Генпрокуратура судиться з облгазами Фірташа, які завдали збитків державі через безоплатне користування газорозподільними мережами

Генпрокуратура судиться з облгазами Фірташа, які завдали збитків державі через безоплатне користування газорозподільними мережами

16.05.2018, 19:08

14 і 15 травня Господарський суд Києва почне розглядати позови Генпрокуратури до газорозподільних компаній ПАТ "Рівнегаз" і ПАТ "Полтавагаз". Позовні вимоги ГПУ до "Рівнегазу" становлять 73,4 млн грн, до "Полтавагазу" — 132,3 млн. Попри те, що в Україні немає прецедентного права, надалі судді враховуватимуть рішення в аналогічних справах, тому одне рішення здатне викликати ланцюгову реакцію. До чого це може призвести?

Про це йдеться у публікації газети "Дзеркало тижня". 

Генеральна прокуратура України звернулася до суду з позовами до п'яти газорозподільних компаній (облгазів) — "Волиньгазу", "Львівгазу", "Полтавагазу", "Рівнегазу" і "Харківгазу". ГПУ вимагає в судовому порядку: 1) розірвати чинні з 2012 р. договори на господарське відання газорозподільними мережами з цими компаніями; 2) стягнути з облгазів недоотриманий дохід у вигляді орендної плати (втраченої вигоди) за безоплатне використання майна за весь термін користування.

Нагадаю, у серпні 2012-го постановою №770 уряд санкціонував передачу в господарське відання облгазів газорозподільних мереж (ГРМ). Плату за використання цих мереж у договорах не було встановлено, як і термін дії договорів. 2015-го уряд скасував постанову №770, але, по суті, безстрокові договори з облгазами продовжують діяти.

Неформально ситуація така, що суддям треба буде не лише анулювати договори господарського відання, згідно з якими державні, комунальні й приватні газорозподільні мережі перебувають в управлінні облгазів (газорозподільних компаній), а й стягнути з них орендну плату, хоча юридично ніхто в держави мереж не орендував. Гостроти цій історії надає той факт, що чотири облгази, проти яких ГПУ подала позови, належать "Регіональній газовій компанії", власником якої є "заблокований" в Австрії Дмитро Фірташ (п'ятий — ПАТ "Полтавагаз" входить до групи "Співдружність" Віктора Попова). І якщо ГПУ виграє суди проти перших п'яти облгазів, власники інших також мають бути готовими до позовів Генпрокуратури.

Правова позиція Генеральної прокуратури

Генпрокуратура вважає, що облгази з 2012 р. безоплатно користуються газорозподільними мережами, чим завдають збитків державі в розмірі недоотриманої орендної оплати за період користування майном. Договори господарського відання були укладені на виконання "незаконної", на думку ГПУ, постанови Кабміну, а тому мають бути визнані недійсними, а облгази повинні відшкодувати збитки державі за весь час користування майном.

DT.UA звернулося із запитаннями про долю ГРМ і позовів ГПУ в "Нафтогаз України", який ніколи не приховував, що нинішні облгази діють не в інтересах держави. Проте в цій ситуації в НАКу вважали за краще не відповідати на пов'язані з облгазами запитання. І заявили, що в них є важливіші справи, ніж реагувати на те, що "Нафтогаз" намагаються залучити до цієї проблеми. "Позови ГПУ — це рішення держави", — зазначили в НАКу.

Весь матеріал за посиланням: Джерело: https://dt.ua/energy_market/genprokuratura-proti-oblgaziv-hto-zaplatit-za-orendu-yakoyi-za-zakonom-nemaye-277506_.html

1