На Буковині громада повстала на захист лісу біля Нових Драчинець

На Буковині громада повстала на захист лісу біля Нових Драчинець

23.09.2016, 17:09

Лісники стверджують, що вирубка законна

Цього року активізувалася вирубка ділянок лісу біля сіл Драчинці і Нові Драчинці. Це, звісно, викликало незадоволення і навіть обурення місцевих мешканців. Вони стверджують, що ліс вивозиться переважно вночі, а рубають не лише старі та сухі дерева, а й молоді дуби і буки. Минулої суботи місцеві жителі зібралися біля Драчинської сільської ради з протестом проти вирубки лісу. 

Піднімали цю проблему і на сесії районної ради, депутат Степан Петруник подав запит щодо незаконної вирубки лісу. 16 вересня була створена робоча група в складі депутатів Кіцманської районної ради Лесі Олійник, Степана Петруника, голови райради Петра Лумея та працівників апарату районної ради, які провели обстеження ділянок біля Нових Драчинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці Драчинців пікетували сільську раду з вимогою припинити вирубку лісу

 Громада хоче захистити ліс біля Нових Драчинець

Побачене під час виїзду на місце рубки дає підстави сумніватися в її законності. Зокрема, не було клейма на свіжозрубаних пнях, видно було, що зрубали досить молоді дуби і буки. А, почувши, що на територію вирубки їдуть сторонні, люди, які там працювали, втекли, навіть залишили деякі інструменти і фіру без коней. Представники робочої групи райради обговорили ситуацію з громадськими активістами та намітили подальші кроки для усунення можливості незаконної вирубки лісу біля Нових Драчинець та на інших територіях Кіцманщини.

 Громада хоче захистити ліс біля Нових Драчинець

Ми попросили прокоментувати ситуацію головного лісничого ДП «Кіцманський ліс АПК» Богдана Гладуна. За його словами, на масивах поблизу сіл Драчинці і Нові Драчинці рубки заплановані ще 9 років тому і затверджені в Міністерстві екології. Там проводяться рубки освітлення (на різних ділянках площею понад 6 га), прохідна (також вибіркова) рубка на 15 гектарах, а також суцільні рубки на тих ділянках, де сохнуть хвойні насадження і де відстають в рості дерева. Чому ж тоді вирубуються дуби і буки, які виглядають ще досить молодими і здоровими? Лісівник пояснив, що при суцільній рубці неможливо вибірково залишити кілька дерев чи невеличку ділянку з дубами, а решту зрубати. 
 
Масові рубки в лісництві пояснюють тим, що в драчинських лісах довгий час не проводилась ця робота, тому там є багато застарілих та недоглянутих насаджень. 
 
Хто правий і чи законні вирубки — мають визначити правоохоронні органи та екологи, до яких хочуть звернутися місцеві жителі та депутати.

Ольга КУЛЬКО.

Фото з сайту gromady.cv.ua.

Джерело: http://freelife.cv.ua/

1