Гімназію, учень якої захворів на дизентерію, на карантин вирішили ще не закривати. Але Папієв вже вимагає покарати винних в отруєнні дітей

Гімназію, учень якої захворів на дизентерію, на карантин вирішили ще не закривати. Але Папієв вже вимагає покарати винних в отруєнні дітей

11.11.2012, 20:11

Поки що підозрюють - джерело інфекції - у їдальні. Щоби не допустити повторного занесення інфекції, медики вирішили обстежити всіх учнів гімназії.

В одній із гімназій Чернівців 13 дітей опинились в лікарні через дизентерію. Але кількість хворих може бути більша - підозрюють лікарі. Адже, найвірогідніше - діти заразились у шкільній їдальні. Що там було не так - з'ясовують епідеміологи, повідомляє ТСН.

Попри вихідний, у гімназію викликали всіх учнів. Вони здають аналізи і проходять консультації лікарів. Усе заради того, щоби виявити тих, хто не захворів та може бути носієм інфекції. На огляд не з'явилися тринадцять дітей - у них недуга вже проявилася. Зле всім стало напередодні - після уроків. Першокласник Денис Куцюруба навіть потрапив до лікарні після того, як пообідав у школі.

У школяра вже встановили діагноз - дизентерія. Такі самі симптоми і в інших гімназистів, батьки яких звернулися до лікарів.

"У решти дітей - у 12, легкий перебіг захворювання, вони лікуються амбулаторно, перебувають під постійним медичним спостереженням", - повідомила головний лікар Чернівецької обласної СЕС Наталія Гопко.

Щоби не допустити повторного занесення інфекції, медики вирішили обстежити всіх учнів гімназії.

"Заходи, які проводяться спрямовані на виявлення осіб, які мають носійство інфекції з тим, щоб вони також були проліковані і це є надзвичайно важливо для того, щоб в оперативному порядку локалізувати спалах", - повідомляє Наталія Гопко.

Що стало причиною спалаху дизентерії - стане відомо не раніше понеділка, коли отримають результати лабораторних досліджень. Поки що підозрюють - джерело інфекції - у їдальні. Тож, наразі вона не працюватиме. А от гімназію на карантин вирішили ще не закривати.

ТСН.ua

На сьогоднішній апаратній нараді голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв заслухав інформацію директора департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації Ігоря Шкробанця щодо отруєння майже 20-ти школярів наприкінці минулого тижня у гімназії №1 міста Чернівці.

Керівник крайової виконавчої влади підкреслив, що винних у незабезпеченні належного харчування дітей потрібно притягнути до відповідальності. 

- Зараз мова йде про найважливіше - безпеку та здоров’я дітей поза домом у навчальному закладі. Саме тому подібні речі - неприпустимі, - наголосив Михайло Папієв.

За попередніми даними санепідслужби, ймовірна причина погіршення стану дітей - інфікування у харчоблоці закладу, повідомили www.buknews.com.ua у прес-службі ОДА.

Водночас Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області повідомляє, що станом на 1300 12 листопада 2012 року нових випадків захворювання серед школярів гімназії №1 м.Чернівці не зареєстровано, всього на гострі кишкові інфекції захворіло 19 дітей, які відвідують загальноосвітній навчальний заклад – гімназія №1 м.Чернівці, де всього навчаються 1050 школярів.

З числа захворілих дев’ять хворих самостійно звернулись за медичною допомогою, десять хворих виявлено активно при патронажі осіб, що мали ризик одночасного інфікування.

Всі захворілі харчувались на харчоблоці гімназії №1.

Одного хворого госпіталізовано до інфекційного відділення обласної дитячої клінічної лікарні. Інші хворі перебувають на амбулаторному лікуванні. У 18-ти хворих перебіг захворювання легкого, у одного хворого – середнього ступеня важкості. Медична допомога надається у необхідному обсязі. Попередній діагноз гострий гастроентероколіт. Від усіх хворих відібрано біологічний матеріал для лабораторних досліджень. За результатами бактеріологічних досліджень у 3-х дітей виділено шигелу Зонне.

З метою встановлення причини та обставин виникнення випадків гострих кишкових інфекцій триває негайно розпочате епідеміологічне розслідування.

За виявлені під час епідрослідування порушення (використання багаторазового посуду для пиття води з кулера, порушення вимог його миття) завідувача виробництвом гімназії №1 м.Чернівці притягнуто до адміністративної відповідальності.

З 09.11.2012 р. функціонування харчоблоку гімназії №1 тимчасово припинено.

У вогнищі проведено заключні дезінфекційні заходи.

В ході проведення епідеміологічного розслідування з метою встановлення або спростування як факторів передачі, продуктів харчування, що постачаються централізовано для всіх шкіл м.Чернівці, впродовж 9-11 листопада 2012 року організовано позапланові перевірки навчальних закладів.

Всього перевірено 15 навчальних закладів, у яких відібрано 140 санітарних змивів, 48 проб продуктів харчування, 87 зразків добових проб, 14 проб водопровідної води, 1 пробу – з локального водопроводу. За результатами перевірок на 1 об’єкті виявлено порушення санітарного законодавства. До адміністративної відповідальності притягнуто завідувача виробництвом.

Продовжується запроваджене медичне спостереження та бактеріологічне обстеження осіб, що мали ризик одночасного інфікування.
Всього впродовж 9-11 листопада 2012 з метою активного виявлення хворих оглянуто 804 особи.

Батьків дітей, що навчаються у молодших класах, поінформовано щодо заходів, що проводяться і спрямовані на попередження повторного занесення інфекції у заклад.

З метою виявлення носійства у осіб, що мали ризик одночасного інфікування із захворілими, для бактеріологічного дослідження відібрано зразки біологічного матеріалу. Усього обстежено 300 осіб, в т.ч. 284 дитини.

На об’єкті виникнення спалаху відібрано 30 вогнищевих та 10 санітарних змивів, 20 проб харчових продуктів, 6 добових проб, 2 проби питної води.

Для оперативного реагування, своєчасного запровадження протиепідемічних та профілактичних заходів та координації діяльності з розслідування причин спалаху в гімназії №1 м.Чернівці створено оперативний штаб Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області.

Проведення протиепідемічних та профілактичних заходів, в тому числі лабораторних досліджень матеріалу від хворих, зразків продуктів харчування, добових проб, водопровідної води, води з кулера, змивів з об’єктів довкілля триває.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області та Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення обласної державної адміністрації.

 Про це www.buknews.com.ua  повідомляє начальник, головний державний санітарний лікар Чернівецької області Наталя Гопко.

1


КОМЕНТАРІ (1)

 Нашу гімназію курує особисто начальник міського управління освіти В.Малишевська. Недавно зі всіх вчителів на її день народження збирали по 100 грн. Так от, продукти в нашу їдальню постачає фірма до якої причетна Малишевська.

avatar

Вчитель гімназії №1

12 листопада 2012 15:44