Хірурги Чернівецької обласної лікарні видалили пацієнтці пухлину щитовидки, розміром 20 см

Хірурги Чернівецької обласної лікарні видалили пацієнтці пухлину щитовидки, розміром 20 см

01.09.2023, 10:29

В ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» оперують важкі форми онкологічних захворювань щитоподібної залози.

Папілярна карцинома щитовидної залози — це злоякісна пухлина, яка утворюється з клітин даного органа. Патологія складає 80% серед усіх видів раку щитовидної залози. Пік захворюваності припадає на 45-60 років, але статистика свідчить про те, що рак щитовидки може з’являтись у пацієнтів всіх вікових категорій.

Пухлина щитовидної залози не є агресивною. Це утворення може багато років не рости і не метастазувати в інші органи, що обумовлює пізнє звернення хворих за медичною допомогою. Відтак, у більшості випадків злоякісні новоутворення у пацієнтів виявляють в занедбаних станах, коли хвороба вже завдає не тільки косметичного дефекту, а й суттєвих проблем зі здоров’ям та призводить до порушень процесів життєдіяльності (дихання, ковтання, мовлення тощо). 

- У випадку пізнього звернення, лікарю доводиться мати справу з важкими випадками раку. При карциномі щитовидної залози здійснюють тотальну екстракапсулярну тиреоїдектомія(повне видалення органа), яке супроводжується також видаленням лімфатичних вузлів шиї. Особливість ведення даного захворювання в занедбаній формі полягає в ускладненні оперативного втручання, оскільки у переважній більшості при занедбаних випадках суттєво порушується анатомія залози. Відбувається вростання пухлини у лімфатичні вузли, навколишні м’язи шиї, нервові волокна, судини тощо, - розповідає лікар-хірург, ендокринний хірург вищої категорії хірургічного підрозділу ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», доцент кафедри хірургії БДМУ №1, член Асоціації ендокринологів Буковини Олександр БІЛООКИЙ. - Нещодавно, приміром, мали в практиці випадок, коли пацієнтці доводилось видаляти карциному щитовидки, розміром 18-20 см. Зважаючи на великий розмір пухлини, під час хірургічного втручання було важко дістатися до самої залози, лімфовузлів, а також був великий ризик пошкодження зворотного гортанного нерва. Відтак, операцію доводилось проводити в декілька етапів. Завдяки застосуванню новітніх методик, вдалося успішно завершити хірургічне втручання і досягти достатнього косметичного ефекту. 

Лікар відзначає, що сучасні методики діагностики дозволяють розпізнати рак на ранніх стадіях і можна якомога раніше почати лікування. Завдяки своєчасному оперативному лікуванню та комплексній терапії, хворобу вдається здолати і пацієнт може прожити довге повноцінне життя. 

Діагностика утворень щитоподібної залози можлива на етапі, коли ускладнень ще не має і полягає вона у проведенні УЗД. Це дозволяє виявляти вузли малих розмірів, оцінювати їх структуру. У ряді випадків вже при проведенні УЗД досвідчений лікар може запідозрити, що вузол має злоякісну будову. Опісля пацієнту проводять тонкоголкову біопсію, яка дозволяє визначити тактику лікування.

Дані методи діагностики доступні у Чернівецькій обласній клінічній лікарні.

 

1