чернівецькій області з початку року провела 935 перевірок щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства України суб’єктами господарювання та громадянами області. В результаті перевірок за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 978 осіб, а сума накладених штрафів склала майже 204,5 тис. грн., повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Порівняно з минулими роками, зросла середня сума штрафних санкцій, наприклад у 2010 році середня сума штрафу становила 100 грн., у 2011 160 грн., а у 2012 180 грн. Протягом цього року ця сума зросла до 204 гривень.

Загальна сума розрахованих збитків з початку року становить понад 2 мільйони 229 тис. грн., за нанесені екологічні збитки інспекцією виставлено 86 претензії та позови на суму 1 мільйон 716 тис. грн. Окрім цього, з метою запобігання порушень природоохоронного законодавства в частині атмосферного повітря, надр, водних, земельних ресурсів призупинено виробничу діяльність 35 об’єктів.

Кабінет Міністрів України

Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України

Всеукраїнське об'єднання представників малого і середнього бізнесу «Фортеця»

 Вже місяць підприємства і підприємці України не можуть здати документи на отримання дозволів з питань екології.

У відповідності до прикінцевих положень Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади  у сфері екології  та природних ресурсів, у тому числі  на місцевому рівні», постанови Кабінету  Міністрів України від 13.03.2013р. №159, наказу Мінприроди України від 15.03.2013р. №98 «Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища», Державні управління охорони навколишнього природного середовища в областях, як юридичні особи публічного права Міністерства охорони навколишнього природного середовища, ліквідовані.

Функції з видачі дозвільних документів, які до того здійснювали територіальні органи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, повинні здійснювати обласні державні адміністрації.

Проте вказане Міністерство з березня 2013 року не спромоглося напрацювати нові нормативні акти, які давали б право владі на місцях вирішувати проблеми підприємств і підприємців.

В черговий раз  штормить підприємницьке середовище через неоперативність органів центральної  влади. Так вже було в кінці 2012 - на початку 2013 року при зміні КВЕДів.

Невже ніхто не додумався вирішити ці питання заздалегідь, спрацювати на випередження?

Хто буде сплачувати потенційні штрафи за відсутність дозволів з екологічних питань?  Знову підприємець?  Чи може нерозторопний чиновник з Міністерства?

Від імені суб’єктів підприємницької діяльності звертаємося до Вас з проханням втрутитися у вирішення проблеми отримання дозволів.

    Голова правління Центру  Ігор Кухарчук

1