Голова Чернівецького осередку Браства ветеранів УПА Святослав Мельничук сьогодні святкує 90-ліття від дня народження

Голова Чернівецького осередку Браства ветеранів УПА Святослав Мельничук сьогодні святкує 90-ліття від дня народження

13.09.2016, 19:28

Для героя війна почалась в 17 років. Він боронив Україну одразу від двох ворогів: нацистів та комуністів. Ветеран УПА Святослав Мельничук пройшов війну, потім за свої переконання та прагнення бачити Україну незалежною провів у воркутинських таборах 10 з половиною років життя.

Святослав Мельничук – ветеран УПА. Народився 13 вересня 1926 року на півдні Румунії, де його батько працював, коли Буковина увійшла до складу Румунії. На Буковині батько-священик піддавався тиску з боку керівного духовенства за незгоду взяти румунську національність. Батько брав участь у національно-визвольних змаганнях в лавах армії УНР 1918-1921, а тому, коли прийшла радянська влада вирішив не ризикувати безпекою сім’ї і виїхав з нею до Німеччини на хвилі радянсько-німецьких домовленостей про повернення німців додому. У воєнний час митрополит Огієнко забрав сім’ю священика на Холмщину. Саме там, побачивши дощенту спалене польською Армією Крайовою українське село, Святослав вирішив піти в УПА. Вже з 17 років воював з нацистами та Армією Крайовою на Холмщині, а згодом - з енкаведистами. 1945-го, після облави, пораненого Святослава взяли в полон і заарештували. Був на волосині від страти але натомість його на десять з половиною років заслали у Воркуту. 1955-го звільнили з каторги.

Повернувшись додому, він знову здобув середню освіту, потім - професійну. Викладав у школі музику та співи. Здобувши вищу освіту викладав у культосвітньому училищі. Засновник хору "Гомін Буковини", співзасновник товариства Просвіта ім. Тараса Шевченка, засновник і голова братства ОУН-УПА.

http://www.chas.cv.ua/

На фото: Привітання з нагоди 90-річного ювілею Святослава Мельничука, чотового УПА, багатолітнього політв'язня, засновника і керівника хору "Гомін Буковини". Володимир Старик вручає диплом про іменування його почесним членом товариства "Український Народний Дім в Чернівцях"

- Мав за честь сьогодні привітати зі славним 90-річчям легендарного Святослава Мельничука. Багаторічного керівника братства ОУН-УПА на Буковині, - приєднався до привітань Дмитро Сірман. 

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Евгений Микитинский

13 вересня 2016 19:11

avatar

Евгений Микитинский

13 вересня 2016 19:12