Хотинські «батьківщинівці» запросили в кафе молодих людей з інвалідністю

Хотинські «батьківщинівці» запросили в кафе молодих людей з інвалідністю

24.02.2016, 21:13

Мешканця с. Долиняни на Хотинщині Леоніда Руснака та хотинчанина Андрія Сарахмана запросили на каву хотинські «батьківщинівці». Як повідомляє прес-служба обласного осередку партії, голова районної парторганізації ВО «Батьківщина», депутат районної ради Анатолій Банар та керівник громадської приймальні Ірина Мартинюк відгукнулися на заклик і приклад лідера буковинських «батьківщинівців» Івана Мунтяна і запросили в кав’ярню людей з інвалідністю.

У Леоніда вади слуху, він навчався у відповідному чернівецькому інтернаті, де здобув професію програміста. Андрій має хворобу Дауна, більшість часу проводить з мамою.

З Леонідом за кавою спілкувалися через записки – на жаль, Леонід не говорить, а мови жестів його співрозмовники не знали. Активний, впевнений у собі хлопець писав, що цікавиться технікою і… квітами. Розповів, що має дівчину – вона з Вінниччини, вони разом навчалися в інтернаті, а тепер спілкуються віртуально. І він дуже хотів би дарувати їй квіти…

Андрій, якого на запрошення пана Анатолія та пані Ірини до «Рок-піцерії» відпустили батьки, часто перепитував, чи гарно він поводиться, і хвилювався, що він без мами. Андрієві 29, він ніде не навчався, постійно перебуває під наглядом родини. Іноді його відправляють до магазину – з запискою для продавця, що йому продати.

«Ми зрозуміли, що величезною проблемою – більшою за матеріальні проблеми! – є неадаптованість людей з особливими потребами до життя в суспільстві, - каже Анатолій Банар. – Їм складно все: від елементарного походу до крамниці – до забезпечення себе засобами для існування. Змінити такий стан речей мають держава і суспільство разом. Запрошення на каву – це маленький крок до цих змін. Самі люди з інвалідністю усвідомлюють свої можливості, і всі хто навколо – господарі закладу, гості – також вчаться сприймати ситуацію так, як належне. Дивно, що цього треба ще вчитися – але на жаль, так є».

Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина»

1