Хрест на Центральній площі у Чернівцях демонтувати бояться (ФОТО)

Хрест на Центральній площі у Чернівцях демонтувати бояться (ФОТО)

17.11.2016, 13:05

На сайті Чернівецької міської ради зареєстрована вже друга петиція щодо долі хреста на Центральній площі перед Ратушею. 

Зокрема, влітку хтось із чернівчан навіть зареєстрував на сайті міськради петицію щодо демонтажу хреста, "а то Центральна площа нагадує труну", а також вимагає "не встановлювати ніякі релігійні скульптури в парках відпочинку і інших центральних частинах міста".

Петиція набрала 282 голоси з 250 необхідних, тож її вирішили розглядати в загальному порядку, незважаючи на те, що автор петиції підписався вигаданим прізвищем. "Крім того, зважаючи на конфліктну ситуацію, що склалась при розгляді цієї петиції, вивчається питання щодо легітимності встановлення хреста на площі Центральній, про що вас буде поінформовано", – йдеться у відповіді на петицію. 

Тим часом зареєстрована вже нова петиція щодо долі хреста. Але тепер уже не демонтажу, а встановлення замість нього "скульптурної композиції"Хрест-Пієта" на честь героїв Небесної Сотні, який має стати відродженим символом повернення на своє місце колись першого в Чернівцях пам’ятника "Хрест Пієта" (1827 року), який сприймався городянами як символ любові, благополуччя і толерантності всіх мешканців міста… До моменту спорудження "Хреста-Пієти" пропонуємо подальше розміщення поклінного Хреста на місці спорудження пам’ятника на Центральній площі нашого міста", – йдеться у петиції. 

Автор петиції – отець Валерій Сиротюк, представник місцевої єпархії УГКЦ, яка встановила хрест. Петиція станом на 15 листопада набрала 181 голос із 250 необхідних. Це при тому, що до завершення терміну голосування ще понад два тижні. Тобто голосують досить активно, як і за петицію протилежного змісту щодо демонтажу хреста. 

Тим часом міські архітектори розгублені. Адже підтвердження легітимності встановлення хреста так і не знайшли, за архітектурними нормами він не"вписується" на Центральній площі. Але от демонтувати його теж не наважуються: лячно сваритися з церквою. 

– Не знайдено підтвердження, що хрест був встановлений на підставі якихось дозвільних документів, – розповіла кореспондентові "МБ"начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Олена ПУШКОВА. – Але не думаю, що хрест демонтують. Бо це буде велике протистояння. Будуть підключати всі можливі провокації і маніпулювати думкою громадськості. Це питання не на часі.

Усі бояться посягати на хрести. Хоча моя думка з цього приводу відома. Громадський простір Центральної площі має інше призначення. Там можуть стояти ялинки чи Пасхальне дерево, транслюватися поточна інформація, залежно від потреб міста. Та перемагають, на жаль, тенденції до якогось такого траурного, плачучого ставлення до естетики. За таку позицію мене у соцмережах облаяли, написали, яка в мене мертва душа. 

Щодо доцільності встановлення натомість "Хреста-Пієти" в Олени Пушкової також є певний сумнів:

"У нас є порядок створення історичних пам’яток. Попередній розгляд визначив, що у нас може бути відновлення пам’ятника тільки в комплексі з реконструкцією тієї площі. Я не стільки чиновник, як архітектор. І мені хочеться все ж таки апелювати якимись іншими категоріями. Є якісь сучасні тенденції. Ми працюємо з іноземними експертами, які нас навчають, що таке громадський простір, як він має використовуватися, що там має бути зручно всім мешканцям – і молодим, і літнім. Все ж таки має переважати фаховість у прийнятті рішень, а не емоції", – вважає Олена Пушкова. 

Джерело: molbuk.ua

Хрест на Центральній площі у Чернівцях демонтувати бояться (ФОТО)

 

Хрест на Центральній площі у Чернівцях демонтувати бояться (ФОТО)

 

Хрест на Центральній площі у Чернівцях демонтувати бояться (ФОТО)
1


КОМЕНТАРІ (1)

а взагалі то, всьому своє місце має бути

avatar

дуб

17 листопада 2016 12:48