Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, який повернувся із зони АТО, розповів про кілометрові окопи, фортифікаційні укріплення, які споруджують буковинці (+ВІДЕО)

Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, який повернувся із зони АТО, розповів про кілометрові окопи, фортифікаційні укріплення, які споруджують буковинці (+ВІДЕО)

09.05.2015, 17:42

Про побачене на сході України керівник області розповів журналістам.

Чернівецькій області доручили спорудити шість опорних пунктів на території Донецької області і один такий пункт на межі Луганської області. Олександр Фищук  вирішив особисто на місці ознайомитися з ходом будівництва фортифікаційних споруд.

Укріплення, які споруджують буковинці,  розташовано на відстані в середньому 20 кілометрів від лінії зіткнення. Це так звана третя лінія оборони. Попереду друга і перша лінії. Вони, звісно, значно ближче до лінії вогню.

Генпідрядником будівництва, з яким укладено відповідну угоду, є ТДВ «Пересувна механізована колона №76». На субпідряді працюють ще дві  структури. Одна з них - фірма «Бітл Буд» з Хотинського району.  

Наразі будівельні роботи тривають на трьох опорних пунктах.  На спорудженні укріплень задіяно сім екскаваторів, чотири вантажівки для підвозу матеріалів, загалом на об’єктах працюють 37 чоловік.  Роботи тривають з раннього ранку до темної ночі. Розташувалися буковинці в одному з приміщень міста Сіверська.

Будівельників охороняють військові, працівники внутрішніх справ.  

На першому опорному пункті, розташованому  поблизу Сіверська роботи практично завершено. Це орієнтовно за 20-30 кілометрів від Слав’янська.

12 травня на будівництво вирушить керівник генпідрядної організації Каглянчук. Вже найближчим часом кількість працюючих планують збільшити до 100-120 працівників. Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук запросив буковинських будівельників долучатися до цієї важливої роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одні погрожують, інші відпускають продукти харчування за половину ціни: будівельники з Буковини зводять укріплення на Донбасі

Один опорний пункт займає в межах 50 га.  Перший етап будівництва починається із земельних робіт. По периметру облаштовуються окопи. Проектом передбачено прокладання 3,5 км траншей. Передбачено також спорудження дотів, спеціальних місць для укриття бронетехніки і найголовніше – особового складу.

Всі укриття - в першу чергу ті, які призначені для перебування особового складу й оборони військовослужбовців, виготовляють із залізобетону.

Окремі місця обшиваються деревом. Зокрема окопи, заходи у бліндажі тощо.

На першу фортифікаційну споруду вже завезено 150 метрів кубічних лісу. Закуповують ліс просто на місці. Там він значно дешевший, ніж на Буковині. З Чернівецької області доставлятимуть лише певні види деревини: брус і дошки. Разом з транспортними витратами виходить у межах 900 гривень за куб деревини.  Ліс постачатимуть згідно з домовленостями, які вже укладено.

Залізобетон для фортифікаційних споруд замовили у Києві. Знайти необхідну кількість десь ближче не вдалося. До того ж були серйозні побоювання щодо того, чи залізобетон встигнуть поставити у  визначені строки.

Кошторисна вартість кожного опорного пункту 2 млн 460 тисяч гривень. Сума не остаточна. Залежить також від рельєфу місцевості, інших місцевих обставин.  

Будівництво фортифікаційних споруд фінансує  держава.  Вже перераховано перший транш – 30 відсотків. Обласна влада також перерахувала їх на рахунки тих організацій, в яких замовила будівельні матеріали. Левова частка коштів йде на залізобетонні конструкції.

Спорудження укріплень має бути завершене до 25 травня 2015 року. 

 На фото: Сіверськ 29.04.2015

ДОВІДКОВО:

ДАБІ зареєструвала 105 дозвільних документів для будівництва фортифікаційних споруд у зоні АТО. 

Станом на 5 травня 2015 року територіальні органи Державної архітектурно-будівельної інспекції України зареєстрували 105 декларацій на початок будівництва інженерних фортифікаційних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави.

Зокрема, зареєстровано 96 декларацій на початок будробіт у Донецькій області, 5 – у Луганській області, по одній  у Рівненській, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Дана робота здійснена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №107 «Деякі питання забезпечення у 2015 році будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави».

ДАБІ України вважає цей напрямок діяльності пріоритетним і в подальшому оперативно реєструватиме дозвільну документацію для будівництва оборонних споруд в зоні АТО. Про це BukNews повідомили у прес-службі ДАБІ України.

1