Голова Глибоцької об’єднаної територіальної громади Григорій Ванзуряк: «Фактично зараз ми закладаємо фундамент для майбутнього всіх інших громад»

Голова Глибоцької об’єднаної територіальної громади Григорій Ванзуряк: «Фактично зараз ми закладаємо фундамент для майбутнього всіх інших громад»

25.02.2016, 20:04

-       Позаду кілька місяців роботи в умовах об’єднаної територіальної громади. Що насамперед вони засвідчили?

-       Перші 100 днів пройшли в умовах «бліц-крігу»(блискавичної війни пр. ред.) - в найкоротші терміни потрібно було сформувати колектив, робочі органи, прийняти ряд необхідних для роботи положень, внести статутні зміни в низку установ. Невідкладних завдань у перші місяці було надто багато і це при тому, що селищна рада змушена була паралельно «відвойовувати» приміщення, раніше надані в оренду різним установам та організаціям. Йде підготовка для відкриття реєстраційного сервісного Центру з надання адміністративних послуг. Хочу зазначити, що поряд із сесіями і засіданнями виконкому в ОТГ створено постійно діючу громадську раду – на якій активні представники громади готують свої пропозиції.

-       Уперше 10 квітня проходитимуть вибори старости сіл Михайлівка та Червона Діброва. Як іде підготовка до них, чи можна вже назвати імена кандидатів на цю посаду?

Так, справді, квітень 2016-го для цих громад стане історичним, адже вперше відбудуться вибори старост. Прізвища здобувачів посад старостів сіл будуть названі найближчим часом. Проте вже сьогодні в Михайлівці ряд активістів чітко висловилися, що хотіли б бачити своїм представником нинішнього виконуючого обов’язки старости, учасника АТО, патріота, який близько 11 місяців брав участь в захисті держави на Сході, захищав Луганський аеропорт - Валентина Москалюка; а у Червоній Діброві - молодий активний депутат ОТГ, брат легендарного командира «Правого Сектору» («Гатила») - Володимир Чоботар заявив про складання повноважень депутата і оголосив про наміри поборотися за посаду старости. Також через сімейні обставини склала повноваження депутат Валентина Токарюк – отож в квітні ми очікуємо вибори не тільки старост, а ще й по двох округах об’єднаної територіальної громади.

-       У крісло мера селища Ви прийшли з очільника районної ради. Різниця у керівництві територіальної громади відчутна? Якщо так, то в чому вона полягає?

Різниця справді велика. І перш за все її суть у наступному: райрада існує вже давно, там склалися певні традиції, є гарний і потужний апарат, який досконало знає роботу, - тому керівник ради займається більше стратегічними питаннями, - дбає про роботу з депутатським корпусом, відслідковує соціально-економічний розвиток, координує діяльність усіх громад. В ОТГ все потрібно будувати заново, фактично ми зараз закладаємо фундамент на майбутнє всіх інших громад, адже  не секрет, що найближчим часом із закону про добровільне об’єднання, слово добровільне заберуть. Надалі районних рад і райдержадміністрацій не стане тому ці функції виконуватимуть громади. Ми формуємо алгоритм дій для інших громад в умовах недосконалих законодавства і концепції реформування місцевого самоврядування.  Тобто до суто стратегічного переліку додалася низка тактичних і питань невідкладного характеру.

-       «Сьогодні селище, а завтра місто молоде». Так співається у відомій пісні. Чи стане справді містом у недалекому майбутньому Глибока на Ваш погляд?

Гарна пісня, бо вказує на необхідність росту. Якщо громада розвиватиметься і ми усі разом приберемо свої обійстя і вулиці, відремонтуємо дороги, прокладемо водо- і газопроводи, тоді - чому й ні. Доволі часто згадую слова депутата Чернівецької обласної ради Романа Ванзуряка, який, до речі, постійно опікується проблемами громади, «що громада вірить тільки конкретним справам» - тому будуть конкретні результати – будемо вирішувати, чи необхідний нам статус міста. Хоча вже сьогодні ОТГ фінансуються, як міста обласного підпорядкування. Отже в бюджетному аспекті Глибока, Михайлівка і Червона Діброва вже є містом.

-       У сумарній кількості, хто найчастіше приходить нині до Вас, Григорію Степановичу, на прийом: глибочани чи жителі Михайлівки або Червоної Діброви?

-       Скажу чесно, не рахував. Для мене не важливо звідки та чи інша людина, куди значимішою є суть піднятих нею проблем і наявність  ресурсів їй допомогти. Принагідно скажу:  нами запроваджені виїзні прийоми щовівторка в Михайлівці і щочетверга в Діброві. Йдемо до людей, щоб бути ближчими. 28 лютого відбудуться загальні сільські збори, на яких обговорюватимемо основні проблеми.

-           Дякую за розмову.

Розмовляв Василь ГЕЙНІШ

1