«Голодомор в Україні був спровокований режимом радянської влади», - папа Франциск з нагоди 80-х роковин Голодомору

«Голодомор в Україні був спровокований режимом радянської влади», - папа Франциск з нагоди 80-х роковин Голодомору

25.11.2013, 13:00

«Вітаю делегацію з України, яка згадує 80-ту річницю Голодомору, - великого голоду, спровокованого режимом радянської влади в Україні,  внаслідок якого загинули мільйони людей», такими словами Святіший Отець звернувся до української делегації після молитви Ангел Господній на площі перед собор св. Петра у Ватикані.

24 листопада вранці у Ватикані відбулась Меса з нагоди закриття Року віри в Католицькій Церкві. Разом із Святішим Отцем співслужили  Блаженніший Святослав (Шевчук) та єпископи Синоду УГКЦ з України та за кордону. Після завершення богослужіння папа франциск. Традиційно, прочитав молитву Ангел Господній та згадав жертв Голодомору в Україні, звертаючись до понад десяти тисяч присутніх вірян на площі Св. Петра. Про це BukNews повідомив диякон Андрій Солецький. 

«Вірність Єпископові Рима християни Східних Церков дуже часто засвідчували дорогою ціною», -  Папа Франциск з нагоди Закриття року віри в Католицькій Церкві

24 листопада вранці на площі перед базилікою святого Петра у Ватикані відбулась Меса з нагоди закриття Року віри в Католицькій Церкві. Разом із Святішим Отцем співслужили  Блаженніший Святослав (Шевчук) та єпископи Синоду УГКЦ з України та за кордону. 

У богослужінні взяли участь інші Глави Східних Католицьких Церков, загальна кількість єпископів та священиків, які співслужили із Святішим Отцем, - понад 1200 осіб. Розпочинаючи богослужіння, папа Франциск поклонився перед реліквіарієм, в якому зберігається частина мощей св. Апостола Петра, - вперше виставлених для публічного почитання.

 «Бажаю звернутись до тут присутніх патріархів та верховних архієпископів Східних Церков. Поцілунок миру, який здійсню з вами, означає, перш за все, визнання Єпископа Рима для ваших спільнот, які дуже часто навіть дорогою ціною засвідчували свою вірність», - зазначив Папа Франциск у своїй проповіді під час Меси.  Окрім цього, Святіший Отець закликав сучасних християн «поставити особу Христа в центрі свого життя, визнати його центром всякого творіння, Божого люду». «Ісус, - наголосив Святіший Отець, - проголошує тільки слово прощення, а не осудження», і Його обіцянка розбійникові на хрест  «дає нам велику надію і запевнення, що Божа благодать дає нам більше, аніж ми просимо в молитві», - наголосив він.

Додамо, що у гармонії з Католицькою Церквою Блаженніший Святослав проголосив також 2013 р. Роком віри в УГКЦ. Освячення відновленого собору св. Софії в Римі у жовтні минулого року було внесено у програму заходів з нагоди відкриття Року віри в Католицькій Церкві, а вшанування 50-річчя перенесення мощів св. Йосафата до собору св. Петра у Ватикані співпадає з подіями закриття заходів цього Року. Як уже повідомлялося раніше, з нагоди вшанування цієї важливої дати в історії УГКЦ Святіший Отець уділив особливий привілей, надавши дозвіл Блаженнішому Святославу здійснити богослужіння на головному престолі Католицької Церкви. 

1