Гройсман підтвердив: можливість нинішнього економічного зростання у 2,5% заклав уряд Арсенія Яценюка

Гройсман підтвердив: можливість нинішнього економічного зростання у 2,5% заклав уряд Арсенія Яценюка

20.06.2018, 17:25

Минулий рік був непростим для держави й громадян, але він став роком відкриття нових можливостей в більшості сфер і заклав основу сталого зростання, яке спостерігаємо і підтримуємо сьогодні. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час презентації звіту роботи Уряду України за 2017 рік в Комітеті Верховної Ради України з питань економічної політики. Глава Уряду наголосив, що звіт був переданий Парламенту ще в лютому поточного року – як того вимагає законодавство. Втім, ключова ідея сьогоднішньої презентації – показати, яким є і має бути результат спільної роботи Уряду та Парламенту.

- Слухаю звіт Уряду. Минулого року зафіксовано економічне зростання у 2,5%, - поділився враженнями народний депутат України Максим Бурбак. -  Прем'єр-міністр підтверджує, що діяльність уряду Арсенія Яценюка у 2014 - 2016 роках дала старт і можливість теперішньому зростанню.

 «Уряд повністю сконцентрований на виконанні програмних завдань. Ситуація у нас непроста. Але я все зроблю для того, аби ситуація була стабільною. Нам треба дивитися людям в очі, а для цього працювати головою і з чистим серцем. Все непросто, але здолає дорогу той, хто іде», - сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що минулого року економіка закріпила позитивну динаміку зростання. Це дало змогу вистроїти стратегічні напрямки роботи і сформувати плани, реалізація яких стала можливою за рахунок економічного росту.

«У 2017 році ми почали зміни якості стандартів життя виключно спираючись на можливості економіки. Ріст має бути відчутний в житті кожного громадянина. Тож минулого року ми відкрили шлях до позитивних змін», - сказав Володимир Гройсман.

Серед ключових соціальних перетворень Глава Уряду назвав зміни у пенсійній системі, які дозволили збільшити пенсії для 9 млн пенсіонерів, зміни в системі освіти і зміни в системі охорони здоров’я, які стали запорукою зміни всієї парадигми відносин лікар-пацієнт. За його словами, вже 9 млн українців уклали контракти зі своїм лікарями. «Ми розраховуємо на подальше підвищення зарплат лікарям», - зазначив Володимир Гройсман.

Він звернув увагу, що сьогоднішні рішення – від покращання інвестиційного клімату до запровадження прозорої приватизації нестратегічних держактивів – направлені на подальше нарощування можливостей держави і реалізації її потенціалу. «Ми можемо зростати швидше. Орієнтир – 5% і вище, - зазначив Прем’єр-міністр. - У нас багатогранні можливості – від надр до космосу. Ми є ланцюгом вироблення високотехнологічної продукції. Наш потенціал великий, і ми поки що не використовуємо його не на повну потужність. Але ми почали запроваджувати нові програми підтримки окремих секторів економіки. Завдання – консолідувати зусилля, аби економіка зростала, змінювалася інфраструктура, зростали стандарти життя».

Співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, передусім Міжнародним валютним фондом, – це спосіб стабілізації та оновлення економіки держави – через реформи і фінансову підтримку. Але основний перспективний орієнтир – побудова сильної, самодостатньої держави. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час звіту Уряду у Верховній Раді.

«Чому ми потребуємо підтримки МФО, хоча самі є потужною за можливостями економікою. Тому, що країну жорстко грабували. Це правда, на яку ми маємо відкрити очі, - сказав Володимир Гройсман. - У нас в 2004 році зростання було 12,5%. Потім падіння й криза. Виходили на ринки, брали гроші і куди їх дівали?»

Він нагадав, що сьогодні Уряд спільно з силовими відомствами оголосили початок боротьби з контрабандою. «Там десятки мільярдів, які годують тіньовиків, а люди потерпають від нестачі ресурсів. За такими коштами ми можемо швидше будувати садочки і дороги… Наше завдання – відкрити можливості економіки. Для цього поки що потрібен доступ на зовнішні ринки – для запозичень, перекредитування… А що робити? Коли хтось говорить про те, що можемо забезпечити швидкий ріст – будь ласка, давайте призначимо на посаду. Але я людина прагматична, і у мене непогані професійні здібності. Я розумію з середині макроекономічні процеси. Нам потрібна стабілізація і час. І зростання в 5-7% дозволить обслуговувати борги і розвивати стандарти. Це той поріг чутливості, які дозволить нам зміцнюватися».

Він наголосив, що на досягнення мети направлені всі урядові рішення. «В перспективі наш орієнтир – сильна, самодостатня економіка. А зараз треба закласти основу того, аби ми самостійно могли запустити механізм росту», - додав Прем’єр-міністр.

1


КОМЕНТАРІ (1)

"Шляк би трафив" цього Яценюка... Де він взявся на нашу голову?? Ну а тепер вже і Гройсман...

avatar

Юрій

21 червня 2018 09:13