Георгій Галиць ознайомив журналістів з владним проектом звернення крайового парламенту з приводу євроінтеграції

Георгій Галиць ознайомив журналістів з владним проектом звернення крайового парламенту з приводу євроінтеграції

26.11.2013, 21:48

Після завершення засідання погоджувальної ради керівників фракцій Чернівецької обласної ради, на якому йшлося про проведення позачергової сесії крайового парламенту, перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць ознайомив журналістів з проектом внесеного ним компромісного звернення, яке запропоновано прийняти на сесії обласної ради.

Проект

Звернення депутатів Чернівецької обласної ради
YІ скликання

Ми, депутати Чернівецької обласної радиYІ скликання, розділяючи головні тези щодо європейської інтеграції, викладені у зверненні Президента України Віктора Януковича до українського народу від 25 листопада 2013 року, та враховуючи позицію буковинської громади, висловлену під час Буковинського віча 3 листопада 2013 року, закликаємо усі політичні сили, Парламент та Уряд нашої держави консолідуватися довкола позиції Президента України щодо реалізації «мрії про Україну рівних можливостей, про європейську Україну та розуміння того, що ніхто не зіштовхне нас з праведної дороги, яка веде до цієї мрії».

Ми звертаємося до буковинської громади із закликом застерегти політичні сили краю від спроб використати європейські прагнення переважної більшості жителів області задля отримання політичних дивідендів, департизувати всі акції буковинців з приводу євроінтеграції, підтримати зусилля Президента України щодо знаходження такого варіанта підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, який враховував би політичну волю буковинців жити в Європі і бути в сім’ї європейських народів, проголошену на народному вічі Буковини 3 листопада 2013 року.

Сподіваємося на розуміння та підтримку!

Прийнято
на позачерговій сесії Чернівецької обласної ради
 28 листопада 2013 року

Проект звернення від опозиції:

Тим часом облради Тернопільщини та Івано-Франківщини вже ухвалили звернення на підтримку євроінтеграції
 
26 листопада відбулися сесії Івано-Франківської та Тернопільської обласних рад, які підтримали звернення до президента України Віктора Януковича та ЄС, прийняте так званим «Народним віче» в неділю у Києві. Прикарпатські депутати окремо звернулися до посла ЄС в Україні, а от тернопільські ідею звернення до посла РФ не підтримали.

Під час сесії Івано-Франківської обласної ради 67 депутатів підтримали Резолюцію національного Віче «За європейську Україну».

Зокрема у резолюції йдеться про вимогу відставки уряду Миколи Азарова за прийняття рішення щодо призупинення підготовки до асоціації. Крім того, облрада вимагає скликати позачергове засідання парламенту на 27 листопада з тим, щоб прийняти необхідні євроінтеграційні закони.

Також депутати вимагають від Президента України скасувати рішення Уряду, припинити політичні репресії та випустити Юлію Тимошенко, відновити курс на євроінтеграцію та підписати угоду про асоціацію у Вільнюсі. Облрада також вирішила звернутися до усіх керівників країн-членів ЄС з проханням не закривати двері до ЄС перед Україною.

Крім того, депутати облради прийняли звернення до Європейського Парламенту, Ради Європи, Європейської комісії та посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського.

Обранці просять європейські держави про підтримку, захист та визнання того, що не підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом стане не тільки поразкою для українців, але й непоправною шкодою для всієї демократичної спільноти.

Звернення Івано-Франківської облради до Європарламенту, Ради Європи, Єврокомісії та посла ЄС в Україні Яна Томбінського.

Особливо розчулює останній абзац звернення із подяками євро чиновникам: «Від імені мешканців Прикарпаття висловлюємо подяку Європейському Парламенту та його Президентові пану Шульцу, Місії Європарламенту в особі Пета Кокса та Александра Квасьневського, Високому представникові ЄС із закордонних справ і без пекової політики пані Кетрін Ештон, Послу Європейського Союзу в Україні пану Янук Томбінському, усім європейським дипломатам за великі зусилля, згорблені у справі входження України до Європейського Союзу».

Тернопільська обласна рада також прийняла звернення про суспільно-політичну ситуацію в Тернопільській області та підтримала звернення до Президента України Віктора Януковича, яке прийняло Народне віче в неділю на майдані у Києві. Рішення прийнято 64 голосами. В сесійній залі Тернопільської обласної ради було встановлено прапор Євросоюзу. При цьому на щоглі перед облрадою, всупереч рішенням судів, досі вивішено червоно-чорний прапор.

Цікаво, що посеред обговорення фракція Партії регіонів взяла перерву для того, щоб порадитися, і активно обговорювала дане питання з заступником голови ОДА Юрієм Желіховським.

Місцева організація Партії регіонів запропонувала звернення до надзвичайного уповноваженого посла РФ Михайла Зурабова про негативне ставлення до економічних важелів впливу на процес Євроінтеграції громади Тернопільщини. Однак воно не було включене у порядок денний, оскільки набрало всього 29 голосів.

Львівська облрада теж прийняла звернення на підтримку євроінтеграції
 

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Президента України з вимогою підписати угоду про асоціацію і звільнити Миколу Азарова з посади прем’єр-міністра.

Таке звернення депутати прийняли у вівторок, 26 листопада, на сесійному засіданні. За нього проголосували 69 депутатів.

У зверненні йдеться, зокрема, про те, що саміт у Вільнюсі фактично окреслить східний кордон Європи і визначатиме геополітичну ситуацію континенту на багато років уперед. Далі у зверненні наголошується на важливості поглиблення відносин між Украйною та ЄС і про роль у цьому процесі Львівщини.

«Львівщина, межуючи з країнами європейської спільноти упродовж багатьох років міжрегіонального транскордонного співробітництва, на практиці здійснює реальні кроки в напрямку європейської інтеграції. Як уповноважені представники органів місцевого самоврядування західної області України ми, депутати Львівської обласної ради, засвідчуємо переваги тісної ділової співпраці з сусідніми державами щодо вирішення важливих питань у різних сферах суспільного життя з метою поступового наближення його до рівня європейських стандартів», – йдеться у документі.

Окрім того, у зверненні депутати критикують ідеологів зриву підписання угоди.

«Влада розуміє, що угода про асоціацію – це початок втілення в Україні європейських стандартів, із запровадженням яких уже не вдасться безсоромно тягнути гроші з державного бюджету», – зазначили депутати.

Відтак, депутати закликали Президента України підписати угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі та відправити у відставку Миколу Азаров та його Кабмін.

Також вони звернулися до країн Євросоюзу з проханням підписати і ратифікувати угоду, а до місцевих рад України – з проханням про підтримку євроінтеграційного вибору України.

Під час сесійного засідання на вулиці Винниченка перед будівлею облради проводили акцію декілька сотень активістів під прапорами України, ЄС і червоно–чорними стягами, які також вимагали відставки уряду Азарова і продовження євроінтеграційного курсу.

Зазначимо також, що депутати з фракцій НРУ прийшли на засідання у синіх светрах з тризубом, обведеним колом золотих зірок і з надписом «За ЄС!».

Як відомо, Чернівецька обларада наразі не поспішає звертатися до Президента та шукає правильні слова, щоб не образити гаранта Конституції.

Сайт Місто Ч за матеріалами Firtka, Zaxid.net та Zz.te.ua.

1