Жителям Стерче, звідки родом діди Івана Мунтяна і де він відкривав міст, вже не потрібно буде їздити до Глибоки, аби отримати первинну медичну допомогу

Жителям Стерче, звідки родом діди Івана Мунтяна і де він відкривав міст, вже не потрібно буде їздити до Глибоки, аби отримати первинну медичну допомогу

09.07.2018, 20:41

На запрошення Стерченського сільського голови Наталії Будей голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян долучився до направду знаменної події: довгоочікуваного відкриття сучасної лікарської амбулаторії, будівництво якої було розпочате ще за попередньої демократичної влади у 2010 році.

- Пам’ятаю, що приблизно тоді ж відкривав тут міст, збудований за всіма європейськими стандартами замість зруйнованого повінню, - поділився враженнями від участі у заході голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. -  Зі зміною влади та за браком коштів будівництво було призупинено. Відновили його лише у 2015 році. За останніх три роки спільними зусиллями залучили необхідні кошти та завершили будівництво.

- Вітаючи громаду села зі святом, подякував усім, хто зробив свій внесок у будівництво амбулаторії, адже відтепер жителям Стерче не потрібно буде їздити до Глибоки, аби отримати первинну медичну допомогу чи пройти обстеження. Наталію Будей і тих, хто найбільше долучився до будівництва амбулаторії, відзначив Почесними грамотами та годинниками обласної ради. Побажав усім щастя, миру, добра та Божої ласки.

- Оглянувши приміщення новозбудованого медзакладу, можу із впевненістю сказати, що будівельно-оздоблювальні роботи виконані дійсно на совість, умови для пацієнтів створені одні з найкращих в області. До всього тут є дитяча кімната та сучасний стоматологічний кабінет. 

- Поспілкувався з місцевими жителями, які прийшли на відкриття амбулаторії. Під час розмови з’ясувалося, що разом з усіма прийшла й Марія Мірчівна Хмельницька, яка у травні цього року віддала нирку своїй доньці. У дівчини важка хронічна хвороба нирок. Операцію зробили в інституті імені Шалімова. Нині донька пані Марії проходить дороговартісний курс післяопераційної реабілітації. Пообіцяв, що обласна рада не залишиться осторонь. До речі, зі Стерче ведуть свій рід мої діди, тому був радий зустрічі з родиною ???? - сказав Іван Мунтян. 

ДОВІДКОВО: 

«Заброшка» таки виросла у красень – будинок лікарської амбулаторії, - пише журналіст Василь ГЕЙНІШ. 

Де лишень почули оте ненашенське слово «Заброшка» сільські дітлахи с. Стерче, коли впродовж цілого ряду років бігали бавитись на недобудований об’єкт. А він мав стати лікарською амбулаторією, спорудження якої ініціювала сільський голова  Наталія Будей.

По первах справи пішли, нібито, легко:  за кошти бюджету сільради виготовили проект, звели цоколь приміщення, а відтак, як зазвичай, через нестачу фінансування на будові традиційно запанувало затишшя…

  • Хтозна, щоб було б далі, – сказала на щойних урочистостях з нагоди відкриття нової лікарської амбулаторії загальної початкової лікарської медицини Наталія Василівна, – якби нам у 2015 році не дозволили самим використовувати надходження від акцизного оподаткування... Підклали плечі щодо фінансування будівництва також обласна та районна влади, депутати районної та сільської рад. Словом, тепер бачимо перед собою оцей красень – будинок.

А він і справді викликав захоплення односельчан, чисельних гостей, зокрема голови обласної ради Івана Мунтяна, голів Глибоцьких райдержадміністрації та райради Георгія Придія  і Петра Панчука, заступника обласного департаменту охорони здоров’я Юрія Лесюка, головного лікаря району Івана Шкробанця та директора комунального некомерційного підприємста «Глибоцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Марії Мельничук, голови Глибоцької об’єднанної територіальної громади Григорія Ванзуряка та голови районної Асоціації органів місцевого самоврядування Михайла Сирбу. Всі вони у своїх виступах тепло вітали присутніх із цією непересічною подією, вручили нагороди та подарунки тим, хто доклав рук до здачі об’єкта в експлуатацію, передусім і будівельникам Глибоцького підприємства «Буковина майстер +».

Нагадаємо, будівництво цього об’єкта розпочато у 2010 році, проте у 2012 році призупинено у зв’язку з відсутністю фінансування. У 2015 році будівельні роботи відновлено за кошти місцевого бюджету, з державного бюджету виділено на добудову 1млн. 800тис. грн. Загальна кошторисна вартість будівництва лікарської амбулаторії склала 4,421 млн. грн. 

1