Голів парламенту і уряду обрали голосами депутатів-регіоналів, комуністів і позафракційних. Фракції «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» не голосували в повному складі

Голів парламенту і уряду обрали голосами депутатів-регіоналів, комуністів і позафракційних. Фракції «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» не голосували в повному складі

13.12.2012, 20:23

Всі вищі посади в країні займають представники одного регіону. Приїхали.

Можна скільки завгодно говорити про ділові якості нового спікера українського парламенту Володимира Рибака, його вік і здібності організувати роботу Верховної Ради. Але не можна не помічати найголовнішого - основною причиною висунення Рибака на пост спікера стали не здібності, не життєва мудрість і навіть не особливе становище в Партії Регіонів. Основна причина - особисті взаємини з главою держави. В Україні вже був "донецький" президент, був "донецький" прем'єр. А "донецького" спікера ще не було, але тепер і він є: всі вищі посади в країні займають представники одного регіону. Приїхали.

Я далекий від того, щоб відразу почати скандувати "Спасибі жителям Донбасу", тому що впевнений, що ці самі жителі зовсім не причому. У своїй кадровій політики Віктор Янукович керується виключно логікою клану, розставляючи на відповідальні посади осіб, в принципі не здатних керуватися якими-або іншим інтересами, крім президентських - і які роками перевірені на предмет відсутності особистих амбіцій. Щоб про себе не розповідали ці люди, якими б якостями не відрізнялися, вони - особиста гвардія "вождя". І тільки. Адже в особистій охороні теж бувають різні люди - добрі і злі, розважливі і не дуже. Але їх основне завдання - охороняти, вони "пащу порвуть" за господаря. А тепер скажіть мені, чим відрізняються Рибак або Азаров від цих охоронців?

Саме тому в оточенні Януковича не приживаються представники інших кланів, навіть ті, що мають схожі з президентом погляди на владу і мораль - і чи не цим пояснюється гарячкова компанія з відбілювання свого іміджу, розпочата одним з найбільш одіозних конструкторів нинішнього режиму Валерієм Хорошковським? Саме тому син президента може з повним усвідомленням власної величі перебувати в "царській ложі" поруч з майбутнім спікером і майбутнім прем'єром. Країною, як середньовічні феодали, правлять родина Януковича і його близькі друзі. Ніякого парламенту, уряду, судової влади в Україні немає.

Віталій Портников

За кандидатуру Рибака проголосували 207 народних депутатів із фракції Партії регіонів, 32 із КПУ та і 11 позафракційних. 250 голосів за обрання Володимира Рибака головою Верховної Ради дали дві фракції (ПР і КПУ) і позафракційні депутати. Як повідомляє кореспондент УНІАН, «за» проголосували 207 народних депутатів із фракції Партії регіонів, 32 із КПУ та і 11 позафракційних.

Зокрема, із позафракційних за кандидатуру В.Рибака проголосували депутати Ігор Єремеєв (округ № 23, Волинська область), Сергій Лабазюк (№ 188, Хмельницька область), Володимир Литвин (№ 65, Житомирська область), Сергій Мартиняк (№ 20, Волинська область), Ігор Палиця (№ 22, Волинська область), Віктор Тимошенко (№ 198, Черкаська область), Костянтин Жеваго (№ 150, Полтавська область), Степан Івахів (№ 21, Волинська область), Валерій Мошенський (№ 108, Луганська область), Василь Петьовка (№ 72, Закарпатська область), Ігор Рибаков (№ 207, Чернігівська область).

Довідка УНІАН. В.Рибак народився 3 жовтня 1946 року в Донецьку. Закінчив Ясинуватський будівельний технікум, Донецький державний університет (економічний факультет).

В.Рибак розпочинав трудову діяльність із керівних посад у різних будівельних організаціях. З 1976 по 1988 рр. - "на радянській і партійній роботі". У 1988-1992 роках був головою райради та виконкому Київського району Донецька. Ще рік пропрацював першим заступником донецького мера, після чого - до 2002 року - був головою міськради і міськвиконкому Донецька.

В.Рибак - один із засновників Партії регіонів. Зараз є заступником голови партії.

В.Рибак - народний депутат України ІІІ, ІV, V, VI і VIІ скликань.

Також із серпня 2006-го по березень 2007-го працював віце-прем'єр-міністром - міністром будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України. Із березня по грудень 2007-го - віце-прем'єр-міністром.

Верховна Рада дала згоду на призначення Миколи Азарова прем’єр-міністром України. Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 252 народних депутати із 401, зареєстрованого у сесійній залі. Не голосували в повному складі фракції «Батьківщина», «УДАР та «Свобода».

За кандидатуру М.Азарова проголосували 208 народних депутатів із фракції Партії регіонів, 32 – із фракції КПУ та 12 позафракційних.

М.Азарова привітали великим букетом троянд.

Перед голосуванням лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що комуністи підтримають кандидатуру М.Азарова. Він довго перелічував, що саме обіцяв М.Азаров під час виборів, а наприкінці зазначив, що комуністи проголосують, щоб М.Азаров свої обіцянки виконав. Після цієї заяви П.Симоненка опозиція скандувала: «Ганьба!».

1