Георгій Боднараш: Митні маніпуляції

Георгій Боднараш: Митні маніпуляції

30.03.2016, 16:36

Керівники Чернівецької митниці оголосили полювання за нібито порушниками та накладають на них мільйонні штрафи, а про те, що програють громадянам суди - мовчать

Особа, що ввезла в Україну автівку, зареєстровану в Румунії, і пред’явила при цьому паспорт громадянина Румунії, виграла суд у митниці, яка на свій розсуд видала постанову про притягнення особи до відповідальності.

Останнім часом складається небезпідставне враження, що керівництво місцевої митниці переймається виключно політичними питаннями, а не виконанням своїх прямих обов’язків – поповненням державного бюджету.

Спочатку вони ініціювали «полювання на відьом», намагаючись з’ясувати, хто з місцевих мешканців має подвійне громадянство. При цьому навіть почали безпідставно звинувачувати в наявності румунського паспорту окремих депутатів обласної ради. Коли ця оборудка зазнала краху, вирішили відігратися на пересічних людях.

Буквально на одній з останніх сесій Чернівецької обласної ради депутат від прем’єрської партії, а за сумісництвом керівник митниці Микола Салагор з трибуни фактично дав зрозуміти, що порушувати митне законодавство можна безкарно. Без жодного стягнення до бюджету.

«Позиція митниці наступна, і моя як начальника митниці, - заявив п. Салагор з трибуни облради. - Я категорично не проти того, щоб, наприклад, проста людина, вуйко Іван, пішла отримала румунське громадянство, пішов плитку ставити десь там в Париж чи в Лондон, заробив гроші, привіз їх додому і все нормально, так? Тут питань немає взагалі. І взагалі ми до громадянства маємо дуже опосередковане відношення, як державний орган…» (цитата дослівна, ретрансльована численними ЗМІ, присутніми на сесії).

«Інше питання – це коли використовуючи паспорт іноземної держави, ввозяться на територію України автомобілі класу «люкс» в першу чергу, - продовжив керівник митниці, вдаючись до сумнівного рівня гумору, принизливо переінакшуючи назви іномарок на начебто манер однієї з буковинських нацменшин. - Без сплати податків, використовуючи Стамбульську конвенцію. Тобто громадянин-нерезидент, використовуючи цю конвенцію, має право завезти автомобіль без сплати податків до Державного бюджету України терміном на 1 рік».

Спіч головного митника краю був настільки ж суперечливий, наскільки й сумбурний. У ньому лунало й «Закон є закон. Він дурний – його треба виконувати. І все», і тут же допускався поділ громадян на «касти»: так званих «простих людей», «вуйків Іванів», яким пан митник з барського плеча дозволяє порушувати закон, і «депутатів», яким це категорично зась. В одній промові – і жаль за обдуреною державою і втраченими для бюджету «міліонами», і дозвіл «простим людям» ці «міліони» й далі до бюджету недодавати. Одним абзацом – посилання на Стамбульську конвенцію, яка дозволяє завозити автівку з іноземною реєстрацією громадянином-нерезидентом, і тут же глибоке засудження цього дозволу, аж до позивання до суду...

Через ці невідповідності і алогізми, на практиці виглядає, що місцева митниця більше переймається боротьбою з людьми, які митні правила абсолютно не порушують. Тобто з одного боку ця структура спонукає одних порушувати закон, а з тими, хто його дотримується, намагається боротися – штрафами та адмінстягненнями.

Та закон – то таки закон, доведено рішенням Першотравневого у м. Чернівцях районного суду щодо справи фізичної особи-нерезидента проти Чернівецької митниці. Фабула справи надзвичайно проста: громадянин Румунії приїхав в Україну на власній автівці. На кордоні пред’явив відповідний паспорт, але замість того, щоб побажати щасливої дороги, наші митники чомусь вирішили покарати його чималим штрафом.

Як йдеться у рішенні Першотравневого районного суду (витяг з Єдиного державного реєстру судових рішень), торік у грудні заступник начальника Чернівецької митниці ДФС Жижиян І. виніс постанову у справі про порушення митних правил. Цією постановою фактично визнано винним людину у нібито вчиненні порушення митних правил.

За це передбачено адміністративне стягнення розміром майже 800 тисяч гривень! Або 300 відсотків несплаченої суми митних платежів. Щоправда, суд зрозумів усю абсурдність звинувачення та накладання такого неймовірного штрафу.

Відтак адміністративний позов громадянина було задоволено. Він визнав протиправною та скасував постанову у справі про порушення митних правил №1508/40802/150802/15 від 25 грудня 2015 року про притягнення до відповідальності.

Як кажуть експерти, це повний абсурд. Митниця та її керівництво мало б перейматися неухильним дотримання законодавства України, а не діяти на свій розсуд.

Відомо, який гамір не так давно було піднято з приводу нібито порушення митних правил окремими мешканцями нашої області. Очевидно, до цього числа потрапляє і фігурант нашого матеріалу, який не погодився із постановою посадової особи Чернівецької митниці ДФС про накладення на нього адміністративного стягнення, оскаржив відповідну постанову до адміністративного суду.

Складається враження, що керівництво Чернівецької митниці ДФС України, очолюване паном М.Салагором, у гонитві за сенсаціями, або виконуючи чиєсь замовлення, безпідставно притягує людей до адміністративної відповідальності, завдаючи їм матеріальної та моральної шкоди. Може бути й інша причина – наприклад, недбалість і вседозволеність керівників митниці. І те й інше недопустимо у правовій державі, якою є Україна відповідно до статті 1 Конституції України.

Хочеться керівникам Чернівецької митниці нагадати і статтю 3 Основного Закону України: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави».

Оскільки митниця є органом державної влади, то видається, що як мінімум керівник Чернівецької митниці мав би вибачитись за неправомірне застосування до нього адміністративного стягнення. Це б засвідчило цивілізованість наших державних структур. Ідемо ж бо в цивілізовану Європу.

Георгій Боднараш, журналіст

1


КОМЕНТАРІ (13)

Я не знаю, хто такий цей Г.Боднараш, але замовник цієї статті Іон Мунтян. Він спеціально "продукує" такі і подібні "статєйки" з тим, щоб "заводити у блуд" громадськість Буковини.Всі добре знають, як його (мунтянова) Альона в 2015р.без сплати мита, як громадянка Румунії, завезла "крутий" Мерседес в Україну, а потім, злякавшись відповідальності, таємно його вивезла назад В Румунію за хабар назад, але вже через Закарпаття. Пане Мунтян, все одно відповідати прийдеться!!!

avatar

Юрій

30 березня 2016 13:58

Я не знаю, хто такий цей Г.Боднараш, але митницю посадив в калюжу. І головне, що об'єктивними фактами.

avatar

Микола

30 березня 2016 14:31

#янезнаюхтотакийбоднараш, але Салагор та Скорейко уже за**ли своїми викриттями й листами. Один безробітний алкаголік, інший - алкаголік, який постійно лікується. Зарплату отримує і той, і інший. Один від Бурбака, інший від Слона.

avatar

читач

30 березня 2016 14:47

бандарашка з румунским паспортом не відає що треба платити податки? ГАНЬБА бандарашці!

avatar

Макс

30 березня 2016 15:04

кавалок рішеня першої інстанції

і що?

шо в Україні нема вещих судів за первій

водити в обман людей гріх а не платит податки крімінал а цей Бандараш гражданін Румунії

дена цего сепаратіста  СБУ прокупатура міліція????

 

avatar

цуд

30 березня 2016 15:06

Садгірський суд вже відзначився тим, що випустив на волю колишнього директора ринку Ринжука. Чим далі в ліс тим більше дров.

Суд неправильно визначив термін поняття нерезидент, посилаючись на приписку авто за кордоном. Резидентами України вважається громадяни інших держав навіть ті, які мають приписане авто за кордном.  Для того щоб бути резидентом України і сплачувати податки та митні платежі на користь України необхідно прожити на території Ураїни пів року плюс один день. Цей факт і повинні були довести митники у суді,  керуючись базою даних про перетин кордону, а  не шукати додаткових доказі в СБУ та в ЖЕКу. 

avatar

Друм БУН

30 березня 2016 20:55

Добрый вечер ! Сегодня наблюдал такую картину, на КПП "Порубное" гражданин Румынии с пропиской в Румынии , на протяжении семи лет пересекал границу без проблем, сегодня таможенник Александр по устному распоряжению Салогора поставил человеку транзит 5 дней как "резиденту" на основание того что , у него в паспорте румынском написано что он родился в UKR . Самоуправство данного чиновника Салогора  должно быть наказано, должна быть проверка откуда у чиновника такие доходы, очистить власть от старой " Плесени" спасибо за внимании.

avatar

Гриша

30 березня 2016 21:25

Caлaгоp - це хам і дегенерат! Це його передсмертні конвульсії перед звільненням з роботи! Мало йому Сідляр пику натовк! Мало!!!

avatar

Iaн

30 березня 2016 22:15

Taur salahr! taur1

avatar

Art

30 березня 2016 22:35

Bodnaras, sa ne conduca la revolta! Suntem cu tine!

avatar

Allo

30 березня 2016 22:39

Якщо автор так "вдало" апелює аргументами, то ж чому не вивчити увесь перелік судових рішень з Єдиного державного реєстру?

Цікаво, як прокоментують таке рішення суду?...

На мою думку, обєктивність статті "на лице"!

http://reyestr.court.gov.ua/Review/56475483

avatar

Пересічний громадянин

31 березня 2016 12:26

Єсті пула ла продаж

avatar

римунам

31 березня 2016 14:28

Я давно кажу: Салагор - долбойоб!

avatar

митник

01 квітня 2016 21:56