Газеті „Буковинське віче” — чверть віку

Газеті „Буковинське віче” — чверть віку

04.11.2015, 12:49

Одна з перших буковинських газет демократичного і певною мірою незалежного спрямування — „Буковинське віче” 3 листопада відзначила своє 25-річчя. Уже тоді, у день заснування, часопис декларував життєву правду і журналістську відвертість, хоч і співзасновниками були обласна державна адміністрація та облрада, які згодом відмовились від видання.

Із нагоди ювілею колектив „БВ” привітали колишній головний редактор, а нині начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська, ветеран буковинської журналістики, зокрема Михайло Поляк, Михайло Ревуцький, Василь Джуран, Юхим Гусар, автор цих рядків. У слові-відповіді головний редактор „Буковинського віче” Дан Чевка щиро подякував усім за привітання та добрі побажання, а також співпрацю і вручив подяки ряду позаштатних дописувачів.

Прикро, що з обласної ради — колишнього співзасновника газети, ніхто із чиновників не спромігся прийти і привітати журналістів із ювілеєм часопису.

Василь Гейніш,

заслужений журналіст України

 

Газеті «Буковинське віче» виповнилось 25 років

3 листопада 1990 року побачив світ перший номер газети «Буковинське віче». Вона народилася за вимогою часу, допомагала відроджувати незалежність України, несла слово правди спраглим за нею читачам. Тому й була близька та цікава, і так вже двадцять п’ять років. Читачі незмінно можуть знайти на шпальтах свого улюбленого видання не лише останні новини та події у Чернівцях та області, але й історичні дослідження, матеріали на патріотичну тематику, біографічні замітки й спогади про раніше замовчування правди.

Створенню цієї газети у Чернівцях передувала запекла боротьба і дискусії, викликані ентузіазмом купки патріотів і страхом тодішньої місцевої влади. Однак, завдяки енергійній та ініціативній команді це вдалось.

Першим головним редактором був Віталій Колодій, добре вже знаний в той час літератор не тільки на Буковині.

Пригадує « Я почав з формування колективу редакції. Першим моїм заступником став Василь Бабух, фотограф та добре знаний тоді в області журналіст, та незабутній Тарас Шевчук-тодішній депутат обласної Ради. Потім приєдналась до нашого колективу Олена Чайка вже тоді відома журналістка. Розробили концепцію газети яка виходила на 16 сторінках пі різними рубриками наприклад «Накази виборців», «Полемічні думки», «Сторінки нашої історії», «Людино,  що тебе болить» та багато інших.

Особливо тоді було популярна тематика релігійна так звані «Різдвяні випуски». В подальшому тираж газети становив 10 тисяч на той час це було багато»

В ті переломні часи газета виходила 5 рази на тиждень.

Тут був гарний колектив журналістів. І то треба було працювати, адже газета була великого формату і виходила щоденно.
Нажаль сьогодні газета виходить один раз на тиждень і ледь виживає у цей скрутний час.

Довгий час була незмінним редактором Віра Китайгородська, яка нині начальник управління культури нашої області.

На сьогоднішній день редактор Дан Чевка, який зберігає та приумножує традиції цього видання.

Хочу всіх працівників газети та дописувачів від усієї душі привітати з цим не великим ювілейне.

Творчої вам наснаги та натхнення.

Але найбільша і найщиріша подяка тобі, наш читачу! Бо завдяки твоїй вимогливості ми натхненно працювали, змушені були вдосконалюватись та готувати нові цікаві публікації, які б відповідали твоїм потребам і вимогам часу. Колектив газети обіцяє і надалі робити усе можливе і неможливе для того, щоб ти з гордістю говорив: «Буковинське віче» – це моя газета!

Степан Карачко, член редколегії газети «Буковинське віче»

1