Хлорована тюрма: 4 липня Міжнародний день дельфінів-полонених

Хлорована тюрма: 4 липня Міжнародний день дельфінів-полонених

04.07.2017, 11:21

4 липня відзначається Міжнародний день дельфінів-полонених, заснований з ініціативи борців за права тварин, включаючи організацію із захисту китів і дельфінів (WDCS). Активісти вважають неприпустимим використовувати ссавців у військових цілях, а так само тримати їх в неволі.

Знаменитий французький дослідник Жак-Ів Кусто сказав з цього приводу, що «вивчення дельфінів в неволі матиме приблизно таку ж освітню цінність, як і вивчення людства тільки шляхом спостереження за ув'язненими, що містяться в одиночних камерах».

Уряд Індії присвоїв дельфінам статус "особистостей, що не відносяться до людського роду".

Першою країною в світі, яка визнала інтелект дельфінів, стала Індія, уряд якої присвоїв їм статус «особистостей, що не відносяться до людського роду», і заборонив їх тримання та виступи в дельфінаріях, акваріумах, океанаріумі і т. д. Дельфіни в цій країні отримали «свої власні особливі права».

Скільки дельфінів в українських дельфінаріях, не знає ніхто, офіційний реєстр китоподібних, що містяться в неволі, у нас не ведеться.

Необхідно закрити всі концтабори для дельфінів - Асоціація рибалок України

Національна екологічна Рада України, Всеукраїнська екологічна ліга, Асоціація рибалок України і багато інших природоохоронних організацій протягом восьми років домагаються закриття всіх дельфінаріїв в країні.

Хлорка, що міститься у воді пошкоджує очі і шкіру, тварин. Дельфіни, що звикли долати за добу понад 100 км, знаходяться в обмежених умовах, не кажучи вже про те, що інфразвук, який вони випромінють відбиваючись від стінок басейну, дезорієнтує їх. В результаті полонені дельфіни живуть в 5-6 разів менше, ніж їх вільні побратими.

- Як відомо, дельфіни є інтелектуальними ссавцями з високорозвиненою соціальною організацією, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. - Згідно з останніми дослідженнями, вони розпізнають один одного і можуть запам'ятовувати унікальні звуки, що подаються старими друзями і почуті ними лише одного разу 20 років тому. Для тонко відчуваючих дельфінів перебувати в замкнених просторах дельфінаріїв те саме, що  перебування в концтаборі. Одного разу один із співробітників дельфінарію на питання: «Як почувають себе дельфіни?» Відповів: «А як себе відчував Іхтіандр в бочці з морською водою? Сумують, часто хворіють». Але дельфіни настільки вірять і люблять людині, що на кожен виступ виходять зі своєю приголомшливою, тільки їм властивою посмішкою .

Професор Ігор Малицький, колишній в'язень концтаборів, звернувся до президента з проханням посприяти забороні в Україні дельфінаріїв і припинити використання тварин у цирках.

Малицький впевнений, що жорстоке ставлення до тварин веде до жорстокого поводження до людей.

- Навіть в умовах війни ми повинні думати в першу чергу про дітей, від яких в майбутньому залежить доля України. Ми повинні виховувати їх на принципах патріотизму і гуманності, тобто любові до країни, ближнього і до кожній живій істоті. З дитинства дитині варто прищеплювати нетерпимість до насильства. Неприпустимо пропагувати радість жорстокості. Саме тому я прошу вас посприяти забороні дельфінаріїв і припинення використання тварин у цирках - пише він у своєму зверненні.

За словами Малицького, він з власного досвіду знає, що таке тримання у неволі в клітці, муштра і експерименти. Сміх і оплески наглядачів не раз можна було почути в стінах концтаборів, адже людські страждання викликали у них радість.

- Кожен раз, коли я дивлюся рекламу циркових шоу або виступів в дельфінарії, я мимоволі порівнюю життя тварин-артистів з концтабором. Коли дивлюся, як бідні дикі тварини (леви, тигри, слони) метушаться в своїх тісних клітках, згадую себе. І так хочеться відкрити цю клітку і дати волю цим красеням - пише Малицький - Мені майже 92 роки, і я переконаний, що батьки, які хочуть виховати своїх дітей добрими і порядними людьми, повинні прищеплювати їм любов до тварин. Найважливіше, що потрібно з дитинства прищеплювати дитині, - це любов. Все це не порожні слова.

Але, факти сьогодення свідчать про протилежне ... Ось один із прикладів: Порушуючи всі закони, впливові ділки побудували в Трускавці дельфінарій. Через відсутність морської води він став для тварин пеклом. При цьому, згідно з українським законодавством - закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», поправка до нього була прийнята парламентом ще 19 квітня 2015 року, тобто діє вже більше двох років, згідно з нею діяльність дельфінаріїв, які не мають природної морської води, заборонена. Але це не стало перешкодою для бізнесменів і чиновників з мерії. У Трускавці про таку законодавчу норму зробили вигляд що не знають.

У деяких дельфінаріях, зокрема Київському (Немо), виступи передбачені щодня, а то й по два рази в день, плюс до цього «екзотичні» нічні шоу. Хоча існує наказ Міністерства екології від 2012 про Правила утримання дельфінів в неволі, згідно з яким, дельфінарії повинні мати щонайменше один вихідний на тиждень - «для проведення санітарно-ветеринарних заходів і забезпечення відпочинку тварин». Але незважаючи на існуючі законодавчі та нормативні акти правила і норми утримання дельфінів в умовах неволі порушуються у всіх дельфінаріях. Проблема води просто найбільш наочна, адже використовувати природну морську воду в дельфінаріях, розташованих далеко від моря, практично неможливо. Тому дельфінарії самі створюють воду, подібну за своїми характеристиками до морської.

- Штучна вода в дельфінаріях хлорована, що призводить до численних хвороб шкіри і очей у дельфінів, морських котиків і морських левів. Допускається утримання тварин у неволі тільки тоді, коли створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Жоден дельфінарій не може відтворити природні умови, які необхідні дельфінам - стверджує еколог, експерт Національного екологічного центру України Катерина Полянська.

Еколог також відзначає ще одну проблему: використання та відлов дельфінів в комерційних цілях заборонені Законом «Про Червону книгу України» та наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 20 вересня 2011 року «Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного та Азовського морів».

Відгуки про будівництво дельфінарію в Трускавці вражають: «Корупційний садизм». «Під Львовом побудували концтабір для дельфінів».

Дельфінарій - це морські котики, тюлені, моржі, білі кити, дельфіни ... Вони теж мають право нарівні з нами на свободу!

Скільки легенд і правдивих історій супроводжують взаємини людини і дельфіна ... У них дельфін в критичну хвилину приходить на допомогу до людини. Скільки людських життів врятував дельфін, часом ризикуючи власним життям ... І чим людина йому відповіла? .. Він розумну тварина помістив в брудному, вузькому, дрібному резервуарі цирку, змушуючи робити за їжу різні нікчемні, дурні трюки. Про це можна говорити довго ... Але напевно безглуздо шукати мораль там де її не може бути, де править тільки дзвін монет ...

Тривалість життя мешканців дельфінаріїв скорочується в рази. Ще до потрапляння в дельфінарій, при вилові, тварини переживають сильний стрес - розбивається зграя, поєднана міцними сімейними зв'язками. Далі тварини мають перенести процес транспортування. Шанси вижити при вилові і перевезенні - 50% на 50%.

- На волі дельфіни можуть жити від 25 до 50 років, самці косаток близько 50-60 років, а самки до 80-90. У дельфінаріях косатки в середньому живуть до 10 років, а дельфіни в середньому 6 років, - говорять в центрі захисту прав тварин" ВІТА"- Більше половини дельфінів вмирає в період адаптації до неволі, а це в перебігу перших двох років.

Дельфінарій Немо працює в Україні 11 років, але інформацію про тривалість життя їх дельфінів не розкривають.

"На офіційні запити про смертність вони не дають відповідей", - говорить адвокатка з прав тварин Людмила Луцюк.

Потрібно сказати ще про один чинник, його назва «робота за їжу». Навіть якщо дельфінів годують хорошою рибою, голод - найважливіша складова частина дресирування. Щоб голодну тварину змусити проробляти трюки, дресирувальник тримає напоготові рибні ласощі, яким він нагороджує дельфіна.

Рух дельфіна - це його життєва важлива потреба, без якої він помре. У дикій природі дельфін може пропливати близько 100 км., При цьому не відчуваючи втоми, робить це граючи, спілкуючись з іншими зі своєї зграї, полюючи. Чи можливо створити такі умови в неволі? Навряд чи.

Дельфіни абсолютно не можуть жити без руху і такі «блазенські» шоу для них єдиний спосіб вижити. Тому, дивлячись на те, як весело стрибають дельфіни в басейні, спокушатися не потрібно.

Зоозахисники порівнюють шоу дельфінів з гладіаторськими боями або публічними стратами людей на площах в далекому середньовіччі. Багато в чому це пов'язано з тим, що за рівнем інтелекту дельфіни займають друге місце після людини. Це чи не єдина група ссавців, які спілкуються між собою при дуже широкому спектрі різноманітних звуків: свист, щебет, дзижчання, писк, вереск, клацання, скрегіт, хлопки, рев, крик, скрип і т.д.

У кожного дельфіна в зграї є своє ім'я, і ??особина на нього відгукується, коли до дельфіна звертаються родичі. У жодної іншої тварини такої здатності виявлено не було, вважають вчені і біологи.

Украй не гуманно, замикати настільки розумних істот в обмежений простір, щоб подивитися пару стрибків.

Громадськості кілька разів вдавалося домогтися, щоб різні українські державні служби закривали дельфінарії. Але це було тимчасово. Через якийсь час чиновники знімали заборони, закриваючи очі на плутанину з урахуванням морських тварин, а також на протиправну діяльність самих дельфінаріїв.

Яким чином в ці водні «катівні» потрапляють червонокнижні дельфіни? Скільки їх знаходиться в оренді у океанаріумів, а скільки народилося в неволі? Тільки людина могла собі дозволити зникаючі види, що входять в список Червоної Книги України, експлуатувати в розважальних цілях.

- У сучасної людини стерлися поняття співчуття, любові до навколишнього світу, до живих істот навколо нього, які є рівноправними мешканцями планети Земля. На місце цих почуттів, прийшла жага наживи будь-якими методами і за всяку ціну, - каже Олександр Чистяков - Торговці дельфінами заробляють на екзотиці. Вони кажуть, мовляв, не кожна мама може звозити свою дитину до моря, де дельфінів можна побачити на свободі. Якщо йти за такою логікою, то не кожна людина може дозволити собі подорож в Африку, щоб побачити пігмеїв, або на Філіппіни, в Гімалаї і в Японію. Але це не означає, що філіппінців і японців потрібно возити по країні в цирку шапіто, змушуючи їх проробляти всякі акробатичні трюки за юшку і поблажливе поплескування по голові.

Важко заперечити дитячу радість і захват деяких дорослих від відвідування дельфінарію. Але чи часто ви замислювалися над тим, що відчувають дельфіни під час шоу?

Дельфіни виглядають настільки мило, що деякі навіть не можуть припустити, що ці тварини нещасні. Вода з хлором, відсутність простору, голод, стрес і інші проблеми, від яких страждають дельфіни на догоду людським утіх - це неповний список від чого страждають і як переживають дельфіни - вірні й віддані друзі людини, готові заради нього жертвувати своїм життям.

В дельфінаріях також є і другі екзотичні тварини. Як потрапляють до нас з-за кордону морські леви, моржі, котики, білі кити? З цими тваринами трохи складніше, тому що найчастіше вони закуплені в Канаді чи Америці і тому по відношенню до них вступають в силу вже зовсім інші статті законодавства, так як тут проглядаються порушення, крім нашого законодавства, ще й ряду міжнародних угод і конвенцій, підписаних нашою країною.

Людина винайшла клітку для себе подібних і для навколишнього його тваринного світу! Неволі в дикій природі існувати не може!

- Однак закриття дельфінаріїв - це півсправи. Після цього необхідно вирішити, куди подіти тварин. Проблеми починаються, коли заходить мова про максимально гуманне транспортування дельфінів. Друге важливе питання - карантин. Адже тільки після перебування в карантині під наглядом вчених можна зробити висновок, чи готові дельфіни до життя на свободі, не вбив чоловік у них назавжди вміння виживати в рідній стихії, в тому числі самостійно добувати корм, - переконаний пан Чистяков.

Українські екологи та фахівці Гельсінкської групи, включно з членами британського Товариства захисту китів і дельфінів, вважають, що ці ссавці настільки розумні, що необхідно прийняти декларацію про їхні права. У документі говориться, що кожен представник китоподібних (кити, дельфіни і білухи) має право на життя, і ніхто не може бути власником цих створінь і позбавляти їх свободи.

Згідно з документом, тварини сімейства китових «не можуть міститися в неволі і експлуатуватися, піддаватися жорстокому поводженню, позбавлятися природного середовища». Вони також «не є власністю якоїсь держави, корпорації, групи людей або окремої особи».

Таке ставлення до цих тварин обумовлено тим, що вони мають неабиякі інтелектуальні здібності. Наприклад, дельфіни можуть впізнавати себе в дзеркалі, журяться про загиблих дитинчат, годують хворих родичів і допомагають рибалкам. Крім того, дослідження показали, що дельфіни і кити мають не тільки складну будову мозку. Вони також мають самосвідомість, близький до людського рівня.

На думку учасників Ванкуверской конференції, проведеної Американською асоціацією розвитку науки, кити теж повинні отримати більш високий статус, ніж інші тварини, а китобоїв слід прирівняти до вбивць. В цьому випадку організатори китових сафарі будуть зобов'язані дотримуватися правил поваги до приватного життя китів, а нафтові та будівельні компанії - враховувати наслідки своїх проектів для життя і культури цих тварин.

Професор етики Том Уайт з Університету Лойоли Мерімаунта в Лос-Анджелесі пояснює, що дельфіни, звичайно, не люди, але «індивідууми». «Особистість потребує індивідуальності. Якщо прийняти це до уваги, то навмисне вбивство такого індивідуума етично аналогічно навмисному вбивству людської істоти », - вважає він.

- Хочеться сподіватися, що дельфіни покинуть свої клітини і будуть мешкати в рідній стихії - в море. А інші морські тварини з цих «водних цирків» будуть переселені в океанаріум, де умови наближені до природних, - робить висновок Олександр Чистяков.

Червона Книга

Всі дельфіни, які проживають на території України, занесені в Червону Книгу. Крім того, дельфіни охороняються Міжнародною Червоною Книгою, Червоною Книгою Чорного моря, Конвенцією про охорону китоподібних.

Використання і вилов для комерційних цілей заборонений Законом України "Про Червону Книгу України". Міжнародна торгівля дельфінами регулюється Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (СІТЕС).

Часто, дельфіни які плавають в дельфінаріях виловлені ще в малому віці або ж вирощені в неволі.

- В Україні досі немає офіційної дієвої системи контролю за роботою дельфінаріїв. Наша країна не веде обліку, ідентифікації, генетичної паспортизації тварин і тому не може гарантувати їм ні захист, ні безпеку, ні легальну торгівлю і безпечне транспортування, - каже Олександр Чистяков.

****

У вигляді ДОВІДКИ: Як в інших країнах

Ряд країн світу, наприклад, частина штатів США, Бразилія, Коста-Ріка заборонили дельфінарії, як заклади, що не відповідають життєвим потребам дельфінів. В Англії дельфінарії були закриті під тиском громадськості. Кіпр і Словенія повністю заборонили ввезення дельфінів.

В Європі з червня 2016 почалася акція "ЄС без дельфінаріїв", метою якої стало закриття 30 дельфінаріїв в 14 країнах європейського союзу, де тримали близько 300 видів ссавців.

Будівництво нових дельфінаріїв це, в більшій мірі, гуманітарна проблема. Виходить, що заради грошей і дуже негуманної розваги людина свідомо знищує унікальних представників фауни.

Зоозахисники закликають мінімізувати попит на цю розвагу і перестати відвідувати дельфінарії.

__________________________________________________________________

Сітковий терор

ДОВІДКА Чисельність чорноморських дельфінів (афалін, азовок і белобочек) скорочується катастрофічними темпами. В середині ХХ століття вона оцінювалася в 2 млн. особин. До середини 60-х в результаті інтенсивного промислу їх популяція зменшилася до 300 тис., Що послужило причиною укладення договору між СРСР, Румунією і Болгарією про припинення промислу дельфінів.

У 80-х роках дельфінів залишалося близько 60 тис. Зараз чисельність найвідомішого дельфіна-афаліни в територіальних водах України оцінюється в 5-10 тис. Всі види дельфінів Чорного моря занесені в Червону книгу України.

Однією з причин зникнення дельфінів є браконьєрство. За прикладами далеко ходити не треба. 21 червня цього року з ініціативи Асоціації рибалок України був організований рейд в Дунайському біосферному заповіднику. У ньому взяли участь громадськість, прикордонники Одеського загону морської охорони та Ізмаїльського загону спільно з співробітниками Дунайського біосферного заповідника.

Корабель морської охорони спеціального забезпечення «Аметист» і малий катер морської охорони пройшли по Дунаю і вийшли в прибережні води Чорного моря. В результаті було виявлено понад 2 км браконьєрських сіток. В ході їх вибірки з води дістали 7 дельфінів-азовок, які загинули заплутавшись в сітках. А двох живих риб - осетра і севрюгу, занесених до Червоної книги України прикордонники одразу ж випустили в море. Загиблих дельфінів передали представникам Дунайського біосферного заповідника та ветеринарного підрозділу. Вилучені сітки передані в ГФС.

Такі рейди не рідкість. Природоохоронна громадськість стурбована небувалою браконьєрської активністю яка відбувається сьогодні. Стількох фактів вбивства природи не було ніколи за всі часи Незалежності. Дивлячись на те, що діється на водоймах, складається відчуття, що наші водойми взагалі ні хто не охороняє, вони все закутані браконьєрськими сітками. Тому щоб не допустити повного розграбування водних живих ресурсів змушені для їх збереження втручатися прикордонники, хоча це не основний їх обов'язок. Так в кінці травня - початку червня прикордонники вже проводили знешкодження браконьєрських сіток. Приводом до цього стало виявлення на березі моря в Кілійському р-ні Одеської обл. десятків мертвих дельфінів з порізами та характерними ураженнями, які свідчили про загибель їх в сітках. Тоді було виявлено і вилучено 19 незаконних мереж довжиною 1 км, в яких загинув один дельфін.

У зв'язку з цим слід згадати, що в квітні 2017 р у кримських берегів знайшли 65 трупів афалін, азовок і белобочек, серед яких були навіть новонароджені, 70 дельфінів загинули біля берегів Новоросійська, як в першому, так і в другому випадку все вони викинулися на берег. Причини їх загибелі так і не були встановлені, одна з версій - надмірне забруднення Чорного моря.

Прес служба Асоціації рибалок України

 

1