Хмільний кардинал Ілля Павлюк з Буковини: дружба із Зеленським і вплив на 'Слугу народу'

Хмільний кардинал Ілля Павлюк з Буковини: дружба із Зеленським і вплив на "Слугу народу"

18.02.2021, 10:42

"Ілля Павлюк? Хороший мужик. Правда, запійний". 

Приблизно таку фразу журналісти УП за останні тижні чули з десяток разів від "слуг народу" різного рівня впливовості. 

Ім’я Іллі Павлюка загалом мало що каже широкому загалу, його рідко згадують на телебаченні. Врешті, навіть у Google, який, здавалося б, знає усе про всіх, можна знайти лише кілька нечітких фото цього чернівецького бізнесмена.

Така не-присутність Іллі Павлюка у медійному полі по суті своїй дивовижна річ, якщо врахувати, який політичний вплив ця людина має у реальному житті. 

Починаючи з 2018 року Павлюк був одним із тих, хто стояв на крок позаду від Зеленського і незримо супроводжував його на шляху до найвищої посади в країні. 

Після перемоги на президентських виборах Володимира Олександровича, чернівецький друг президента був одним із будівничих його тріумфу на перевиборах Ради.

Саме Ілля Павлюк разом із Сергієм Трофімовим та Олександром Корнієнком відповідали за вибори на мажоритарці, які партія президента виграла з нечуваним успіхом, взявши 130 мандатів.

Після того розгрому старих еліт, Трофімов закріпився на посаді першого заступника глави ОПУ, Корнієнко став керівником партії президента, а Павлюк… А що ж Павлюк?

Формально, він не став навіть депутатом. Однак від цього його вплив нікуди не подівся. Всередині президентської фракції він контролює групу депутатів, яка у найкращі часи бувала більшою за будь-яку фракцію опозиції. 

Звідки "король контрабанди" часів Януковича знає президента, чому Зеленський довірив Павлюку вибори, як запій коштував бізнесмену десятка людей у списку та хто зараз входить у "групу Павлюка", розібралась "Українська правда".

 
Ілля Павлюк з сім'єю на концерті Вечірнього кварталу
ФОТО: СКРІН З ВІДЕО

Із друзів у "слуги": історія Павлюка і Зеленського

Суспільству мало що відомо про Іллю Павлюка, проте його досить добре і давно знає нинішній президент України. 

"Ми ще за часів "Кварталу" знали пана Павлюка, знали його по Чернівцях", – розповідав "Українській правді" Зеленський у відрядженні на Хмельниччині.

На запитання, чи дружить президент із Павлюком, Зеленський відповів: 

"Ні, ми не дружимо. Дивіться, у мене з приводу дружби є окремі люди, які дійсно – мої товариші. У мене їх небагато. Павлюка я знаю". 

 

Коли "Квартал" познайомився з Павлюком, той вже був непублічно дуже впливовою людиною на Буковині, та й взагалі у країні.

Тоді ЗМІ називали його "королем контрабанди" західної митниці. На межі нульових Павлюк був близьким до комуніста Ігоря Калєтника, який в часи Януковича очолював Державну митну службу. 

"Ілля був чистим смотрящим від Калєтника", – в неформальній розмові з УП пригадує минуле чернівецького бізнесмена один із працівників Кабміну часів Азарова. 

Тоді ж Павлюк перетнувся із іншим "смотрящим" від "Сім’ї" Сергієм Тригубенком, якому приписували "обілечування" суден у портах по лінії санітарної служби. Ця дружба проявиться у нашій історії дещо пізніше.

У 2007-2011 роках Павлюк офіційно працював помічником нардепа Калєтніка, який став віцеспікером Ради. 

Однак це не відповідає на запитання, як познайомились колишній керівник "Кварталу" і "смотрящий" за митницею. А сталося це, можна сказати, "при виконанні службових обов’язків".

"У Іллі є така тема – він любить гульнути і випити. А коли у тебе купа кешу, то на п’янки ти спокійно можеш собі запрошувати кого хочеш, навіть щоб "Квартал" виступав. Отак вони з Вовою і познайомилися – Павлюк витрачав гроші на гулянки, а "Квартал" їх заробляв", – розповідає УП один із штабістів Зеленського. 

Про фінансові можливості бізнесмена за часів Януковича може свідчити одна кримінальна історія 2011 року. 

Попри те, що Павлюк пересувався по Києву з охороною, його зухвало викрали представники якоїсь банди і вимагали викуп – ні багато ні мало 2 мільйони доларів. 

За даними "Наших грошей", викуп зловмисники отримали: сім’ї Павлюка знадобились якісь кілька днів, щоб зібрати таку суму. Злочинці, правда, майже одразу і погоріли, бо один із них приїхав в елітний автосалон купити Mercedes за готівку. Там його і накрили силовики.

Є версія, що гроші для Павлюка допомагав зібрати Зеленський. Але підтверджень такого голлівудського сценарію знайти не вдалося.

Тим не менш, давнє знайомство Зеленського і Павлюка значно підняло статус останнього. І сталося це відразу, як у лідера студії "Квартал 95" з’явились думки про похід у президенти. 

"Уже на перших нарадах, коли зробили перші соціології і почали думати про вибори, там був Павлюк. Були Шефіри, Баканов був, Богдан… І Павлюк теж був", – розповідає співрозмовник УП у керівництві фракції СН.

"Було декілька різних бізнесменів, які на виборах пропонували допомогу. І дійсно допомагали – у штабах допомагали, з рекламою. Це було і на президентських виборах, і на парламентських", – розповідав Зеленський про роль Павлюка в розмові з УП в червні минулого року. 

"Але це були сотні людей, які з усіх куточків казали: "давайте допоможемо", "давайте щось робити", "а я знаю той канал", " а я знаю того мера", "давай ми допоможемо". Таких як Павлюк, у нас декілька людей було, яких ми знали багато-багато років", – пояснював президент.

Під час президентської кампанії Павлюк насправді був одним із ключових штабістів Зе!команди. Як розповідають відразу декілька джерел у фракції "Слуга народу", бізнесмен відповідав за регіональні штаби та пошук команд в областях. 

На парламентських виборах роль Павлюка була подвійною: він займався як пошуком кандидатів на мажоритарні округи, так і пошуком грошей для кампанії цих кандидатів. 

 
Коли "Квартал" познайомився з Павлюком, той вже був непублічно дуже впливовою людиною на Буковині, та й взагалі у країні

Як розповідають у "Слузі народу", Павлюк мав окремий кабінет у передвиборчому штабі Зеленського на Печерську. Наради та співбесіди з кандидатами у Зе!Команду він проводив у спеціальній "зеленій кімнаті", захищеній від прослуховувань. 

У рідній Чернівецькій області Павлюк закрив усі округи своїми людьми. В сферу його впливу потрапили Кіровоградська і Тернопільська, частково – Житомирська, Рівненська, Київська, Одеська, Миколаївська і Херсонська області. У двох останніх регіонах шукати людей Павлюку допомагав його давній знайомий – Сергій Тригубенко. 

"Ілля як класичний контрабандист часом тягнув ну дуже дивних людей у регіонах. Але коли ми приходили до Вови і казали, що "це вже занадто", то він відповідав: "Ілля – мій друг, я йому вірю", – пригадує в розмові з УП один із тодішніх впливових членів Зе!команди. 

Утім вплив Павлюка не обмежувався виключно мажоритарниками. За формування списочної частини "Слуги" відповідав Дмитро Разумков. Але і там можна простежити вплив Павлюка.

"Список складався таким чином, що своїх людей пропонували люди зі штабу, частину піднімали через "Ліфт", а частину пропонували команди з регіонів. А з цими командами працював Ілля і Трофімов. Тому у списку теж є "павлюківці", – розповідає один із топів штабу Зе!команди.

Однак не всі, кого Павлюк запропонував і вніс у список, дійшли до з’їзду партії і виборів. Причиною тому стали уже згадані заглядання у чарку чернівецького бізнесмена. 

"Павлюк пішов в запій. Якраз перед затвердженням списків. І ніхто не міг його знайти і додзвонитись. І поки його не було, то його людей просто підчистили. Такий номер, до речі, проробляли і на місцевих виборах", – ділиться не під запис партійним секретом один із керівників фракції "СН" в Раді. 

"Тоді викреслили з добрий десяток людей", – додає інший співрозмовник в команді Зеленського. 

Попри такі "подарунки" від партнерів, Павлюку вдалося сколотити серйозний політичний капітал – свою групу у фракції "СН", існування якої в розмові з УП визнавав навіть президент Зеленський:

"У нього є… Він теж пропонував деяких депутатів. У нас дійсно, коли ми збирали депутатів, це є правда, всі, кого ми знали з регіону – ті із Чернівців, ті з Тернопільщини, ті з Івано-Франківщини, ті зі Львова. "Дайте нам тих людей, яких там поважають, чи дайте людей нам чистих, чи дайте людей освічених – всі давали".

 

Група Іллі Павлюка у парламенті

Одразу після парламентських виборів фракцію "Слуги народу" шляхом жеребкування розділили на 15 груп. Це робилося з двох міркувань: так легше керувати та протидіяти концентрації неформальних груп імені деяких олігархів та друзів президента.

В тому числі й Іллі Павлюка. За найскромнішими підрахунками, він зумів провести в Раду 30-40 справді "своїх" депутатів. До обрання приблизно такої ж кількості людей Павлюк щонайменше мав стосунок і волів так само взяти їх під своє крило.

Тож не дивно, що восени 2019-го в кулуарах Ради ходили якісь диковинні для української політики історії, що нікому невідомий бізнесмен контролює до 70-ти нікому невідомих, але законно обраних народних депутатів. Хоч насправді, цифра 70 була далекою мрією, а не реальністю.

 
Як розповідають у "Слузі народу", Павлюк мав окремий кабінет у передвиборчому штабі Зеленського на Печерську. Наради та співбесіди з кандидатами у Зе!Команду він проводив у спеціальній "зеленій кімнаті", захищеній від прослуховувань

Потуги ОПУ розмити "іменні" групи спочатку справді допомогли. Але уже за кілька місяців роботи нової Ради у "Слузі народу" почали проступати обриси і так званої групи Коломойського, і групи "719", і групи Павлюка.

Остання із груп проявилась одразу зі скандалу – Офіс президента запідозрив їх в роботі на інтереси Ріната Ахметова. 

Як писала в листопаді 2019 року УП, після того як ця група заблокувала законопроєкт про ринок електроенергії, який міг послабити монополію ДТЕК на енергетичному ринку, Зеленський і тодішній голова ОПУ Богдан показово позбавили посади заступника голови фракції наближеного до Іллі Павлюка Дмитра Соломчука.

Павлюк і справді продовжив впливати на своїх депутатів. Робота групи на користь інтересів Ахметова якщо й припинилася, то лише короткий термін, щоб знову спалахнути з новою силою. 

Серед "слуг народу" ніхто вже й не заперечує, що депутати чернівецького бізнесмена обслуговують інтереси найбагатшого українця. Один із найсвіжіших прикладів – голосування за законопроект №4167 про зменшення промислових викидів в повітря. 

"Закон провалили. Він невигідний ДТЕК, тому що їхні підприємства є найбільшими забруднювачами. Закон реально потрібний, але група Павлюка зробила все можливе, щоб голосів забракло. 

Марусяк (який є неформальним лідером групи – УП) вносив навіть альтернативний проект, писав у чати – просив не голосувати. Тобто вони реально дуже помітно працювали на інтереси ДТЕК", – пояснює один із депутатів "Слуги народу", який займається питанням екології. 

Така активність, до речі, не дуже характерна для "павлюківців".

"Зазвичай, вони взагалі ніяк не проявляються. Приходять, тихо собі сидять. Їх тому складно порахувати і зрозуміти, з ким вони, бо вони майже не проявляють себе. Потім просто по голосуваннях видно, що ага, вони були "проти", чи навпаки", – розповідає один із заступників глави фракції СН.

Він також додає, що "павлюківці" рівномірно розпорошені між усіма 15 групами і комітетами.

"У них немає такого, що от хтось один прийшов і на фракції говорить від "групи Павлюка". Може, вони б і хотіли якоїсь суб’єктності, але вона їм дуже не пече. Їм і так нормально", – розповідає співрозмовник зі "слуги".

Врешті, як зізнаються його колеги, якщо Банкова хоче отримати голоси на щось, де немає чутливих для "донецьких" економічних інтересів, то веде комунікацію не з рядовими депутатами, а напряму із і Павлюком. Правда, трапляються збої.

"Якось ми провалили один закон, бо ніхто не міг знайти Павлюка. Президент навіть дзвонив йому, а він слухавку не брав. Через кілька днів знайшли його в іншій області – пив", – розповідає один із співавторів того законопроекту.

У кращі часи Павлюк зі своїми депутатами  працює систематично і в дечому зухвало. 

Бізнесмен організував для себе політичний офіс прямо в урядовому кварталі, буквально за кілька метрів від входу до ОПУ. Дуже зручно, якщо потрібно потрапити на Банкову.

 
Час від часу Павлюка запрошують на важливі наради до президента, з ним радяться та чують його думку
ФОТО: BIHUS.INFO

Журналісти Bihus.info зафіксували, як депутати регулярно заходять в офіс до Павлюка перед голосуваннями. 

"Там звичайний офіс, нічого такого. Шкіряний стіл, пиріжками пригощають. Павлюку купують пиріжки в Свято-Введенському монастирі на Московській. Дуже смачні", – розповідає УП один зі "Слуг народу", який був у гостях в Павлюка. 

Час від часу Павлюка запрошують на важливі наради до президента, з ним радяться та чують його думку. 

Президент може викликати його і щодо важливих голосувань у Раді. Наприклад так було, коли парламент вдруге розглядав питання призначення Юрія Вітренка на посаду віцепрем’єра. Саме група Павлюка провалила голосування Під час першого голосування за кандидатуру експосадовця "Нафтогазу" саме група Павлюка не дала голосів і провалила голосування.

Під час другої спроби, після розмов із президентом і начебто узгодження позицій кандидата в міністри із ДТЕКом, "павлюківці" голоси дали, але демарш влаштувала уже група Коломойського.  

Ще одним гучним проявом групи Павлюка в останні тижні стала їхня безрезультатна спроба змістити з поста глави аграрного комітета Миколу Сольського, близького товариша Андрія Богдана, з яким зараз в ОПУ, м’яко кажучи, не найкращі відносини. 

Як пояснюють співрозмовники УП в "Слузі народу", за атакою на Сольського стоїть згадуваний уже партнер Павлюка Тригубенко. Знаний "експерт" в аграрній сфері.

 

Хто входить у групу Павлюка

Описані голосування не досягли своєї політичної мети. Однак у них є досить конкретний наслідок – вони дозволяють визначити особовий склад "групи Павлюка". 

Однак мусимо застерегтись, група перебуває в постійній динаміці. 

"Там складна історія з визначенням, хто ж реально люди Павлюка. Багато хто, хто пройшов за його квотою, зараз уже прибився в іншу групу, частина просто перестали спілкуватись, дехто залишається з "павлюківцями" ситуативно. Тобто за щось голосують, де є якийсь зиск, за інше не голосують. 

Якщо почати рахувати всі групи, то у фракції вийде людей 400 – одні люди будуть в різних групах одночасно. Вони просто шукають вигоду для себе", – пояснює ситуацію у фракції один із впливових депутатів партії президента.

Дехто із депутатів Павлюка, як наприклад скандальний депутат-ґвалтівник Роман Іванісов, залишився поза фракцією. 

Дехто, не бажаючи встрявати в бізнесові розбірки, просто перейшов чи в орбіту Банкової, як, наприклад, юристка Ольга Савченко, чи в інші групи, як Володимир Козак, котрий тепер тяжіє до "групи Разумкова". 

 
Бізнесмен організував для себе політичний офіс прямо в урядовому кварталі, буквально за кілька метрів від входу до ОПУ. Дуже зручно, якщо потрібно потрапити на Банкову
ФОТО: BIHUS.INFO

Частина "павлюківців" не пориває з групою, але дозволяє собі голосувати на власний розсуд, як, скажімо, чернівецький мажоритарник Георгій Мазурашу. 

Однак шляхом зіставлення показових голосувань та перехресним опитуванням більше десятка депутатів "Слуги народу", заступників голови фракції, керівників комітетів тощо УП вдалося встановити більш-менш стале ядро того, що і прийнято називати групою Іллі Павлюка.

Неформальними її лідерами є шурин Павлюка Олег Марусяк (№52 списку "СН") та племінник Максим Павлюк (№102 списку "СН"). Останній відомий своєю неймовірною фартовістю, яка дозволяє йому "вигравати" мільйони в лотерею. 

Загалом же група сформована у більшості із мажоритарників кількох "базових" областей і майже десятка списочників:

Богданець Андрій (округ №163, Тернопільська область), комітет з питань аграрної та земельної політики; 

Божик Валерій (округ №204, Чернівецька область), заступник голови комітету з питань правової політики, один із прогресивних депутатів в групі; 

Бунін Сергій (округ №98, Київська область), комітет з питань аграрної та земельної політики; 

Воронько Олег (округ №103, Кіровоградська область) комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, один із "ситуативних" членів групи;

Гайду Олександр (округ №128, Миколаївська область) комітет з питань аграрної та земельної політики;

Герасименко Ігор (округ №62, Житомирська область), комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки; 

Горобець Олександр (округ №95, Київська область) комітет з питань енергетики та ЖКГ;

Гринчук Оксана (№67 списку), комітет з питань регламенту;

Грищенко Тетяна (округ №66, Житомирська область), комітет з питань аграрної та земельної політики; 

Дануца Олександр (округ №99, Кіровоградська область), комітет з питань правоохоронної діяльності;

Діденко Юлія (№32 списку), комітет з питань фінансів, податкової та митної політики;

Заремський Максим (округ №202, Чернівецька область), комітет з питань бюджету; 

Кицак Богдан (округ №63, Житомирська область), комітет з питань економічного розвитку;

Ковальчук Олександр (округ №152, Рівненська область), заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, "ситуативний" член;

Костюк Дмитро (округ №65, Житомирська область), комітет з питань аграрної та земельної політики; 

Кузбит Юрій (округ №101, Кіровоградська область), комітет з питань бюджету;

Лис Олена (округ №201, Чернівецька область), комітет з питань освіти, науки та інновацій;

Мазурашу Георгій (округ №203, Чернівецька область), комітет з питань молоді і спорту;

Марусяк Олег (№52 списку), комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, лідер групи;

Марченко Людмила (№63 списку), комітету з питань регламенту;

Мурдій Ігор (округ №100, Кіровоградська область), комітет з питань транспорту та інфраструктури;

Нагаєвський Артем (№96 списку), комітет з питань аграрної та земельної політики; 

Павліш Павло (округ №182, Херсонська область), комітет з питань правової політики;

Павлюк Максим (№102 списку), заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності, один з керівників; 

Соломчук Дмитро (№33 списку), комітет з питань аграрної та земельної політики, очолював одну з 15 формальних груп у фракції, яку розформували після скандалу;

Торохтій Богдан (№105 списку), комітет з питань правової політики;

Чорноморов Артем (округ №131, Миколаївська область) комітет з питань аграрної та земельної політики; 

Шол Маргарита (№107 списку) комітет з питань аграрної та земельної політики.

"Українська правда" намагалася зв’язатися з Павлюком, щоб поставити запитання про його вплив на фракцію "Слуга народу" та відносини з президентом. Однак, на наші прохання бізнесмен не відгукнувся. 

 
Серед "слуг народу" ніхто вже й не заперечує, що депутати чернівецького бізнесмена обслуговують інтереси Ахметова
ФОТО: СКРІН ВІДЕО

Інтереси і ресурси групи 

Для того, щоб утримувати групу з близько 30 людей, потрібен не тільки міцний політичний ресурс, але й серйозна "фінансова подушка". 

Можливі джерела наповнення цієї "подушки" можна простежити, якщо розібратись із темами, в яких група Павлюка проявляється як гравець. 

Перший ресурс – це, звісно, ситуативний підробіток лобістами Ріната Ахметова. Імовірним каналом, через який почалась комунікація з представниками олігарха, може бути усе той же Тригубенко, який за часів президентства Петра Порошенка вважався у його команді "смотрящим" за вугільною сферою, дуже важливою для підприємств Ахметова. 

Другий ресурс – аграрка. Якщо уважно прочитати список членів групи Павлюка, то легко помітити, що ледь не третина депутатів – члени аграрного комітету Ради! 

У "Слузі народу" УП розповіли, що "павлюківці" віднедавна активно працюють над зближенням із міністром аграрної політики Романом Лещенком. Хай навіть бунт у комітеті їм поки не вдався, але "павлюківці" там мають дуже відчутну квоту. 

 

Третій ресурс – ДП "Конярство України", на балансі якого 43 тисячі га землі. За даними УП, Павлюк контролює це держпідприємство через директора Константина Згару.

"Не смійтесь. Коней там, ясна річ, лишилось кілька штук. Але скільки там землі! А нею ж можна розпоряджатись і це дуже вигідна річ", – пояснює в розмові з УП один із депутатів-"слуг". 

Четвертий ресурс – можливо ключовий – свої люди у правоохоронних органах. 

Іллі Павлюку, як переконують джерела УП у владі, перед місцевими виборами вдалося пролобіювати на посаду заступника генерального прокурора чернівецького прокурора Ігоря Мустецу.

Від джерел у УП  в правоохоронних органах стало відомо, що після призначення Мустеца почав проявляти інтерес до кількох дуже цікавих справ. Серед них – розслідування щодо незаконної діяльності крупного конвертаційного ланцюжка. Слідчі порахували, що загальна сума фіктивних операцій в 2019-2020 роках дала змогу вивести в кеш понад 1,5 мільярда гривень. 

Джерела УП в правоохоронних органах підозрюють, що за ланцюжком компаній можуть стояти люди якраз Іллі Павлюка.

***

У серпні 2019 року, ще перед першим засіданням цього скликання Ради, депутати "Слуги народу" публічно переконували суспільство, що поділили свою фракцію на групи шляхом жеребкування, тому що вони "інші за змістом і за суттю". 

"15 заступників – це не 15 "смотрящих". Ці люди не керуватимуть, а координуватимуть роботу. І групи ми формуємо шляхом жеребкування, а не на "клановій", земляцькій чи іншій подібній основі", – пафосно говорили тоді депутати "СН". 

Однак, не минуло і двох років, як "кланова" і "земляцька" основи настільки виразно проступили крізь молодечий формалізм "слуг", що, фактично, ставлять на межу існування і саму президентську монобільшість.

І все частіше ключові рішення приймають не сотні депутатів, чиїх імен й облич виборці досі не запам’ятали, а сірі кардинали, чиїх облич не вийде навіть нагуглити. 

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

Джерело: https://www.pravda.com.ua/articles/2021/02/18/7283826/

1