Рік дахів і земля для учасників бойових дій в зоні АТО: «хотинський Давос» Максима Бурбака

Рік дахів і земля для учасників бойових дій в зоні АТО: «хотинський Давос» Максима Бурбака

26.01.2018, 13:15

Скільки би часу народний депутат не віддавав роботі на виборчому окрузі, а потреба у спілкуванні зі своїм парламентарем у людей є завжди. Чергова поїздка Максим Бурбака на Хотинщину, під час перерви в сесійній роботі Верховної Ради України,  не стала винятком. Побачити лідера парламентської фракції «Народного фронту» прийшло стільки народу, що декому не залишилося місця у найбільшій кімнаті Шилівецької сільради, де відбувалася зустріч.  Дехто зустрічав парламетаря ще у дворі, а комусь довелося брати участь у відвертій розмові просто із коридору. Обмін думками з актуальних питань сьогодення був настільки активним, що хтось з присутніх людей навіть жартома назвав цю зустріч «шилівецьким Давосом».

Світлина від BukNews. 

Головне питання, яке турбує всю громаду, відсутність сільського голови. Після передчасної смерті попереднього голови, село залишилося без керівника. Формально є всі законні підстави для оголошення в Шилівцях позачергових виборів. Питання в тому, в якому форматі їх  варто проводити. Село, як і решта поселень країни, нині перебуває в процесі створення обєднаних територіальних громад. Пропозиції щодо можливого об’єднання шилівчани направили найближчим сусідам – громадам Грозинців та Бочківців. Можливим є також  обєднання з Малинцями.  Потенціал для такого обєднання тут є. Залежно від кількості сіл, які увійдуть до майбутньої громади, вона обєднає від 7 до 10 тисяч мешканців. У разі ухвалення сільськими радами претендентів на обєднання усіх необхідних рішень, а не просто розмов про потребу це зробити, Максим Бурбак пообіцяв людям  допомогти створити громаду. Так, як допоміг мешканцям, які обєдналися навколо Новодністровська.

Світлина від BukNews.

       Процес децентралізації, у будь-якому разі, є незворотнім, – сказав Максим Бурбак. – Незалежно від того, чи обиратимуть шилівчани голову тільки свого села, чи одразу проведуть вибори керівника і ради новоствореної ОТГ, рано чи пізно обєднуватися все одно доведеться. Як не добровільно – на нишіньому етапі реформи, то в обовязковому порядку в майбутньому - згідно з нормативами Кабінету Міністрів.  Обєднана громада – це можливість самостійно формувати дохідну частину свого бюджету, можливість самостійно стежити за податками, можливість жити за власними надходженнями і самим вирішувати, на що їх витрачати.

Світлина від BukNews.

Традиційно постало питання ремонту доріг. Парламентар підтвердив виділення державою 400 мільйонів гривень на ремонт відрізку магістралі державного значення Чернівці-Атаки. З 1 січня 2018 року почав роботу дорожній спеціальний фонд, в якому акумулюватимуться необхідні для цього кошти. А їх розподіл здійснюватиметься автоматично, згідно потреб кожної області.  Після завершення передачі місцевих доріг на баланс області, який нині триває, вже на місцях будуть вирішувати, чи потрібні їм такі бюджетні структури, як облавтодор, райавтодори? Чи, може, значно дешевше буде працювати з приватними фірмами?

Водночас, окрім підтримки з боку держави, місцевим громадам теж потрібно виявляти активність у цьому питанні. Прикладом неналежного ставлення може бути дорога до Клішківців, яку народний депутат Максим Бурбак допоміг відремонтувати. Тепер розташований тут відомий ринок не бажає виділяти жодної гривни  на утримання автошляху в належному стані. Скільки б держава не вкладала коштів в дороги, якщо про них не дбатимуть на місцях, зовсім скоро вони повернуться до попереднього стану.     

-        Дуже складно допомагати тим, хто не бажає допомогти собі сам, - переконаний Максим Бурбак. - Тим самим Клішківцям торік було виділено мільйон гривень для вирішення нагальних питань життєдіяльності громади, однак тут навіть не спромоглися підготувати необхідну для цього проектну документацію.

Світлина від BukNews.

Шилівчани скаржилися своєму народному депутату на погану роботу структурного підрозділу "Чернівціобленерго" в районі. Власне навіть сама зустріч розпочалася за відсутності електропостачання. Люди нарікали, що таке тут трапляється досить часто. Це не тільки зіпсовані нерви, домашнє електрообладння, але й загроза для збереження урожаю яблук в холодильниках. Максим Бурбак проінформував присутніх про ті заходи, які вживає для нормалізації роботи енергетичного монополіста на території Чернівецької області.

Світлина від BukNews.

Окрім традиційних питань щодо рівня зарплат і пенсій, чи не вперше на зустрічі з народним депутатом постало питання поводження з відходами.  Окрім традиційного для сільської місцевості забрудення русла місцевої річки побутовими відходами, громаду села хвилює, яким чином має здійснюватися сортування сміття.  

Щодо першого, то Максим Бурбак повідомив про зростання з 1 січня мінімальної зарплати до 3723 грн та чергову індексацію пенсій ще на 7 відсотків у травні цього року.  Розяснив він також норми статті 36-ї Закону України «Про відходи...»

Поміж обговоренням нагальних питань, народний депутат  України Максим Бурбак знайшов час, щоб привітати з ювілеєм Євгенію Руснак – бухгалтера сільської ради.

Світлина від BukNews.

Запланована годинна зустріч з виборцями тривала цього разу більше двох годин. Спілкування продовжилося навіть на порозі сільської ради. Люди не хотіли відпускати свого депутата. 

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

 Наступна зупинка – в Ширівцях. Сільський голова звернулася до народного депутата України Максима Бурбака з проханням посприяти у залученні коштів для заміни перекриття, утеплення даху і балкону місцевого дитячого садочка. Дошкільний навчальний заклад в селі відвідують 120 дітей. Як показав досвід місцевої школи, де за сприяння парламентаря вже замінили вікна і дах, це суттєво підвищує теплоізоляцію будівлі і дає значну економію коштів на опаленні. Для прикладу, опалення одного квадратного метра утепленої будівлі обходиться бюджету в 14 гривень, а той час як опалення такої самої площі в будівлі, якою гуляє вітер, коштує 200 гривень. Максим Бурбак пообіцяв посприяти у залученні 951 тисячі гривень, необхідних для виконання цих робіт.  

-        Запропонував голові Хотинської РДА Петрові Допіряку оголосити 2018 рік на Хотинщині роком дахів, - розповів Максим Бурбак. – За останні кілька років ми чимало зробили для заміни вікон у закладах соціального призначення на енергоефективні. Тепер те саме потрібно зробити з покрівлями.

Акти виконани робіт на різних обєктах Хотинщини засвідчують: тільки торік Максим Бурбак залучив для потреб району понад 23 мільйона гривень надходжень з різних джерел. Це приблизно десята частина районного бюджету.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

 Під час прийому у Хотині народного депутата просили виділити матеріальну допомогу на лікування, допомогти у вирішенні побутових конфліктів тощо. Цікавим було звернення керівника місцевого цегельного заводу, який просив застосувати законодавчі важелі впливу для можливого здешевлення вартості бурого вугілля, яке використовується на підприємстві. Парламентар вказав на можливі шляхи розвязання проблеми, включно з переходом на використання альтернатих джерел енергії і модернізацію виробництва.

-        Принагідно, варто також «подякувати» фракції «Самопомочі» за організацію економічної блокади Донбасу, - зіронізував Максим Бурбак. – Після цього Україна змушена імпортувати вугілля з усього світу.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Світлина від BukNews.

Довгий робочий день завершився спілкуванням з учасниками бойових дій в зоні АТО, які спеціально приїхали до Чернівців з різних районів області, щоб особисто засвідчити ті проблеми, які перед ними постають на місцях.

Світлина від BukNews.

Найбільше скарг, традиційно, лунало на бездіяльність голів сільських рад щодо забезпечення ветеранів земельними ділянками. Максим Бурбак проінформував присутніх про врегулювання цього питання на рівні Кабінету Міністрів України, який спеціально змінив стратегію його вирішення. Затверджені зміни повинні полегшити колишнім учасникам бойових дій отримання земельних ділянок. Для уникнення плутанини на місцях, коли земельними питаннями ветеранів займаються фахівці різних структурних підрозділів влади, Максим Бурбак повідомив про ініціативу щодо створення міністерства з питань ветеранів, працівники якого зможуть одноосібно ухвалюти компетенті рішення.    

1


КОМЕНТАРІ (2)

Коментарі, які містять образу певних людей чи національностей, нецензурні висловлювання та рекламу будуть видалятися без попередження.

avatar

Колінкауци

26 січня 2018 21:17

да демократія на цьому сайті так і пре. Мені цікаво кого ще цей барига не розвів і не кинув??? Але так нам і треба бр голосувати герба розумом а не за бомбони

avatar

Хотин

27 січня 2018 15:54