Голови партій не зможуть торгувати місцями, а кандидати пригодовувати округа, проте склад нових рад все одно буде поганим, - нардеп Бурбак

Голови партій не зможуть торгувати місцями, а кандидати пригодовувати округа, проте склад нових рад все одно буде поганим, - нардеп Бурбак

21.07.2015, 16:16

Новий виборчий закон, ухвалений Верховною Радою України, набагато прогресивніший за попередній. Про це повідомив народний депутат України Максим Бурбак. Зокрема, закон стане на заваді таким потворним явищам, як торгівля місяцями у списках прохідних політичних партій і так званій «при годівлі» виборчих округів кандидатами, які від скликання до скликання в них балотуються, задобрюючи виборців подачками. Водночас склад нових рад буде ще більше строкатим і неструктурованим, ніж нинішніх представницьких органів, - прогнозує політик.  Основною причиною цього стане нестримний популізм деяких партій і кандидатів, які задля проходження в ради роздаватимуть виборцям нічим не підкріплені обіцянки. Партія «Народний фронт», організацію якої Максим Бурбак очолює на території Буковини, займає державну позицію – тому дозволити собі популізм не може.

Про це повідомляє кореспондент BukNews.

-          Тепер не залежить від керівника партії, хто буде перший, другий, третій. Для чого інколи продавалися місця  у списках. Пригадайте,  кожного разу після партійної конференції були незадоволені, лився потік бруду, чому на третє місце поставили того кандидата, а мене на сьому. Розумію, чому деякі партії тепер критикують цей закон  – тому що заздалегідь попродували місця. А тепер просто так купивши прохідне місце у списку потрапити до ради не вийде – потрібно йти працювати на округ, щоб заробити найбільше голосів. І не тільки для себе, але й для партії , - розповів народний депутат України Максим Бурбак.   

-          Межі округів теж буде змінено, що ускладнить проходження деяким кандидатам по заздалегідь пригодованих округам.  Депутати-мажоритарники, які роками користувалися цим способом для потрапляння у раду, тепер не зможуть ним скористатися. Зменшується також кількість депутатів. Була пропозиція зменшити арифметично – поділити на два. Але вирішили, що кількість депутатів залежатиме від кількості виборців.  

-          Вибори мера відбуватимуться у два тури. Коли питають, чи є у «Народного фронта» кандидат на мера Чернівців – відповідаю: «у нас, чернівчан,  є свій мер». Депутати радіють, що у законі визначено склад – не більше 60-ти. Але це не більше, а може бути і 40 і навіть 30, - переконаний народний депутат України Максим Бурбак. Вирішуватиме це міська рада, виконком, врешті ЦВК за поданням міського голови. Хіба на все  славне місто Чернівці не знайдеться 20 свідомих людей, які прийдуть у раду не домовлятися про земельні ділянки, а працювати для громади. І виборці можуть таких відібрати.

-          На жаль, маю побоювання, що наступний склад Чернівецької міської ради буде строкатішим і гіршим. Зараз усі будуть йти на хвилі популізму, люди хочуть почути щось обнадійливе. Політик. Який буде їм це обіцяти – незалежно від того, чи збирається виконувати обіцянки – матиме перевагу над тими кандидатами, які казатимуть гірку, але правду. Під час виборів до парламенту мені не раз радили: пообіцяй щось виборцям, скажи, що люди хочуть почути.  Але ми так не обираємося. І громада це зрозуміла. Подивимося, як буде цього разу. Передбачаю, що просто замагання популістичних лозунгів, хто більше наобіцяє. Тому добре, що в перехідних положеннях записано: наступні чергові вибори до місцевих рад відбудуться вже за два роки. Тобто 2017 року. За цей час має заврешитися конституційна реформа, пройти укрупнення громад. Це дасть змогу зробити роботу над помилками і обрати вже зовсім інші ради. Хоча, звісно, дуже не хочеться, щоб місто ще два роки потерпало від цієї зграї. 

- Не знаю, хто зараз є опозицією, - сказав народний депутат Максим Бурбак. - Звісно, вона повинна бути і не давати владі спати. Від конкуренції суспільству краще. Але якщо опозиція виконує роль п'ятої колони Кремля, то це щось зовсім інше. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Оце в першу чергу стосується фронтовиків, що вже не зможуть розкидатися грішми олігархів, так як це робили на попередніх парламентських.  Та і люди вже зрозуміли чого вартують їх обіцянки  і саме  їхні популістичні лозунги. Дарма старається Бурбак літаючи по всій області.

avatar

Не тратьте кумцю сили...

21 липня 2015 14:35