Газ для буковинців може ще більше подорожчати, бо у Вижниці він гірший, ніж у Чернівцях

Газ для буковинців може ще більше подорожчати, бо у Вижниці він гірший, ніж у Чернівцях

09.02.2017, 18:10
Ціну вирахують не за спалені куби, а за енергетичну кількість

Споживачам природного газу варто готуватися до змін в обліку та обрахуванні цього продукту. Уже в квітні в Україні можуть запровадити нову методику обрахунку природного газу. Про це повідомив на брифінгу Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Він зазначив, що обрахунок газу для споживачів за спаленими кубами не справедливий. Адже не всі споживачі отримують газ однакової енергетичної цінності. Це підтвердила експертиза, яку провели минулого тижня на ГРП у Чернівцях та селі Черешенька на Вижниччині.

Нагадаємо, 6 лютого фахівці ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» відібрали зразки природного газу у присутності журналістів. Як пояснили у «Чернівцігазі» зробили такий рейд, адже буковинці часто нарікають на якість. Аби розвіяти ці сумніви замовили незалежну експертизу. Ще один показник, який перевіряли – калорійність газу. В результаті виявили, що у Чернівцях коефіцієнт корисної дії блакитного палива вищий, ніж у Черешеньці. А це значить, що при однакових умовах і обладнанні в місті закип’ятити воду можна швидше, використавши меншу кількість газу. 

Віктор Горда: «На 20 ГРП теплота згорання природного газу становить 34,37 мегаджоулів, 8209 кілокалорій і 9,5 кіловат годин. На іншому ГРП в селі Черешенька Вижницького району ці показники відповідно складають 33,23 мегаджоулів, 7936 кілокалорій та 9,2 кіловат-годин. В різних одиницях вимірювання. Про що це свідчить? Про те, що один і другий зразок абсолютно вкладаються в ДСТУ».

Водночас газовики переконують, справедливим буде, коли споживачі платитимуть не за кубічні метри, а кілоджоулі. 

– Споживачі мають платити за енергетичні одиниці газу, а не за об’єм, який проходить через лічильник, - зауважив В. Горда. - Саме цей пункт записаний в третьому енергопакеті, який ми маємо виконувати і Україна взяла на себе ці зобов’язання.

Наразі НКРЕ звернула увагу на те, що газ на ГРП різний, адже це залежить від місця видобутку, джерела надходження та інших факторів.

–  21 січня НКРЕ ухвалила перші законодавчі акти, які рухають нас до правильного споживання і обрахунку природного газу, - зазначив В. Горда. – Були прописані такі пункти: НРКРЕ змушує «Укртрансгаз» оприлюднювати на сайті теплоту згорання природного газу. Всі споживачі зможуть спостерігати за якістю газу, за енергетичним наповненням продукту, який споживає.

Другий пункт: «Укртрансгаз» зобов’язаний подати інформацію про шляхи надходження газу з різних джерел. Третій: інформація буде оприлюднена на сайті газопостачальної компанії. Наші споживачі побачать, яка теплота згорання газу, чи відрізняється вона від сусідського тощо. Всі дані будуть в рахунку, який вже скоро буде отримувати кожний наш абонент.

Наступний крок - це перехід на облік і обрахунок газу саме в енергетичних одиницях, а не в кубах. Тобто, споживачі платитимуть не за обсяги газу, а за результат, який буде спалювати. Газопостачальні компанії будуть вираховувати вартість газу для конкретного абонента. Тобто, ціну на газ або збільшуватимуть, або зменшать.

Джерело: https://pogliad.ua/ та https://bukovyna.tv/

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Myhajlo Tokarjuk

10 лютого 2017 09:50