Госпітальєри з Буковини: замість райлікарень - лікарні інтенсивного та планового лікування

Госпітальєри з Буковини: замість райлікарень - лікарні інтенсивного та планового лікування

24.01.2017, 18:52
Реформа медицини семимильними кроками крокує Буковиною. І нема на неї ради. Директор департаменту Оксана Андрієць зі своєю заступницею про реформу говорили довго. Суть одна: реформі бути.

На Буковині хочуть 3 госпітальні округи. Заплановано, що Західний госпітальний округ сформують Вижницький, Глибоцький, Путильський, Сторожинецький райони з центром у м. Сторожинець. До Центрального увійдуть м. Чернівці, Герцаївський, Заставнівський та Кіцманський райони з центром у м. Чернівці. І Східний буде утворений із Хотинського, Новоселицького, Кельменецького, Сокирянського районів та  м. Новодністровськ з центром у м. Хотин.

Так пропонує місцева медична еліта, депутати і наша влада.

У Києві хочуть тільки два округи. Як буде? Покаже ЧАС.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівецькій області не може бути два госпітальні округи. Там має бути три, - Максим Бурбак
 
Хороших лікарів вистачить не на всіх, решті пацієнтів доведеться обирати з тих, що залишаться
 
- Міністерство охорони здоров`я України вважає, що для невеликої Чернівецької області три округи - занадто багато. Тож їх повинно бути лише два, - розповідає Оксана Андрієць, директор Департаменту охорони здоров`я. - МОЗ пропонує об`єднати в один госпітальний округ Кельменецький, Сокирянський, Хотинський райони з центром у м.Кельменці, а з усіх інших районів утворити другий госпітальний округ із центром у м.Чернівці. Проте ми переконані, що такий поділ є нефункціональним. Більше того, центром для Кельменецького, Сокирянського і Хотинського районів повинен бути саме Хотин, бо там потужніша і значно краще обладнана районна лікарня. Крім того, транспортне сполучення з Хотином краще, ніж з Кельменцями. Керівництво Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА написало з цього приводу звернення в усі можливі інстанції: і до МОЗ, і до Верховної Ради, і до народних депутатів.
 
Досі питання знаходиться на розгляді. Водночас, медики наголошують: таке реформування медзакладів первинного і вторинного рівнів не призведе до закриття районних лікарень.
 
- У кожному центрі госпітального округу буде лікарня інтенсивного лікування другого рівня з відділенням невідкладної допомоги. Власне, ці відділення ми вперше створюватимемо в нашому краї. У них надаватиметься саме екстрена невідкладна допомога, - пояснює Марія Поліщук, заступник директора Департаменту охорони здоров`я. – Наприклад, Сторожинецька центральна районна лікарня стане лікарнею інтенсивного лікування другого рівня. Натомість, Вижницька ЦРЛ – лікарнею інтенсивного лікування першого рівня, у якій не буде відділення невідкладної допомоги, але будуть вузькоспеціалізовані відділення. Путильська ЦРЛ стане лікарнею планового лікування, яка матиме менше кадрів і менше відділень. Але саме в Путильському районі більше навантаження ляже на «швидку». Для пацієнтів, запевняють медики, нічого не зміниться. Наразі реформа стосується тільки  організації внутрішньої роботи медичних закладів.     

Джерело:  http://www.chas.cv.ua/ та  http://acc.cv.ua/







 
1


КОМЕНТАРІ (2)

Повний дерибан медицини краю вже близько! Цікаво що вони заспівають коли ту парамедичку Супрун знімуть і відправлять назад Америку? Коли прийде нормальна й адекватна команда в міністерство охорони здоров"я? Як щурі порозбігаються, або перефарбуються різко як регіанал Нєзбарєцькій(((. Весна прийде...

avatar

Чернівці

25 січня 2017 13:00

Грошей нема.  Ліків нема. Люди мруть.  Всі тікають молоді з України. А вони хірньою занімаються. Що завтра????

avatar

Вася

25 січня 2017 13:04