Голова обласної асоціації фермерів Микола Гаврилюк: «Державна політика має бути спрямована на підтримку дрібних фермерських господарств»

Голова обласної асоціації фермерів Микола Гаврилюк: «Державна політика має бути спрямована на підтримку дрібних фермерських господарств»

10.04.2017, 22:26

Сьогодні на прес-конференції у Чернівцях перший заступник голови обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Василь Мельник заявив про підготовку до загальнонаціонального референдуму з питання заборони продажу землі сільськогосподарського призначення. Про це повідомляє прес-служба обласного осередку партії.

Василь Мельник розповів про передумови, які готуються для скасування в Україні мораторію на продаж землі: відповідна позиція зазначена в меморандумі з МВФ, група провладних депутатів зробила подання до Конституційного суду. Партія ВО «Батьківщина» пропонує спитати в людей, що думають вони про продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні: чи готова до цього Україна зараз, чи є тут цивілізований ринок землі, чи стануть власниками землі фермери – а чи вона сконцентрується в руках десятка олігархів. Для цього ВО «Батьківщина» розпочинає підготовку до Всеукраїнського референдуму. Найближчими днями збереться ініціативна група, яка далі збиратиме підписи за проведення референдуму за народною ініціативою. Відповідно до законодавства, таких підписів треба зібрати не менше 3 мільйонів упродовж 40 днів. «Вважаємо, що влада не має права приймати такі рішення без консультації з народом», - каже Василь Мельник.

Його переконання поділяє й голова обласної організації Асоціації фермерів України Микола Гаврилюк.

«Фермери виступають проти скасування мораторію на продаж, – каже Микола Гаврилюк. – По-перше, вже є приклади, коли відбувалося захоплення сільськогосподарської землі – на Полтавщині, на Київщині. Окрім цього, який може бути продаж землі під час війни? Завтра росіяни скуплять землі Донеччини і Луганщини – і скажуть, що ми воюємо на їхній території! Окрім цього, досі не розроблені інвентарні справи земель – і тільки об’єднані громади ледь-ледь почали з цим наводити лад».

Микола Гаврилюк нагадав, що в Україні немає закону про сімейне фермерство, що ніяк не регулюються засоби захисту рослин – а значить, немає гарантій їхньої безпеки для споживача.

На користь фермерів проти холдингів навели й інші аргументи: фермер створює робочі місця для односельчан – у той час як холдинги користуються привізними робітниками і на дуже короткі періоди; фермер вирощує продукцію, яка має тривалий попит на місцевому ринку (пшениця, жито, овес, городина) – холдинг займається тим, що приносить миттєву вигоду (ріпак, соя); фермер дбає про власну землю – холдинг вихолощує її у погоні за швидким поверненням вкладених коштів. Голова обласної організації Асоціації фермерів стверджує, що сьогодні фермери Буковини здатні впоратися з наявними посівними площами самостійно, без залучення холдингів.

Нині на Буковині, за даними статистики, працює 273 фермерських господарства, в Україні – 40 тисяч. Аби досягнути в цьому показників європейських країн, кількість фермерських господарств слід збільшити у понад 36 разів.

«Державна політика має бути спрямована на підтримку дрібних фермерських господарств», - переконаний Микола Гаврилюк, і запорукою цього вважає продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

1


КОМЕНТАРІ (1)

запитайте у цього Гаврилюка, в чому конкретно має бути підтримка державою дрібних фермерських господарств? він навряд зрозуміє питання. а відповіді взагалі не знає. просто лялька, яка здатна тільки бездумно повторювати чужі слова.

avatar

фермер

10 квітня 2017 22:56