Голови Чернівецької та Донецької ОДА найактивніше чинять адміністративний вплив на виборчий процес

Голови Чернівецької та Донецької ОДА найактивніше чинять адміністративний вплив на виборчий процес

03.10.2012, 20:55

Голови Чернівецької та Донецької ОДА Михайло Папієв і Андрій Шишацький найактивніше чинять адміністративний вплив на виборчий процес, беручи незаконну участь у парламентській кампанії 2012 року. Про це йдеться у моніторинговому звіті громадянської мережі ОПОРА, результати якого є у розпорядженні «Коментарів».

Так, у діяльності 21 керівника облдержадміністрації, Ради міністрів АР Крим, державних адміністрацій Києва та Севастополя зафіксовано непоодинокі приклади адміністративного впливу на виборчий процес.

«Очолили рейтинг адміністративного впливу на виборчий процес голови Чернівецької та Донецької ОДА Михайло Папієв і Андрій Шишацький. Друге місце посів голова Одеської ОДА Едуард Матвійчик, третє – голова Харківської ОДА Михайло Добкін», - зазначила координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Разом з тим у вересні спостерігачі ОПОРИ зафіксували 179 випадків використання адмінресурсу, 126 – підкупу виборців, 123 – перешкоджання політичної діяльності кандидатів, 77 – недобросовісної агітації, 12 – силового ресурсу, 9 випадків тиску на ЗМІ.

«Незаконна участь посадових осіб у парламентській кампанії 2012 року свідчить про неефективність законодавчих перепон втручанню посадових осіб у виборчий процес та спонукає чиновників ігнорувати принципи політичної неупередженості державного апарату», - підкреслила Айвайзовська.

Разом з тим спостерігачі відзначають неефективність законодавчих обмежень підкупу виборців, який масово застосовується кандидатами.

«Законодавчі прогалини загострюють пасивність правоохоронних органів щодо розслідування фактів. Також не існує усталеної судової практики щодо ідентифікації явища та встановлення всіх обставин порушення», - зазначають спостерігачі.

На думку експертів, з наближенням дня голосування безкарність кандидатів, які використовують непрямий підкуп, може призвести до більш гострих проявів проблеми – купівля голосів виборців за гроші.

Минулого тижня Михайло Папієв під час зустрічі з асистентом аташе посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Шоном Андерсоном, який перебував на Буковині з метою спостереження за ходом парламентських виборів, пожалівся, що на його думку "діяльність деяких громадських інституцій має ознаки вибірковості: вибіркове спостереження, вибіркове оцінювання та вибіркове інформування про ці порушення". За інформацією «Чернівці. Коментарі», голова й раніше висорвлював незадоволення, що ОПОРА надто прискіпливо ставиться до його діяльності.

Фото «Чернівці. Коментарі»

Comments.UA «Чернівці. Коментарі»

1