Голова Глибоцької районної ради Григорій Ванзуряк: Нова сила, з якою будуть рахуватися

Голова Глибоцької районної ради Григорій Ванзуряк: Нова сила, з якою будуть рахуватися

09.06.2015, 20:02

На запитання журналіста відповідає голова Глибоцької районної ради Григорій Ванзуряк.

— Передусім Григорію Степановичу, давайте з’ясуємо: НК – це громадський рух, а чи все таки політична партія?

— «Народний Контроль» це журналістсько-громадський рух , що вперше з’явився у Львові в 2012 році. Напочатках у формі авторської телепрограми на каналі ZIK відомого журналіста Дмитра Добродомова. Програма була настільки популярною у Львові, що переросла в цілий місцевий громадський рух, який займався вирішенням конкретних проблем людей через тиск на владу. Цей механізм виявився дієвим і сьогодні.  «Народний Контроль» готовий до свого третього переродження – уже в політично-громадський рух.

Найближчим часом відбудеться з’їзд Громадського руху «Народний контроль», на якому  розглядатиметься питання про доцільність перетворення його в політичну партію, як платформу для участі у місцевих виборах громадських активістів, майданівців, волонтерів, учасників АТО та журналістів. Як на мене, то на наступних виборах краще б було дати громадським діячам та молодим активістам обиратись від громадських організацій, бо довіра до політичних партій нульова, але якщо політики цього в законі про вибори не передбачатимуть, то, як резерв «Народний контроль» матиме і політичну платформу.

— Згідно із деякими повідомленнями ЗМІ, Ви очолюєте Глибоцьку районну організацію, та є лідером Чернівецької обласної організації «НК»?

— Фактично я є одним з лідерів Чернівецької обласної організації «Народного Контролю» на громадських засадах. Юридично – все стане остаточно зрозуміло після з’їзду. Скажу лише одну річ. Важливі не конкретні імена, а стержнева ідея. Існуючі партії  це «старі міхи». Але останній рік-півтора змінив країну кардинально. У нас уже з’явилось  «молоде вино» у вигляді якісно нового покоління людей, які знають, уміють і хочуть змінювати свої громади. Їм потрібна платформа для об’єднання.  Я бачу свою особисту місію у тому, щоб таку платформу зробити і для Глибоцької громади і для інших громад Буковини.

—  Одне з програмних положень «НК» гласить: «ми переконані, що робота органів державної влади та місцевого самоврядування має бути максимально прозорою та відкритою для впливу громади. Контроль громади за діями державної та місцевої влади, правоохоронними органами, підприємствами державної та комунальної власності є запорукою посилення ефективності їх роботи». Оскільки Ви є головою районної ради – то читачі «Нового дня» мене запитують, що Ви контролювати будете самі себе - чи як?

— Хороше запитання! Звичайно контролювати представницьку владу мають громадяни, журналісти, активісти. Сьогодні в буковинському «Народному Контролі» щоденно працюють можливо найсильніші журналісти  області  – Сафтенко, Никифоряк, Гончарюк, «зубаті» блогери та активісти. Я не втручаюсь у їх роботу. Вони мають повну свободу дій – можуть «спитати» з чиновників будь-якого рівня. Свою роль, бачу в організаційній частині роботи  і поширенні досвіду постійного контролю над владою (якого б кольору вона не була!) в усій Чернівецькій області. А мене самого уже проконтролюють жителі Глибоччини, читачі «Нового Дня» та наші районні журналісти! Я вислуховую всіх тих, хто має що мені сказати. І стараюсь вести свою роботу так, аби мені не було соромно дивитися людям у очі. Але суть відповіді в тому,  що основна функція представницької  влади - контролювати виконавчу владу і мені приємно, що ті депутати райради, які чотири роки мовчали – сьогодні намагаються задавати владі запитання.

— Із появою агітаційної палатки «НК» на центральній площі  Глибоки можна сказати, що для «НК»  передвиборча кампанія до місцевих рад уже почалася?

— Виборча кампанія стартує у визначені законом терміни. Намет призначений для просування  ідей контролю за владою та телепередачі «Гаряча лінія Народного Контролю», яка виходить щобудня на телеканалах  ТРК Чернівці і «Чернівецькому промені». Ми просуваємо громадсько-журналістський рух. Я впевнений, що він швидко стане впливовою новою силою, з якою будуть рахуватися. До речі, пропоную і вам й усім журналістам «Нового дня» долучитися до вирішення нагальних проблем районної громади засобом громадсько-журналістського руху «Народний контроль».

Вів розмову Василь Гейніш.

Фото Петра Митранюка.

1


КОМЕНТАРІ (3)

Молодці, так тримайте, задавіть цих підерів при владі!!! Вся сволота, яка була при янику сьогодні керує областю!!!

avatar

Віктор

09 червня 2015 21:39

Розумна, толерантна людина. Якби не минуле брата то б справа набула гарний розмах. хоча при його працеспроможності та розуму негатив можна зкомпенсувати.

avatar

Василь

09 червня 2015 23:50

Чим ваш так званий громадсько-журналістський рух (з трьох професійних калік і кількох політичних приституток) відрізняється від просто громадського і просто журналістського руху (тіпа чим морська свинка відрізняється від свині і моря)?

avatar

Новому фюреру Ванзуряку питання

10 червня 2015 20:17