Голова Чернівецької ОДА хоче наслідувати кращі сторінки українського державотворення -  епоху правління князя Данила Галицького

Голова Чернівецької ОДА хоче наслідувати кращі сторінки українського державотворення - епоху правління князя Данила Галицького

28.10.2016, 16:09

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича представили "Скарби львівської княжої церкви імені святого Миколая". Тут виставили сакральні скульптури та ікони ХVIII століття, які віднайшли у церкві святого Миколая. 

 З ініціативи духовенства, громади церкви Св. Миколая, Мистецького фонду імені короля Данила, науковців, що досліджують історію найдавнішого православного храму Львова, вирішено представити унікальні пам’ятки сакральної скульптури та іконографії у різних куточках України, зокрема і на Буковині. Цей захід реалізується в рамках мистецького проекту народного художника України Мирослава Отковича «Нація, історія, культура».

На урочистості з нагоди відкриття виставки завітали представники виконавчої, представницької влади, духовенства та громадськості. Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, вітаючи організаторів та гостей виставки, зазначив, що для того, щоб вибудувати сильну та незалежну країну, українцям повсякчас потрібно звертатися до кращих сторінок державотворення. І саме такою була епоха правління князя Данила Галицького. «Цінно, що науковці, громадські діячі відтворюють для прийдешніх поколінь фрагменти величної історії нашої держави. Адже без цього майбутнє неможливо, - зазначив Олександр Фищук. – Дякую організаторам проекту за те, що буковинці та гості нашого мальовничого краю матимуть можливість перегляду зразків декоративно-прикладного мистецтва, літератури, адже все це - неоціненні скарби минулого нашої держави, якими ми, сучасні українці, маємо пишатися, а найголовніше – цінувати та оберігати».

Перед відвідувачами виставки «Данило Галицький. Галицько-волинське князівство. Княжа церква св. Миколая у Львові» постали пам’ятки церковного значення, богослужбова література, зокрема, Требник Петра Могили 1719 року, нотні записи княжого храму. Вперше за кількасот років відвідувачі зможуть оглянути відреставровані скульптури ангелів з рококового вівтаря чи іконостаса другої половини XVIII ст., що не зберігся до нашого часу. Заслуговує на особливу увагу двостороння хоругва, що датується 1760 роком. З одного боку зображений святий Миколай, на другому – Ісус Христос з пристоячими.

В рамках урочистостей гості із захватом переглянули вокальні виступи Державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик», камерного оркестру «Віртуози Львова» та лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Наталії Половинки.

У програмі також були виступи "Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» (диригент – Дмитро Кацал), камерного оркестру "Віртуози Львова", театру пісні "Голос".

«Приємно, що сьогодні у стінах колишньої резиденції митрополитів Буковини, архітектурний комплекс якої входить до культурної спадщини ЮНЕСКО, відбувається виставка не менш відомої перлиною української культури – церкви Святого Миколая, найдавнішого храму міста Львова, культурна скарбниця якого за правом вважається частиною культурного надбання людства", – відзначив на відкритті виставки голова обласної ради Іван Мунтян.

Джерело: сайти http://acc.cv.ua/ та Чернівецької ОДА 

1