Гройсман заступився за Стуса

Гройсман заступився за Стуса

11.08.2018, 16:52

В Україні розгортається скандал довкола фільму про дисидента Василя Стуса, який має вийти на екрани 2019 року.

Фільм створює UM-GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Напередодні стало відомо, що зі сценарію фільму видалили усі згадки про кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука, який виступав захисником у процесі над поетом, хоча сам Стус від нього відмовився, пише ТСН.

Син письменника Дмитро Стус, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, говорить, що зустрічався зі сценаристами фільму, але ні про що не просив.

"Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають", - каже Дмитро Стус.

Водночас режисер Роман Бровко стверджує, що сцену прибрали на прохання сина Стуса.

"Для сім'ї Стуса є дві болючі теми — суду і відносин з (дисиденткою) Аллою Горською. Обох тем Дмитро Стус попросив нас не торкатися. Між Медведчуком і Стусом-молодшим налагоджені відносини. У них були зустрічі і, можливо, спроби Віктора виправдати себе".

Режисер розповів, що намагався зв'язатися і з Медведчуком, щоб уточнити деталі сцени. Але прес-служба політика йому відмовила, пославшись на зайнятість.

Згодом прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив керівництву Мінкульту та Держкіно спільно з авторами фільму зробити все можливе, щоб історія його життя у фільмі була розказана повністю і без спотворень. Заяву прем’єр оприлюднив у Facebook.



"Ми не повинні з цим миритись! Тому я доручаю керівництву Мінкульту та Держкіно в максимально стислі терміни зібрати авторів фільму та громадськість аби розібратись і зробити все можливе, щоб в стрічці історія мого земляка - справжнього патріота і борця за волю України Василя Стуса була розказана чесно, правдиво, повністю і без перекручувань. Це - справа честі", - написав Гройсман. 

Творці фільму про Василя Стуса вирішили повернути видалену раніше зі сценарію сцену судового засідання, її буде дознято найближчим часом.

Про це йдеться в офіційниій заяві знімальної групи, розміщеній у соцмережі Facebook.

"Розуміючи суспільну значущість теми, з огляду на кількість прохань з боку громадськості повернути сцену до фільму, ми за останню добу зібрали продюсерську групу, щоб розглянути можливість вшанувати суспільний запит за присутність у художній картині про поета епізоду суду за участю його адвоката... Найближчим часом сцену буде дознято, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом", - йдеться у зверненні.

У заяві зазначається, що сцена суду була видалена разом з іще двома десятками сцен: "Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію серед іншого і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства".

У групі пояснили, що усвідомлювали: картина виходитиме в прокат у розпал передвиборчої кампанії, тому "не хотіли робити пам'ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів". 

Творча команда фільму наголошує, що передусім ставила за мету розкрити постать українського поета та дисидента, популяризувати його ім’я серед тієї частини української громадськості, яка не надто активно цікавилась його фігурою і значенням в українській історії.

"Ми вдячні українцям за увагу до нашого проекту і впевнені, що з такою силою громадянського суспільства, як в Україні, ми здатні перемогти будь-які негаразди", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, напередодні актор Геннадій Попенко написав у Facebook, що з фільму "Стус" вирізали сцену фінального судового засідання над поетом-дисидентом, адвокатом якого був Віктор Медведчук. За його інформацією, це сталося нібито через дзвінки з адміністрації Медведчука до творчого колективу фільму з вимогою прибрати всі згадки про нього.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству культури та Державному агентству з питань кіно розібратись у ситуації навколо фільму про Василя Стуса.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що відомство вже розпочало перевірку фільму "Стус", на виробництво якого виділено державні кошти. 

Василь Стус був двічі засуджений до позбавлення волі радянською владою за боротьбу за українську незалежність. Помер 1985 року під час другого ув'язнення. 

Віктор Медведчук, який нині є переговорником від України в Мінському процесі та кумом президента РФ Володимир Путіна, був призначений СРСР адвокатом Стуса, коли його судили вдруге. 

1