Голова Сторожинецької РДА Франц Федорович прокоментував відставку мера міста Миколи Карлійчука

Голова Сторожинецької РДА Франц Федорович прокоментував відставку мера міста Миколи Карлійчука

14.09.2012, 18:47

Голова райдержадміністрації Франц Федорович: “Саме завдяки співпраці міської та районної влади місто СТОРОЖИНЕЦЬ стало таким, яким є сьогодні”

 Неординарний крок голови міста М. Карлійчука став своєрідною інформаційною “бомбою”. У зв’язку з цим виникло багато запитань, на які є потреба у відповіді. Зокрема, у заяві були гострі критичні ремарки на адресу влади Підгір’я.  

З цього приводу ми звернулися до голови районної державної адміністрації Франца Федоровича.

- Франце Карловичу, як ви можете прокоментувати ситуацію, яка склалася у місті у зв’язку з заявою Миколи Карлійчука?

- Як на мене, то прикро,  що дії опозиції на останній  сесії міської ради стали, як на мене, детонатором у цій ситуації. Звичайно, не виключаю, що у Миколи Миколайовича є певна образа і на владу району, і, можливо, й особисто на мене. Мовляв, не все вдається зробити, чого потребує місто.

З приводу цього скажу, що районна державна адміністрація у своїй роботі керується Конституцією, законами України і не може надавати пріоритету окремій територіальній громаді. Ми відповідальні не тільки за місто, але й за повноцінний розвиток всього Сторожинецького району. Тому намагаємось діяти у межах інтересів кожного населеного пункту і справедливо розподіляти кошти всім громадам району. На жаль, така тактика не завжди знаходить розуміння серед керівників тих чи інших населених пунктів. Проте, можу сказати, що у нас з Миколою Миколайовичем за роки спільної роботи склалися хороші ділові стосунки і я особисто сприяв усім його ініціативам, які були спрямовані на розвиток Сторожинця.

- У своєму зверненні Микола Карлійчук звинуватив владу у районі у тому, що вона начебто чинить перешкоди його роботі та не виконує власних обіцянок. Чи можете ви підтвердити або ж спростувати це твердження?

- Насамперед, варто об’єктивно оцінювати виступ Миколи Миколайовича. Перед останньою його заявою чи не у всіх виступах перед громадою, у колективах він завжди говорив саме про співпрацю з районною державною адміністрацією та районною радою, завдяки якій у місті за останні роки вдалося досягти багатьох позитивних змін.

Сподіваюсь, у словах голови міста не було фальші. Бо результат - очевидний: якісні дороги у місті, тротуари, автономні котельні, водогін в мікрорайоні Заріччя, відремонтовані заклади соціальної сфери та інше. Переконаний, що кожний житель району може належним чином оцінити внесок у “столицю” Підгір’я, як і необхідно розуміти, що все це було б неможливим, якби представники влади району та області з одного боку та голова міста Микола Карлійчук з іншого не йшли один одному назустріч, не знаходили точок співпраці та не бажали процвітання рідному регіону, місту. Бо у міському бюджеті, будемо відвертими, на ці цілі просто нема коштів.

Для порівняння можу навести такі цифри: у 2009 році за сприянням  райдержадміністрації на потреби міста з державного, обласного та районного бюджетів було виділено всього 675,2 тис.грн. І тільки, починаючи з 2010 року, ця цифра зросла у десять разів до 7 мільйонів 744,2 тис. гривень, у 2011р. – 8 мільйонів 979,2 тис.грн, за шість місяців цього року уже вкладено у місто 3 мільйони 751,9 тис.грн.

Отже, мова йде про значний стрибок, про мільйони гривень, за рахунок яких зроблений капітальний ремонт доріг по вулицях Чернівецькій, Федьковича, Лопуляка, Видинівського та Карюкіна, закладів культури, освіти та охорони здоров’я.

Саме завдяки сприянню районній державній адміністрації у місті з’явився сучасний центр естетичного виховання «Юність Підгір’я», здійснено капітальний ремонт школи-інтернату та районного ліцею.

Я особисто неодноразово готував клопотання голові обласної державної адміністрації М. М. Папієву щодо сприяння у вирішенні того чи іншого міського питання. То хіба це не допомога місту від районної влади, хіба це не результат співпраці районної і міської влади? Де ж тут “палиці в колеса”?

Більше того, у минулому році саме у районній державній адміністрації розробили концептуальну ноту на участь у міжнародному проекті «Україна-Румунія-Республіка Молдова», у рамках якого в місті планується побудувати очисні споруди, забезпечити городян якісною питною водою за рахунок іноземних інвестицій.

Саме у районній державній адміністрації було вирішено питання прокладання водогону до мікрорайону Заріччя. Якби не ініціатива громади та підтримка районної влади, частина сторожинчан так і не мала б змоги користуватись у своїх оселях водою з міського водогону.

А візьмемо минулий рік. Нам вдалося вирішити непросте питання, яке стосувалося ліквідації міської тепломережі і переходу на індивідуальне опалення мікрорайону міста. Саме з районного бюджету були виділені кошти у сумі 100 тисяч грн. на матеріальну допомогу людям, які облаштовували у своїх домівках автономне опалення. В освітніх закладах міста та районному будинку національних культур збудовані нові автономні котельні.Міській владі самотужки це не було б під силу.

Звичайно, будь-якому господарю хотілося б більше для «власного дому». Проте ми намагалися підходити пропорційно до кожного населеного пункту Підгір’я. Те, що не вдалося зробити в минулому році, обов’язково закладено в бюджет на цей рік. Зокрема, вже найближчим часом, маю надію, будуть відновлені роботи з реконструкції ДНЗ у колишній військовій частині, де планується відкрити 5 дошкільних груп.

До кінця року заплановано провести капітальний ремонт вул.Некрасова.

Спільно із Миколою Миколайовичем цього року ми планували для зручності городян запровадити три маршрути внутрішніх міських перевезень. Міркую, особливо актуальними вони будуть саме в осінньо-зимовий період.

На жаль, наші громадяни не завжди можуть гідно оцінити роботу районної влади, особливо, коли певні політичні сили навмисно замовчують те, що вдалося зробити нинішній владі, або ж перекручують офіційні факти.

- У заяві голови міста йшлося і про тиск влади на мера. Це справді так було?

- Мені важко загалом про це вести мову, бо, згідно з законом України про вибори, мер не та особа, яка б мала прямо чи опосередковано впливати на політичні перегони. Можливо, голова міста мав на увазі депутатів районної ради, які були присутні на сесії і, фактично, уособлювали представницьку гілку владу у районі. Тоді це зовсім інша річ.

- Тож яка позиція районної державної адміністрації щодо відставки міського голови?

- Ми завжди підтримували і будемо надалі підтримувати М. М. Карлійчука на посаді міського голови. Якщо, звісно, сесія міськради не прийме його відставку, а Микола Карлійчук, у свою чергу, все ж відкличе свою заяву і продовжуватиме працювати на займаній посаді.

Так, сьогодні складний час передвиборних перипетій, проте не варто давати емоціям впливати на зваженість прийнятих рішень.

Я давно знайомий з Миколою Миколайовичем, ми спілкувалися ще тоді, коли працювали на різних посадах: він - у районі, я - у області. Знаю його непересічний характер. Проте, не тільки я, але, упевнений, й уся громада Сторожинеччини бачать в ньому найкращого господаря, якого можна бажати для нашого міста.

Наш кор.

Джерело: Сторожинецька районна газета «Рідний край» № 37 від 14.09.2012

1