Голова фракції «Народного фронту» подякував колегам по коаліції з БПП «Солідарність» за намір розблокувати питання обрання нового складу ЦВК

Голова фракції «Народного фронту» подякував колегам по коаліції з БПП «Солідарність» за намір розблокувати питання обрання нового складу ЦВК

16.09.2018, 16:00

Голова фракції «Народного фронту» у Верховній Раді України, народний депутат України Максим Бурбак розповів про початок робота парламенту, ухвалені закони та пріоритети в роботі фракції, пише www.buknews.com.ua.

- Розпочалася чергова сесія Верховної Ради України. Попри песимістичні прогнози, що через фактичний старт виборчих перегонів, парламент, нібито, буде займатися тільки політикою і демагогією, не зможе приймати продуктивні рішення,  ми продовжуємо працювати, - сказав Максим Бурбак.  - Перший пленарний тиждень чергової сесії засвідчив, що ми рухаємося у правильному напрямку. Рада працює, приймає рішення. Вже першого тижня роботи вдалося ухвалити понад два десятка законів.

- Щодо пріоритетів «Народного фронту», то я називав їх на засіданні Погоджувальної ради, і готовий повторити зараз:  народні депутати фракції «Народного фронту» зроблять усе від них залежне для того, щоби наступні президентські та парламентські вибори пройшли в стабільній політичній, економічній та суспільній ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарячим головам Бурбак нагадав, що після президентських виборів нинішній проукраїнський парламент працюватиме ще до листопада 2019 року

Верховна Рада України зобов’язана стати центром політичної стабільності у період проведення президентських виборів (відео)

- Всім потенційним кандидатам побажав змагальності у процесі, але також того, щоби вони не забували, що є червоні межі, які не можна переступати. Тому що за ними лежать  питання національної безпеки. Верховна Рада України повинна працювати, повинна приймати закони, які вкрай потрібні нашій державі, а ви, будь ласка, змагайтеся в іншому місці. Країна не може ставати заручником ваших політичних інтересів. Бачу, що мене почули. Були деякі незначні ускладнення, коли посварилися народні депутати від БПП і «Батьківщини» – така собі розминка, але це не позначилося на працездатності Верховної Ради України загалом. Так ми і будемо продовжувати працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент наступного пленарного тижня візьметься за ЦВК (відео), - Бурбак

- Основні питання, які на цій сесії буде відстоювати «Народний фронт», теж озвучено. Одне з основних – це  формування ЦВК. Вітаю пропозицію наших колег з БПП, які озвучили, що будуть відкликати одну зайву кандидатуру для того щоб на 13 місць було 13 кандидатів. І це суттєво спростить процес проведення перемовин. Думаю, що наступного пленарного тижня ми вийдемо на новий склад ЦВК. Заходити у вибори з нинішнім ЦВК – це політичне самогубство. Ми свідомі того, що будь-які вибори, які будуть проходити під егідою старого ЦВК, будуть нелегітимними.  Але нова ЦВК повинна також відповідати резолюції ПАРЄ, яка рекомендує, щоб всі фракції і групи повинні мати у комісії своїх представників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в ОТГ, які заблокувала ЦВК, можуть пройти у грудні, - Бурбак

Максим Бурбак: Вибори мають відбутися з новою ЦВК і новим Виборчим кодексом (відео)

- Щодо ухвалення нового виборчого законодавства. Виборчий кодекс теж один з основних наших пріоритетів. І тут найголовніше знайти 226 голосів для того, щоб взагалі їх ухвалити.  Вважаю політично безвідповідальним звозити людей з усієї України на мітинг під Верховну Раду України з вимогами, які стосуються ухвалення  кодексу. Адже ініціатори  зібрання наперед добре знали,  що профільний комітет розглянув лише третину з 4,5 тисяч поправок. Проте все одно привели людей. Для чого?  Для того, щоб вкотре попіаритися на цьому питанні?  «Ми повинні прийняти рішення», - заявив  Єгор Соболєв з трибуни Верховної Ради України. Добре знаючи, що більшу частину поправок там ще не розглянули.   Усі ці поправки суттєво змінюють зміст документа.  З огляду на те, як ми проходили судові кодекси, інші законопроекти,  можу прогнозувати, що на виборчий кодекс згаємо не менше трьох пленарних тижнів. Кожна правка буде розглядатися окремо, кожен автор буде на ній піаритися, виступати з трибуни, незалежно від того, чи має вона підтримку у залі. В результаті ми знову вийдемо на голосування в редакції комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Максим Бурбак: Парламент повинен відреагувати на реванш "регіоналів" у Чернівецькій міськраді (відео)

- Наступне питання – це бюджет. Під час години запитань до уряду я акцентував увагу на тому, що головний пріоритет «Народний фронт»  – це підвищення і зміцнення національної безпеки і оборони. Ми вітаємо рішення уряду, який підтримав позицію «Народного фронту» щодо виділення не менше 5 відсотків від ВВП на оборону. При тому, що країни-члени НАТО досі з’ясовують між собою стосунки, щоб довести цей показник до рівня 2 відсотки. Україна фінансує оборону на рівні 5 відсотків і там має бути.  Бюджет оборони становитиме понад 200 мільярдів гривень.  Такого ніколи не було.  Це та планка, яку вперше підняв уряд Арсенія Яценюка, і якої продовжує дотримуватися уряд Володимира Гройсмана. Цілком може статися, що країна потребуватиме 5,1 і навіть 5,4 відсотків від ВПП на оборону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд підтримав ініціативу "Народного фронту" щодо збільшення заробітної плати військовослужбовцям (відео)

- Це виправдані витрати: нам потрібно суттєво збільшити зарплатню нашим воякам. Коли  уряд Яценюка 2015 року ухвалив рішення втричі збільшити зарплатню воякам, які почали отримувати 7 тисяч гривень,  то це було відчутно. Тепер потрібно цю тенденцію продовжувати. Не можуть наші захисники ризикувати життям,  воювати за 7-8 тисяч. Матеріальне забезпечення особового складу необхідно однозначно збільшувати.  Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вже анонсував, що цю статтю видатків буде збільшено на 20 мільярдів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Максим Бурбак: Військовим та поліцейським потрібно підвищувати зарплатню

 - Після того, як ми підвищимо платню у Збройних силах України, нам треба буде приймати рішення щодо збільшення зарплатні поліцейським. Як голова атестаційної комісії при управлінні Національної поліції у Чернівецькій області проводив атестацію особового складу. На останньому засіданні комісії розглянули заяви від 35 кандидатів на службу в поліції. Добре, що молоді хлопці й  дівчата  хочуть йти служити до поліції. Але нам потрібно, щоб крім новачків у поліції залишалися професіонали.  У нас недобір по патрульній поліції, йде відтік кадрів. Ми ж розуміємо, що виконувати ту складну роботу, яку з ранку до ночі виконують поліцейські, за 7 тисяч дуже складно.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Максим Бурбак: Зміни, закріплені в Конституції, мають бути незворотними (відео)

І останній пріоритет - зміни до Конституції.  Щиро вдячний Президентові України Петру Олексійовичу Порошенку,  який почув рішення з’їзду «Народного фронту», ухвалене  ще минулої осені. Тоді ми заявили про необхідність законодавчо закріпити у Конституції стратегічні пріоритети України – членство в ЄС та НАТО. Внести ці поправки у тіло Основного Закону, проголосувавши за них конституційною більшістю парламенту. Щоб жоден наступний президент, будь-яка більшість Верховної Ради України,  не змогли повторити «подвиг» Януковича і за рішенням Конституційного суду розгорнути країну в лабети агресора. Ми не можемо цього допустити. Надто дорогу ціну за це заплачено.

- Але просто задекларувати, що ми йдемо в НАТО і ЄС – недостатньо. Треба,  щоб і наші національні владні інститути функціонували, як в країнах Європи і НАТО. Щоб існувала система противаги і стримувань. І тут ми теж повертаємося до наших ініціатив: у Конституції має бути чітко прописано повноваження і відповідальність президентської гілки влади, парламенту, Кабінету міністрів.  Без цього завжди буде конфлікт інституцій. Там немає прізвищ.  Щоб його не було потрібно назавжди обрубати таку можливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арсеній Яценюк виступає за зменшення кількості нардепів до 300: Рада має бути ефективною і впливовою

- Перезріла ситуація з префектами. В окремих випадках місцеві ради приймають незаконні рішення: десь свідомо, десь випадково, тому що дуже слабкий кадровий потенціал і підготовка депутатів до своєї роботи. Наслідком цього є ухвалення незаконних рішень. Дуже багато рішень просто на межі закону. Це вже не місцеве самоврядування, а місцева анархія.  Функції загального нагляду прокуратура вже не має, в обласних державних адміністраціях її теж немає, префектів ще не існує. Ради що хочуть, те роблять. Якби існував інститут префектів, наділений функцією загального нагляду, то незаконне рішення Чернівецької міської ради просто би призупинили до рішення суду, - сказав Максим Бурбак

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава посилить контроль за додержанням Конституції та законів муніципалітетами

Власенко пообіцяв Бурбаку не гальмувати питання перевиборів Чернівецької міської ради  

«Міжфракційна група «Буковина» навіть не прокукурікала»: Бурбак рятує для Чернівецької області кошти на ремонт доріг, які проґавив Фищук

1