Гройсман пояснив принципи проведення місцевих виборів згідно з новим законом

Гройсман пояснив принципи проведення місцевих виборів згідно з новим законом

16.07.2015, 01:37
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман пояснив принципи проведення місцевих виборів, згідно з прийнятим парламентом законом. Відповідні роз'яснення він написав у Facebook.
 
"Верховна Рада ухвалила новий Закон про місцеві вибори. Хочу тезово пояснити, як же все-таки будуть відбуватись вибори 25 жовтня. Нарешті ми відійшли від гібридної, дуже дивної системи виборів, на яку було багато нарікань, коли частина депутатів обирається за списками, а інша частина за мажоритарними округами. В селах, селищах і містах з населенням до 90 тис. вибори відбуватимуться за звичною мажоритарною системою. Вибори до райрад, міськрад та облрад будуть проходити вже за пропорційною системою", - написав парламентарій.
 
Також Гройсман розповів як будуть обиратися мери у великих містах. "Мерів міст з населенням більше 90 тис. обиратимуть абсолютною більшістю, тобто 50%+1 голос. Для цього передбачена можливість проведення другого туру", - написав спікер. 
 
Разом з тим, закон передбачає, що якщо кандидат на міського голову набирає у першому турі 50%+1 голос, то він перемагає на виборах.
 
Гройсман відзначив, що місто, район, область діляться на округи.
 
"По кожному округу партія може висунути одного кандидата (саме партія, виборчі блоки цим законом не передбачені). Якщо партія набрала 5% голосів, то спочатку визначається кількість кандидатів від партії, які пройшли у відповідну раду. Далі переможцями стають ті кандидати за яких проголосував найбільший процент виборців, які взяли участь в голосуванні. Тобто перемагає той, хто отримав найвищий відсоток", - зазначив він.

За словами Володимира Гройсмана, в бюлетні буде позначено спочатку прізвище кандидата, далі назва партії, від якої він висувається. Таким чином відбуватиметься одночасне голосування за кандидата і за партію. Виборець має право одного голосу.
 
Також голова парламенту відзначив, що "висування мерів міст, де більше 90 тисяч виборців теж відбуватиметься тільки від партій. Дата реєстрації партії для участі у виборах не має значення".
 
Вперше до Закону введено європейську норму щодо присутності у списку партії не менше 30% представників однієї статі, написав спікер. "Ну і нарешті, для тих, хто говорить, що через новий закон певні округи можуть залишитися без своїх представників, відповім – виборцям нема за що хвилюватись, оскільки обраний депутат і партія, яка його висуває, бере відповідальність за все місто, а не окремий округ", - додав Володимир Гройсман.
 
Нагадаємо, Верховна Рада 14 липня прийняла законопроект №2831-3 про місцеві вибори в другому читанні. Місцеві вибори по всій території України, крім окупованих територій Криму і Донбасу, призначені на 25 жовтня 2015 року.
1