Геннадій Москаль запросив Марію Матіос і івано-франківський театр показати 'Націю' на Луганщині. Чернівецька 'Солодка Даруся' на черзі?

Геннадій Москаль запросив Марію Матіос і івано-франківський театр показати "Націю" на Луганщині. Чернівецька "Солодка Даруся" на черзі?

13.01.2015, 11:16

На запрошення голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаль відбудеться творчий тур Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка з драмою-реквіємом «Нація» на основі реальних подій за однойменною книгою Марії Матіос.

 Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної державної адміністрації.

 Виступи театру відбудуться за участі автора - української письменниці, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Заслуженого працівника культури України, народного депутата України Марії Матіос.

Нагадаємо, в репертуарі  Чернівецького академічного обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської теж є вистава "Солодка Даруся" за відомим твором нашої землячки Марії Матіос. На головній буковинській сцені вона з успіхом йде вже понад 5 років. 

"Саме в Чернівцях, у березні 2008 року відбулася перша постановка твору лауреата Шевченківської премії Марії Матіос «Солодка Даруся». Прем’єра з великим успіхом пройшла в Чернівцях. З виставою театр побував на фестивалі «Сцена людства - 2008» (м. Черкаси), двічі на гастролях у Львові, а також у Києві, Рівному, Чернігові, Луцьку, де отримувала шквал оплесків та чимало схвальних відгуків. Про це повідомляє офіційний сайт театру. 

Драма на три життя – саме так визначили жанр вистави. Адже події, які привели Дарусю до її трагедії, вплинули не тільки на неї. Це історія про покалічені душі багатьох людей. Дія відбувається на Буковині, середина XX століття. Маленька Даруся за цукерку розповідає радянському офіцеру про те, що батько допоміг упівцям. Ця цукерка стає для неї фатальною. Крізь усе життя Даруся пронесе свій хрест... 

У виставі задіяний майже увесь творчий склад. 

Режисер і автор інсценізації - засл. арт. України Людмила Скрипка" 

1