'Гоголівський' чорт вкрав місяць з неба: Чернігівський театр привіз чернівчанам моновиставу та різдвяну комедію (ФОТО)

"Гоголівський" чорт вкрав місяць з неба: Чернігівський театр привіз чернівчанам моновиставу та різдвяну комедію (ФОТО)

26.10.2016, 12:38

У Чернівцях триває фестиваль театральних комедій "Золоті оплески Буковини".

25 жовтня на сцені Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянськкої виступив Чернігівський музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка з комедією на одну дію "Ніч перед Різдвом". 

Музична комедія "Ніч перед Різдвом" створена за мотивами однойменної повісті класика української літератури Миколи Гоголя режисером-постановником, заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим.

Щоб створити на сцені дійсно святкову атмосферу, театрали ретельно обрали сценічні костюми, виконували захоплюючі хореографічні композиції та співали: звучали і відомі клядки, і дещо сучасніша музика. 

У виставі перепліталися давні легенди й картини життя тогочасного українського села, реальне й уявне, фантастичне і комічне. 

Все "по Гоголю": у ніч перед Різдвом чорт краде місяць з неба, до вдови Солохи у святкову ніч прийшли хмілі козаки, а її син, коваль Вакула, сватається до сільської красуні Оксани, яка з нього насміхається. Дівчина вимагала в парубка, щоб той приніс їй чобітки, котрі цариця носить. Вакула знаходить Чорта в мішку і змушує його віднести себе в Петербург. Там він і дістав чобітки. Щасливий кінець - Оксана згоджується стати жінкою Вакули.

Чернівецькі глядачі зауважили цікаві костюми акторів та оригінальне облаштування сцени. 

Акторам дякували бурними оваціями та криками "браво". Особливо тепло аплодували актору,який зіграв роль чорта.

Нагадаємо, минулого року Чернігівський театр став переможцем у номінації "Краща вистава" на думку альтернативного журі . Вони показали шекспірівську "Комедію помилок".

Джерело: molbuk.ua

КОМЕНТАР ЧЛЕНА АЛЬТЕРНАТИВНОГО ЖУРІ ЮРІЯ ЧОРНЕЯ:

- Сьогодні на "Золотих оплесках" був день Чернігівського театру. Зверніть увагу і запам'ятайте цей колектив!!! Лише другий рік на фестивалі і вдруге серед фаворитів. Минулого року альтернативне журі визнало кращою їхню "Комедію помилок". Не повірите, але точно не пригадаю, хто переміг тоді в офіційному заліку. (Хтось, звісно, достойний). Проте саме комедія Шекспіра в інтерпретації чернігівців досі перед очима. Цього року колектив привіз на фестиваль "Ніч перед Різдвом". Приємно було впізнавати на сцені минулорічних героїв. І трохи лячно водночас, чи не був минулорічний тріумф випадковим. Виявилося, що з майстерністю і рівнем у колективу все гаразд. Видно, у Чернігові в принципі ТАК працюють. Сміх лунає, звісно, і під час поганих вистав. Але це не про нинішній вечір. Понад дві години на сцені (без антракту), де молоді актори розцвіли біля старших, а старші біля талановитої молоді заграли новими барвами (не даремно серед героїв є "баба з фіолетовим носом:)"), перетворилися на видовищний феєрверк гарного, дотепного, цікавого і веселого дійства. Відчувалося, що актори просто закохані в матеріал, не грають, а проживають свої ролі. Яскраві, небанальні, нові образи відомих і навіть заяложених персонажів, які створили чернігівці, чудова хореографія і вокальні номери, свіже трактування класичних сцен - усе це в комплексі створило постановку найвищого професійного рівня. Настільки, що на післяпрем'єрному обговоренні навіть довелося зауважити, що забагато хорошого теж інколи шкодить загальній справі. Як би неймовірно це не звучало! Бо хороше часто ворог кращого. Тому інколи варто пожертвувати навіть вдалою сценою і яскравою акторською грою, щоб в результаті виграла вся постановка. І просто з талановитої стала шедевром.














 

Про кохання під час війни та гадання на кавовій гущі: чернігівська актриса виступила в Чернівцях з моновиставою

В рамках проведення 11-го фестивалю комедії "Золоті оплески Буковини" 25 жовтня в Центральному Палаці культури Чернівців чернівчан вражала актриса Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, заслужена артистка України Оксана Гребенюк. Вона блискуче виступила з моновиставою "Целофанове щастя" за п`єсою вірменського драматурга Каріне Ходікян - розповіддю про все життя тривалістю півтори години. 

Особливістю моновистави є гра одного актора у формі монологу, частково діалогу з невидимим співрозмовником. Крім того, під час вистави був присутній інтерактив, тобто взаємодія з глядацькою аудиторією. Так, акторка зверталася із запитаннями до присутніх в залі, пригощала свіжозвареною на сухому спирті кавою і гадала на кавовій гущі, - усе відбувалося в рамках постановки. 

За сюжетом, головна героїня Анна вирушає з італійського вокзалу додому, в Єреван. Той вокзал нагадує Чернівці, ніби полікультурне місто. Звідусіль лунають різні мови, а в людей не виникає проблем зі спілкуванням: італійська, англійська, польська, російська... На російській і сходяться героїня та один з невидимих співрозмовників.

Протягом всієї дороги в потягу вона розповідає сусідові в купе історії про своє життя: про перше кохання, що зародилося під час війни в 90-х роках ХХ століття і через війну загинуло; про покоління своєї родини, про роботу, яку вона ледь витримувала, через що втекла до Італії і зустріла чудового чоловіка... 

Монологи героїні, особливо спогади про маму та бабусю, про смерть одного коханого і втрату другого настільки проникливі, що глядачі в залі втирали сльози. 

Під час вистави склалося враження, що написана вона про нас: настільки влучно збігся опис Вірменії у воєнний час та сучасної України. "В 90-тих роках ХХ століття на очах в усього цивілізованого світу ми захотіли незалежності своєї країни. Мій коханий пішов на війну. За день до цього ми гуляли в парку, було тихо, так тихо. Лише доносилася музика, під яку ми танцювали... Як я хочу знов її почути! Але він загинув на тій війні", - розповідає актриса.

Назва вистави - "Целофанове щастя" - розкривається лише наприкінці: героїня розповідає, як потай купила омріяну сукню і планувала одягти її для свого італійця Марчелло, однак скоро вони розійшлися, а сукня так і залишилася загорнутою в целофановий мішок. Цей символ нездійсненної мрії вона обіцяє заховати вглиб шафи і ніколи не одягти. 

Вже завтра чернівчани зможуть побачити комедії "Запечатаний двірник" за твором Юрія Федьковича у виконанні рідного Чернівецького драмтеатру. Початок о 18:30.

Джерело: molbuk.ua

1