Голова єврейської громади Буковини розповів, скільки коштів і часу знадобиться для реставрації Єврейського народного дому і синагоги 'Темпль'

Голова єврейської громади Буковини розповів, скільки коштів і часу знадобиться для реставрації Єврейського народного дому і синагоги "Темпль"

05.08.2021, 16:29

Голова правління Єврейської громади Чернівецької області Леонід Мільман вичерпно відповів на цілий комплекс запитань, пов'язаних із ініціативою щодо повернення колишнього Єврейського народного дому нинішній єврейській громаді Чернівецької області.

- Уявіть себе головою єврейської громади Чернівецької області, якій віддали теперішній Центральний палац культури міста Чернівці - колишній Єврейський народний дім. Цілковито збудований євреями і за кошти єврейської громади. Те саме стосується синагоги "Темпль", - запропонував голова правління Єврейської громади Чернівецької області Леонід Мільман. - І вам відомо, що на ремонт одних лише дахів Єврейського народного дому, згідно до затвердженого кошторису реконструкції, який вже кілька років лежить готовий, потрібно мінімум 7 мільйонів гривень.   Це тільки на дахи! А ще є підвали, і багато всього іншого. Тому що упродовж багатьох десятиліть кошти на утримання цієї будівлі виділялися тільки в межах мінімальної необхідності. Не руйнується остаточно, діти можуть займатися, значить цього достатньо. Ще 300-350 тисяч гривень це щомісячні комунальні платежі, які необхідно сплатити...

- На відновлення тільки зовнішнього вигляду "Теплю" - відновлення купола, славнозвісного зовнішнього декору у мавританському стилі, - без внтурішнього облаштування і оздоблення, - необхідно в межах двох мільйонів доларів. І це ще за неостаточним кошторисом, зробленим декілька років тому, щоб розуміти порядок цифр, про який може йти мова... Знаючи усе це, чи так вже сильно ви захочете все це забрати?

- Але є речі, які не вимірюються грошима. Ці дві будівлі - це візитівки Чернівців. Думаю, що кожен розуміє значення відродженої будівлі "Темплю" навіть з туристичної точки зору. Це ті туристичні магніти, яких потребує все місто, а не тільки єврейська громада. Чи реально єврейській громаді зібрати усі ці шалені десятки мільйонів гривень? Зробити це суто за кошти членів нинішньої єврейської громади міста і області - малореально. Не кажу неможливо, але малореально. За кошти вихідців з Чернівців та їхніх нащадків - значно реальніше.  Ще двадцять - двадцять п'ять років тому зробити це було дуже легко. Були ще живими багато вихідців з Чернівців, для яких ці будівлі мали сакральний зміст.  Наприклад, тоді ще жив член родини американських мільярдерів Рор, нині, на жаль, вже покійний, справою життя якого, окрім бізнесу, було відновлення усіх синагог, у яких він колись молився. А тільки в Чернівцях було три таких синагоги. У тому числі "Темпль". Тому, повторюю, зробити це двадцять - двадцять п'ять років тому  було дуже легко, десять років тому - просто легко, а зараз - ще можливо. Хоча вікно можливостей з кожним роком невпинно зменшується. Зробити це через десять років, припускаю, буде вже надзвичайно складно. 

- Так, і нині це не буде зроблено за два роки. Тому що одне тільки виготовлення і затвердження проєктно-кошторисної документації для реставрації пам'яток архітектури національного значення потребує від року до двох. Однак повністю відродити їх за п'ять, може трішки довше, років цілком реально, - спрогнозував  голова правління Єврейської громади Чернівецької області Леонід Мільман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крім народного дому єврейська громада Чернівців готова відновити також "Темпль"

Питання про відселення дитячих гуртків з Єврейського народного дому у разі його повернення громаді взагалі не стоїть, - голова правління Єврейської громади Чернівецької області

1