Георгій Придій: „Та влада ефективна, яка не в кабінетах сидить, а з людьми пліч-о-пліч працює”

Георгій Придій: „Та влада ефективна, яка не в кабінетах сидить, а з людьми пліч-о-пліч працює”

06.07.2015, 15:40

Власне, ця зустріч з глибоцькими журналістами була вмотивована: адже Георгій Придій наблизився до 100 днів роботи на посаді голови райдержадміністрації. Звісно, йому хотілось поділитись із журналістами про певні підсумки стану справ на Глмбоччині не лише за оті 100 днів, а й шість місяців 2015-го року, торкнутись найбільш актуальних проблем. У свою чергу газетярі хотіли почути і відповіді на свої, а також ті запитання, що підказали читачі.

Отже, спершу про ряд моментів звітного слова Георгія Васильовича та його бачення проблем і можливі шляхи їх вирішення в районі.

 Що почув очільник від журналістів і що відповів на їх запитання

 Микола Шапка:

— Мені відомо, що Ви полюбляєте несподівано зробити перевірку того чи іншого об’єкту підприємництва, структурних служб та підрозділів. Кажуть, якось інкогніто поїхали до Чернівців маршрутним автобусом і вияснили багато цікавого.

Георгій Придій:

— Справді, маю таку звичку, бо коли хтось знає заздалегідь про навідини того чи іншого керівника, даруйте, що то вже за перевірка. Щодо маршрутки, теж було. І знаєте, коли водій заїхав на одну із заправочних станцій і в бак автобуса залили 75 літрів солярки, квитанцію йому ніхто не дав. Значить, пальне пішло на „ліво” і в сумі податків не значилось. Попутно скажу, що в районі 28 автобусних маршрутів. Поговоривши опісля з їх водіями домовились, що всі вони заправлятимуть свої транспортні засоби тільки на АЗС Глибоччини, а ті відповідно сплачуватимуть належні податки в бюджети місцевих населених пунктів.

Нарешті про ту ж поїздку. Десь на півдорозі стався не вельми приємний випадок. В машині на ходу відлетів кардан. Уявляєте, щоб з нами трапилось, якщо б швидкість автобуса становила десь близько100 кілометрів на годину. Слава Богу обійшлось, бо їхали порівняно повільно і ніхто не постраждав. Зрозуміло, опісля мав серйозну розмову з власником траспортного засобу.

Микола Шапка:

— Ви тривалий час вели туристичний бізнес. До того ж, не без успіху. Що можете сказати про те, аби й Глибоччина загалом належним чином проявила себе в цій галузі, отримувала від неї солідний зиск.

Георгій Придій:

— Із туризмом у мене дійсно багато пов’язане. Можна сказати, що й сам об’їздив ледь не півсвіту. Щодо нашого краю, то він, безперечно, володіє належним духовним скарбом, пам’ятками історії та культури, рекреаційними зонами. Як на мене, просто гріх все це не використовувати в наповненні бюджету району від туризму. Дещо почав реалізовувати зі своїх задумів, але щодо повного зрушення справи треба ще не мало зробити. Отож, рукави закочені.

Василь Гейніш:

— Із Вашого дозволу я задам одразу три короткі запитання. Перше: на недавній прес-конференції генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкоі повідомив, що на Буковину готується приїзд угорської делегації підприємців. Що могли б запропонувати їм, аби вони вклали свої інвестиції у розвиток економіки району? Друге: відомо з реформуванням органів місцевого самоврядування будуть ліквідовані державні адміністрації. Якщо так станеться, Вас може привабити посада префекта в районі? Третє: Глибоччина підмітила, що Ви їздите на роботу з Чагра, де мешкаєте, на власному джипі, а не на службовій автівці. Це принциповий вибір, чи вимушена умова?

Георгій Придій:

— Мені вже вдалось об’їхати ряд об’єктів промисловості та агропрому, котрі простоюють без діла, що є дуже прикрим фактом. Отож, угорцям я б неодмінно запрпонував найперше вкласти свої інвестиції у відновлення роботи крохмального заводу в Черепківцях та колишнього бройлерного цеху в Просіці. Від цього б була обопільна вигода.

Із приводу другого запитання скажу теж коротко — посада префекта в районі, мабуть, також мене привабила б.

А щодо третього, то вважаю доцільніше використовувати власний позашляховик, тому що він економніший (7 літрів дизпального на 100 кілометрів) і надійніший від службових „Жигулів” (10 літрів бензину на 100 км). Той старенький „Жигульчик” час від часу у справах РДА таки використовують інші посадовці.

Ще додам: коли мене хтось зупиняє по дорозі на роботу і просить підвезти обов’язково підбираю. Переважно, люди ще не знають хто їде за кермом, а тому охоче діляться різною інформацією. Скажімо, два молоді хлопці добирались в одне село, де працюють в барі. З’ясувалось, що той приватний заклад з більярдом функціонує майже цілодобово. Власник отримує гарний прибуток, але податки належним чином не поспішає платити. До того ж, хлопці маючи добрий заробіток у барі, не відмовлялись і від допомоги з боку держцентру зайнятості. Ось так. Довелось і тут зробити відповідні висновки.

На завершення доповнимо, що у зустрічі з редакційним колективом взяли також участь Віталій Гуменний — перший заступник голови РДА та Валентина Бехверхня — керівник апарату РДА.

Дещо про бюджети, економіку, соціальний захист населення, культуру і спорт

* У цілому по доходах загального та спеціального фондів за квітень-червень 2015 року до місцевих бюджетів при плані затвердженого розпису місцевими радами  з урахуванням змін 8204,4 тис.грн., фактично надійшло 14659,6 тис.грн., що складає 178,7 відсотка. До відповідного періоду минулого року надійшло доходів більше на  6140,3 тис.грн., або темп приросту склав 172,1 відсоток.

Всі 26 місцевих бюджетів району завдання загального фонду  за квітень-червень 2015 року затвердженого розпису місцевими радами виконали.

За І півріччя перевиконання місцевого бюджету становить 11,738 млн.грн.

* Щодо сільського господарства то:

- збільшено площі орендованих земель сільськогосподарськими підприємствами–орендарями на 800 га;

- збільшено площі посіву сільськогосподарських культур порівняно з минулим роком на 430 га;

- створено та зареєстровано фермерське господарство «ВІЗ-2015» (с.Коровія) з вирощування сільськогосподарських культур;

- створено фермерське господарство «РУНО-ПК» (с. Коровія) з вирощування та розведення овець;

- у с. Червона Діброва засновано ПП «Науковий дослідний виробничій центр інноваційних технологій «Екоорганік» з вирощування та реалізації саджанців грецького горіху;

-  ТзОВ «Генетік Інвест» залучено власних інвестицій на суму 38 млн.грн. для проведення реконструкції та будівництва тваринницьких приміщень для вирощування та утримання свиней;

- фермерським господарством «Серет» завершено будівництво зерноочисного комплексу для сушіння та чищення зерна потужністю 25 тон/год. за рахунок власних інвестиції на суму 0,5 млн. грн.

- розпочато будівництво зерноочисного комплексу в ПП «Купа Бюлд+».

* У галузі економіки для залучення інвестицій та започаткування бізнесу у районі розроблені інвестиційні анкети–проекти, щодо вільних приміщень району, які пропонуються для потенційних інвесторів. Анкети розроблено двома мовами – українською та румунською. В анкетах вказано функціональне призначення земельної ділянки, транспортне сполучення земельних ділянок та вільних приміщень із обласним та районним центрами, залізницею, аеропортом та міжнародною трасою. До анкет підготовлено презентаційні матеріали з фотографіями та через супутникове зображення «Googl maps».

Підготовлено та подано до переліку інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися на території Чернівецької області за бюджетною програмою «Державний фонд регіонального розвитку» у 2015 році, продовження  реалізації проектів «Будівництво школи в с. Йорданешти». Проект буде реалізовуватися протягом 3-х років, по 7,7 млн.грн. щороку. Вказаний проект є об’єктом незавершеного будівництва соціальної сфери, управління капітального будівництва обласної державної адміністрації виступає замовником. Будівництво було призупинено в зв’язку з відсутністю фінансування.

Також до вказаного переліку об’єктів, які будуть фінансуватися у 2016 році подано об’єкт  незавершеного будівництва соціальної сфери «Будівництво лікарської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини в с.Грушівка Глибоцького району». Реалізацію об’єкту було  розпочато у 2013 році.

Завершення реалізації проекту «Добудова приміщення ДНЗ «Веселка» с.Валя-Кузьмин Глибоцького району», що розпочато у 2011 році також планується здійснювати за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2016 році.

 До переліку об’єктів, що фінансуватимуться за рахунок коштів бюджетної програми «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» у 2015 році, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», включено  будівництво школи в с. Чагор Глибоцького району на виділення коштів за рахунок вказаної бюджетної програми у сумі 10,0 млн. грн.

* Нині в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації зареєстровано 2672 звернень громадян за призначенням житлової субсидії, з яких призначено 2071, станом на 01.07.2015 року в опрацюванні знаходиться 573 звернення. По призначенню особових справах нараховано – 1590800,10 грн., профінансовано – 1133557,63 грн., заборгованість станом на 01.07.2015 року складає – 527798,66 грн..

За період з 01.04.2015 р. по 30.06.2015 р. проводилась виплата всіх видів соціальних допомог на загальну суму – 34,384 млн.грн. Зокрема, відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", що спрямований на реалізацію конституційних гарантій права громадян на соціальний захист - забезпечення рівня життя не нижчого від прожиткового мінімуму, шляхом надання грошової допомоги найменш соціально-захищеним сім'ям, протягом 3187 одержувачам вищезазначеної допомоги виплачено допомоги на суму 15351,9 тис.грн. 

Згідно до Закону України “Про державну  допомогу сім'ям з дітьми ”, до управління праці та соціального захисту населення звернулися за:

1. допомогою у зв'язку з вагітністю та пологами – 150 звернень, виплачено 200,0  тис. грн.;

2. одноразовою допомога при народженні дитини — 9521 звернень, виплачено 13903,5 тис. грн.;

3. допомогою по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку —     1323 звернень, виплачено 170,5 тис. грн;

4. допомогою на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням — 74 звернень, виплачено 264,1 тис. грн.;

5. допомогою на дітей одинокої матері – 1876 звернень 1027,4 тис. Грн.

Згідно Закону України "Про психіатричну допомогу" надається щомісячна грошова допомога малозабезпеченій сім'ї, що проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії, медичного закладу потребує стороннього догляду. Протягом 100 днів звернулось 267 осіб з цього приводу, виплачено грошову допомогу на суму 458,7 тис. грн.

Згідно Закон України " Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства І та ІІ групи, непрацюючі інваліди з дитинства ІІІ групи, а також діти-інваліди віком до 18 років.  Звернулись за допомогою — 2099 осіб, виплатили 2713,8 тис. грн.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо впровадження енергозберігаючих технологій, що дасть можливість не тільки утеплити будинки, але й зменшити використання природного газу та електроенергії, а також зекономити кошти на оплату житлово-комунальних послуг.

* Як їде ремонт доріг та розвиток інфраструктури

Спільними зусиллями районної влади та органами місцевого самоврядування відремонтовано дороги загального користування державного та місцевого значення за напрямками Тереблече-Горбівці (протяжність 5,4 км),  Черепківці-Слобідка (5,5 км), Тарашани-Привороки (4,2 км), Тарашани-Глибока (6,8 км), Опришени-Йорданешти (17 км). Загальна сума —  близько 540 тис.грн.

Проведено грейдерування доріг загального користування державного та місцевого значення протяжністю 72 км, на суму 45,7 тис.грн. Розпочато ремонтні роботи доріг у селах Чагор, Купка, Привороки, а також мосту в с. Червона Діброва.

Проведено грейдерування та ямковий ремонт доріг комунального значення протяжністю 107 км, орієнтовно на 328 тис.грн.

* На теренах освітивпродовж навчального року управління освіти безкоштовно харчувало 46 учнів, батьки яких є учасниками АТО, а 29 червня розпочав роботу  наметовий табір „Райдуга” на базі Глибоцького ЦТКСЕУМ, в якому відпочивають 123 вихованців центру туризму та 11 дітей з Донецької області.

За кошти управління освіти 35 дітей пільгових категорій направлено на оздоровлення у стаціонарний табір «Вогник Буковини». У червні 2015 року 94 дітей оздоровлюються у таборах « Буковинка» та  «Лунка».

До початку нового 2015/2016 навчального року забезпечено функціонування наступної мережі навчальних закладів району: загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів – 18, І-ІІ ступенів – 5, І ступеня – 2, ліцеїв –  3, НВК – 11, (І-ІІІ ст. – 5; І-ІІ ст. –4; І ст. – 2), позашкільних навчальних закладів– 3, дошкільних  – 22.

У 11 класах відбулася ДПА з трьох предметів : української мови ( у формі ЗНО 24 квітня), історії України або математики та предмету за вибором учнів. Всього атестати про загальну середню освіту отримало 653  випускників, з них  нагороджено золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» 8 учнів, срібною медаллю « За досягнення у навчанні» — 20 учнів.

ДПА в 9-х класах відбулася з трьох предметів : української мови, математики  та предмету за вибором закладу. Свідоцтво з відзнакою отримали 94 випускники базової школи з 877.

* У галузі культури і спорту на високому рівні організовано в районі заходи до Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги, Дня матері, Дня вишиванки, Міжнародного дня захисту дітей, Дня Конституції України, Дня молоді та Дня селища Глибока.

До 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі відвідали ветеранів Великої вітчизняної війни та сім’ї військовослужбовців загиблих в зоні АТО, яким було вручено квіти та цінні подарунки. Також 8 травня у Глибоцькій ЗОШ урочисто відкрито меморіальну дошку загиблому герою Костянтину Лук’янюку та 9 травня — у Горбівецькій ЗОШ Іллі Василашу.

Районний будинок творчості та дозвілля започаткував новий захід — «Свято патріотичної пісні», який відбувся в День Перемоги.

З нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей відбувся концерт, який підготували педагоги та вихованці Глибоцького РКБТД та Глибоцького будинку творчості та юнацтва. А також вручено цінні подарунки сім’ям з дітьми, які переселились зі Сходу України у селах Кам’янка (7 дітей) та Карапчів (13 дітей).

Проведено районний фестиваль «На крилах надій»  для людей з обмеженими можливостями та перший районний фестиваль народної хореографії ім. Георгія Нагірного "У ритмі танцю" (смт. Глибока).

Протягом квітня-липня відділ у справах молоді та спорту Глибоцької РДА провів ряд заходів, спрямованих на утвердження та реалізацію молодіжної політики:

- За сприяння та всебічної підтримки голови РДА проведено акцію «Серце до серця» на підтримку дитячого реанімаційного відділення області, в результаті якої зібрано понад 31 тис.грн. Глибоцький район став одним із лідерів по збору коштів в Чернівецькій області.

- Розвиток волонтерського руху серед молоді району – 60 волонтерів із загальноосвітніх навчальних закладів взяли участь у тематичній конференції підсумків акції;

- Розвиток патріотичного виховання молоді району: молодіжна хода до Дня памяті та примирення, День вишиванки – пізнавально-розважалний вечір. На День матері відвідали пологовий будинок та привітали породіль цінними подарунками на 1500 грн. За сприяння та підтримки народного депутата України Григорія Тіміша, голови Глибоцької райдержадміністрації Георгія Придія, голови районної ради Григорія Ванзуряка організували концерт до Дня молоді.

- За кошти відділу придбано подарунки сім’ям загиблих учасників АТО та пораненим в АТО до Дня перемоги.

* Допомога учасникам АТО та переселенцям

За сприяння районної державної адміністрації забезпечено дровами чи пиломатеріалами 106 сімей військовослужбовців. Одноразова матеріальна допомога військовослужбовцям-учасникам АТО на Сході України виплачена у сумі 459,494 тис. грн. та двом особам переселенцям — по 5 тис.грн.

На території нашого району перебувають 96 переселенців.

Працівниками агропромислового комплексу району надано допомогу учасникам АТО на суму 111, 8 тис.грн., із них: ТзОВ «Кам´янка Аграр» - 32,0 тис.грн , фермерське господарство «Еко- м'ясо НІК» - 12, 8 тис.грн..,  фермерське господарство «Колос» - 7, 5 тис.грн.,  фермерське господарство «Дубрава» - 4,0 тис.грн.,  фермерське господарство «Серет» -  1,0 тис.грн.,  фермерське господарство «Край - ДВ» - 1,0 тис.грн.

До благодійних акцій активно долучилися освітяни району. Кожним вчителем, працівником школи було здано 1% від заробітної плати на акцію «Авто для АТО». Всього зібрали 32 530 грн., на які придбали автомобіль для потреб учасників АТО та запчастини для іншого автомобіля.

У 2014/2015 н.р. за кошти освітян та учнів управлінням освіти було закуплено:

- 30 пар гумових, утеплених чобіт на суму 3 000 грн.;

- наповнено 16 новорічних шапочок солодощами, шкарпетками, рукавицями, засобами гігієни та ліками, на суму 1970 грн.;

- 10 ящиків домашньої випічки на суму 1800 грн.;

- надано кошти учасникам АТО, пораненому солдату з Глибоки.

Матеріали розмови підготували до друку Георій СЕМЕНЮК та Василь ГЕЙНІШ.

Фото Петра Митранюка.

1