Геннадий Москаль: «Парниша, ты выбирай выражения!»

Геннадий Москаль: «Парниша, ты выбирай выражения!»

14.05.2013, 04:12

Для «Батькивщины» парламентские войны начались еще вчера. Вечером фракция объединенной оппозиции (ОО) собралась на свое заседание, скандальность которого еще накануне проанонсировал №2 в списке «Батькивщины» Анатолий Гриценко: «Будем принимать решение о скрытых тушках, которые формально считаются членами фракции, но ее решений не выполняют, голосуют вместе с властью. Надеюсь, разговор будет искренним и принципиальным, а кадровые решения — ответственными и справедливыми». Хотя Гриценко фамилий не назвал, они уже назывались раньше: речь идет о семи батькивщиновцах, не голосовавших в апреле за отставку Николая Азарова. 

Как стало известно «Сегодня» от источника во фракции, вопрос об исключении «семерки» на заседании действительно стоял, и разговор на самом деле оказался искренним и принципиальным. Так, по словам источника, один из «штрафников» — Андрей Павелко — предупредил, что «даст по морде» тем, кто будет выступать против него. В ответ Геннадий Москаль якобы крикнул: «Парниша, ты выбирай выражения!». Итогом «дружеской» и плодотворной дискуссии стало решение вынести всем семерым отступникам предупреждение. Исключение из фракции оставили на случай новых нарушений.

Сам Гриценко на своїй сторінці у ФБ так прокоментував події на засіданні фракції:

Фракція Батьківщина більшістю голосів оголосила "попередження" депутатам, які 19 квітня не проголосували за відставку Уряду Азарова. Фракція підтримала пропозицію, внесену Яценюком, Турчиновим, Кужель, Кожемякіним...  Іншу пропозицію - виключити цих депутатів з фракції, - внесену Одарченком, Сенченком, Гриценком... голова фракції на голосування не поставив. Хоча вона була озвучена першою...  Тож рішення фракцією прийнято. Дальші коментарі з мого боку недоречні, адже моя позиція Вам відома. Було сьогоднішнє рішення вірним, чи помилковим, час покаже... P.S. Яценюк пізніше, вже під час розгляду іншого питання, все ж поставив на голосування питання про виключення тих депутатів з фракції. Будете сміятися: зробив він це на пропозицію ...каналу Інтер, після підходу до преси. Скоріше для проформи. Результат: "за" - 11 голосів, мій у тому числі.

Вторым вопросом заседания планировалось голосование по единому кандидату в мэры Киева. «Есть информация, что выборы все-таки состоятся в августе, а потому выдвижение кандидата снова становится актуальным, — объяснил источник. — К тому же планируется, что объявление объединенного кандидата от оппозиции будет главной фишкой субботнего митинга (в субботу в Киеве состоится финальная акция «Вставай, Украина!». — Авт.). Что касается кандидата, то в «Батькивщине» по этому поводу консенсус между группами Яценюка и Турчинова — по разным причинам, но оба готовы поддержать Порошенко». Однако до голосования дело не дошло: по словам источника, было объявлено, что «Кличко никак не сложит себе цену», то есть не определится, идти ему в мэры или нет.

Сьогодні на засіданні фракції "Батьківщина" піднімалося питання про підвищення фракційної дисципліни. Про це журналістам повідомив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що всі народні депутати від "Батьківщини" поставили свої особисті підписи під резолюцією недовіри Кабінету Міністрів.

Лідер фракції повідомив, що ті, хто був відсутній під час голосування за відставку уряду, "пояснили причини відсутності".

"Але, незважаючи навіть на наявність цих причин, всім їм винесено попередження, так само, як і звернута увага 22 народних депутатів (які не голосували за декриміналізацію статей, за якими була незаконно засуджена Юлія Тимошенко. – ред.), так, як передбачено положенням фракції "Батьківщина", - сказав Яценюк.

Він підкреслив, що сьогодні на засіданні фракції був проведений детальний аналіз не лише голосування за відставку Кабінету Мністрів України, а й голосування з кожного питання порядку денного, обговорювалася особиста присутність на засіданнях фракції та на пленарних засіданнях Верховної Ради.

"Сім депутатів отримали попередження, 22 депутати отримали персональне звернення щодо підвищення фракційної дисципліни", - повідомив голова фракції "Батьківщина".

"Фракція єдина. План Віктора Януковича не вдався", - додав Яценюк.

1