На Кіцманщині нема кому перевірити заперечення головного архітектора району проти видачі земельних ділянок учасникам АТО у Шипинцях

На Кіцманщині нема кому перевірити заперечення головного архітектора району проти видачі земельних ділянок учасникам АТО у Шипинцях

25.01.2018, 22:24

25 січня відбулася позачергова ХХІ сесія районної ради. Оскільки в зал прийшли кілька десятків воїнів АТО, перед розглядом запланованих питаннь депутати вислухали їх звернення. Основною проблемою, з якою учасники бойових дій Кіцманщини в черговий раз звернулися до влади, є виділення земельних ділянок. І хоч законодавством визначено першочергове право учасників АТО на отримання землі, насправді є чимало і об’єктивних, і бюрократичних проблем та перепон. 

Про це повідомляє http://freelife.cv.ua/.

Тож слово надали головному архітектору району Іванові Антощуку, який вже кілька місяців вивчав генплани і кадастрові карти населених пунктів Кіцманщини, щоб узагальнити інформацію, де є підходящі земельні ділянки для житлового будівництва. Багато сіл не мають землі для будівництва, в інших триває виготовлення технічної документації для розробки житлових масивів. Найбільше дискусій викликала ситуація з масивом у Шипинцях. Там  роздають ділянки під забудову на місці, де колись за генпланом планувався новий центр села. Архітектор сказав, що там землі меліоровані і тому будувати не можна. Також потрібно виконати роботи з пониження рівня ґрунтових вод. Так це чи ні, мають сказати фахівці з меліорації, яких у нас в районі немає. 
 
Т.в.о. голови райдержадміністрації Юрій Косар доручив архітектору узагальнити, скільки учасників АТО вже отримали земельні ділянки, а скільки ще потрібно виділити по всіх населених пунктах. А також — продовжити роботу з генеральними планами всіх населених пунктів і знайти резерви для виділення землі під будівництво учасникам бойових дій. 
 
Голова районної ради Петро Лумей запропонував винести питання, які підняли учасники АТО Кіцманщини, на одну з наступних сесій районної ради. А на цій сесії депутати прийняли звернення до Президента, голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра «Щодо забезпечення реалізації права учасникам бойових дій на отримання належних пільг, наданих їм Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».  
 
У зверненні, зокрема, йдеться про те, що учасники бойових дій — жителі великих міст і сільські жителі — знаходяться в нерівних умовах, адже в містах є фінансова можливість придбати житло, а в селах такої можливості немає, адже житло не будується і не вистачає коштів у сільських бюджетах для його придбання. Тому депутати Кіцманської районної ради просять внести зміни до законодавства України і надавати з державного бюджету грошову компенсацію для придбання житла або земельної ділянки у разі неможливості виділення землі через відсутність землі запасу місцевих рад. Також депутати закликають прискорити вирішення питання щодо надання права місцевим радам розпоряджатися земельними ділянками за межами населених пунктів, спростити і здешевити внесення змін до генпланів. Ще пропонують збільшити суми пільгових кредитів за програмою "Власний дім" та створити пільгову програму для кредитування учасників бойових дій. 

Учасники антитерористичної операції Кіцманщини знову  наголошують на проблемі з виділенням ділянок

 На сесії районної ради заслухали Програму економічного і соціального розвитку Кіцманського району на 2018 рік, інформацію керівника Кіцманської місцевої прокуратури про результати діяльності за 2017 рік, розглянули та прийняли рішення з ряду інших поточних питань.

1


КОМЕНТАРІ (2)

З поверненням на посаду поздоровляю Вас, шановний пане Антощук. Перебуваючи тривалий час на посаді головного архітектора району Ви стільки документів, що після  Вас ні  нормальна людина нізащо не піде працювати головним архітектором району. 

avatar

Друг Пантофля

26 січня 2018 06:58

З поверненням на посаду поздоровляю Вас, шановний пане Антощук. Перебуваючи тривалий час на посаді головного архітектора району Ви стільки документів, що після  Вас  нормальна людина нізащо не піде працювати головним архітектором району. 

avatar

Друг Пантофля

26 січня 2018 07:00